fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποκλειστικά στο iRun: «Μου αρέσει η πεζοπορία με παρέα στο βουνό»

Το θερμόμετρο των πολιτικών εξελίξεων έχει ανέβει για τα καλά, το τρέξιμο -εντός και εκτός εισαγωγικών- των αρχηγών των κομμάτων είναι δεδομένο και το iRun τους πρότεινε, να πάρουν μια ανάσα και να απαντήσουν τις “διαφορετικές” ερωτήσεις μας…

Για να δούμε, ποιος έχει την άθληση στο “τσεπάκι” του, ποιος όχι, και γιατί; Η πολιτική τους θα ευνοήσει την άνοδο του αθλητισμού;

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα θα διαβάσετε μόνο στο iRun Μagazine!

Τους ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή τους και αρχίζουμε τη δημοσίευση με τη σειρά που λάβαμε τις απαντήσεις τους…

 

• Συνέντευξη στον Σπύρο Γουναρόπουλο (spiros@irunmag.gr)


Πρώτος, μας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας:

– Πιστεύετε στο αρχαίο ρητό “νους υγιής εν σώματι υγιεί”;

Ο αθλητισμός συμβάλλει ώστε ο άνθρωπος να γίνεται ενεργητικός και δραστήριος. Η συστηματική άσκηση, η οργανωμένη σωματική δραστηριότητα ακονίζει τη σκέψη