fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Floga - Agapi dixos Oria

Σύλλογος «Φλόγα»: Τρέχω για τα παιδιά και για την αγάπη

Τρέχω για ένα σκοπό!

της Παναγιώτας Δόγκα

Η «Φλόγα» είναι ένας σύλλογος από γονείς με παιδιά, που πάσχουν από καρκίνο. Ο σύλλογος αυτός ιδρύθηκε το 1982 από ελάχιστους τότε γονείς στο Νοσοκομείο Παίδων Π.&.Α. Κυριακού, με σκοπό να ενεργοποιηθούν και να βοηθήσουν για να παιδιά τους.

Σήμερα πια έχει καταφέρει να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Από το 2002 ο σύλλογος απέκτησε το δικό του «Σπίτι». Εκεί φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν εκατοντάδες οικογένειες από όλη την Ελλάδα, για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα, για τη θεραπεία των παιδιών τους. Πρόσφατα απέκτησαν 7 νέα μικρά διαμερίσματα απέναντι από το κεντρικό κτήριο του ξενώνα, καθώς κι ένα σπίτι στο Χολαργό, όπου φιλοξενούνται ενήλικα παιδιά (18-20 ετών), που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο θεραπείας. Στο «Σπίτι της Φλόγας» λειτουργεί σχολείο -Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο- με προσωπικό αποσπασμένο από το Υπουργείο Παιδείας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα παιδιά παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους.

Floga Tshirt

To t-shirt της Φλόγας

Ο σύλλογος «Φλόγα» έχει καταφέρει να δημιουργήσει και πρόγραμμα νοσηλείας στο σπίτι, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι νοσηλευτές σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, επισκέπτονται τα παιδιά στο σπίτι και διενεργούν απλούς ιατρικούς ελέγχους χωρίς αυτά να χρειάζεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα λειτουργίας του ξενώνα, όπως είναι οι μισθοί των υπαλλήλων, οι λογαριασμοί και η συντήρηση, καλύπτονται πλήρως από την «Φλόγα».

Δυστυχώς όμως η «Φλόγα» έχει αναλάβει και τον ρόλο του κράτους. Στις μέρες μας, λόγω της οικονομικής κρίσης το κράτος δεν επιδεικνύει την δέουσα προσοχή σε επενδύσεις που αφορούν την υγεία.

Η «Φλόγα» χρειάζεται εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι, αναγκαστικά, λόγω της έλλειψης κρατικής μέριμνας, πληρώνονται μέσω ατομικών, μικρών προσφορών των απλών ανθρώπων και χορηγών. Επιπλέον υπάρχει τεράστια ανάγκη μηχανημάτων.

Τα τελευταία χρόνια η «Φλόγα» αγόρασε αξονικό τομογράφο, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπως και άλλα απαραίτητα μηχανήματα, που διευκολύνουν το έργο των γιατρών στην θεραπεία των παιδιών. Η αγορά του μηχανήματος αυτού κανονικά αποτελεί κρατική μέριμνα, αλλά έγινε τελικά «ιδιωτική» προκειμένου να διευκολυνθεί η θεραπεία των παιδιών! Οι εισφορές των οικογενειών που έχουν παιδιά με νεοπλασματικές ασθενειών γίνονται για να διευκολυνθεί η θεραπεία των παιδιών.

Όπως λέει και η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Τρυφωνίδη: «…μέριμνα της ‘’Φλόγας’’ πια δεν είναι η ποιότητα ζωής. Δεν παλεύουμε γι’ αυτήν, μέριμνά μας είναι η ίδια η ΖΩΗ». Επιπλέον η «Φλόγα» έχει ανάγκη να ακουστεί…Να ακουστούν στα αυτιά των «ανώτερων» οι ανάγκες των παιδιών, που παλεύουν καθημερινά για να κερδίσουν το πολυτιμότερο δώρο, την Ζωή! Το ποσοστό παιδιών, που βγαίνουν ΝΙΚΗΤΕΣ από αυτό το «Σπίτι» είναι 4 στα 5, είναι ακριβώς το 80%! Δεν πιστεύτε ότι πρέπει να ακουστούν;

Την «Φλόγα» πια βοηθούν οι απλοί άνθρωποι. Αυτοί που καθημερινά, διακριτικά, ανώνυμα, από το υστέρημά τους προφέρουν οικονομική ή εθελοντική βοήθεια. Στα πλαίσια αυτής της προσφοράς, συστάθηκε η ομάδα δρομέων φίλων της «Φλόγας». Ήταν ιδέα τριών ανθρώπων, του Παύλου Διακουμάκου, του Γιώργου Σκέτζου και του Κώστα Κουρτέλη, την οποία ασπάστηκε και υποστήριξε άμεσα η «Φλόγα», ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των γονέων με παιδιά που είτε θεραπευτήκαν ή όχι, έγιναν δρομείς και συνεχίζουν ακόμα να τρέχουν με την φανέλα της «Φλόγας». Πλέον είμαστε γύρω στους 100 δρομείς που τρέχουμε γι’ αυτά τα παιδιά.

Τρέχοντας με τη «φλόγα» για ένα σκοπό!

Εγώ ξεκίνησα να τρέχω με την φανέλα της «Φλόγας», όταν σπούδαζα Ειδική Παιδαγωγός. Επειδή ήθελα να τρέχω, έχοντας ένα σκοπό, ζήτησα από μια καθηγήτριά μου να με βοηθήσει και να μου προτείνει κάποιους συλλόγους από ευπαθείς ομάδες, που ίσως δέχονταν να τρέξω με το όνομά τους. Όλοι σπουδαίοι, αλλά κανένας δεν εξέφραζε τον δικό μου σκοπό. Την δική μου ανάγκη να μεταδώσω ένα μήνυμα. Το ερέθισμα το πήρα, όταν έτρεξα σε έναν αγώνα για τον καρκίνο (Race for the Cure). Μπροστά μου έτρεχε ένας νεαρός, ‘‘καραφλός’’ και πίσω στην πλάτη του είχε ένα χαρτί κολλημένο, που έγραφε, ότι «τρέχει για την ζωή του». Κατάλαβα αμέσως ότι είχε ή είχε ξεπεράσει τον καρκίνο. Έτρεχα από πίσω του και τον θαύμαζα! Εκεί ακριβώς κατάλαβα ότι θέλω να τρέχω γι΄ αυτή την δύναμη που κρύβουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Την δίψα τους για την ζωή και για τις μάχες που δίνουν καθημερινά με τον θάνατο. Κάπως έτσι άρχισα την αναζήτηση και έπεσα πάνω στους δρομείς της Φλόγας. Ένα mail με τον Παύλο ήταν αρκετό για να γίνω και εγώ «Φλογίτισα».

Εκείνο όμως που ένιωσα και νιώθω σε κάθε επίσκεψή μου στον ξενώνα είναι μοναδικό! Παντού δυνατά, χαμογελαστά και χαρούμενα παιδιά! Γύρω οι τοίχοι χρώματα, παντού παιχνίδια, μουσική, φωτογραφίες, ένα περιβάλλον αλλιώτικο από εκείνο το ψυχρό του νοσοκομείου, που κάνει την νοσηλεία του παιδιού πιο ευχάριστη! Αλλά και οι γονείς μια αγκαλιά όλοι μαζί! Σαν αδέρφια λειτουργούν με μαμά, την κ. Τρυφωνίδη! Αυτή η ζεστασιά τους βοηθάει πολύ ψυχολογικά. Ο ένας ακουμπάει στον άλλον, διότι ο ένας καταλαβαίνει τον πόνο και το τι ακριβώς περνάει ο άλλος. Οι δεσμοί που διαμορφώνονται μέσα τους και μέσα στον ξενώνα, διατηρούνται. Έχουν φτιαχτεί μεγάλες φιλίες!

Όσο για μένα…τρέχω για τα παιδιά, αλλά και για τις ‘‘κορυφές’’, που θέλω εγώ να τα φτάσω! Γιατί οι κορυφές έχουν την πιο ωραία θέα και αυτά τα παιδιά την αξίζουν και με το παραπάνω…

Και μην ξεχνάτε…

Οι ήρωες γεννιούνται μέσα από όλο αυτό, ποιός Superman, ποιός Batman, ποιός Robbin κ.ά. εδώ μιλάμε για ψυχές και για μικρά παιδιά, που δεν είναι έξω να παίζουν να γελούν, μα είναι εδώ μέσα και μαθαίνουν ν’ αγαπούν!’’ *

* Στίχοι από το τραγούδι του Χαρίλαου, που δυστυχώς δεν κατάφερε να νικήσει την ασθένεια του.


  • Ας στηρίξουμε και ενημερωθούμε για τις δράσεις και τους σκοπούς της «Φλόγας» μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους: www.floga.org.gr και τη σελίδα τους στο facebook

Φλόγα καίει και θα καίει όσο υπάρχουν παιδιά που το έχουν ανάγκη
και όσο έχουμε κοντά μας όλους εσάς.

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X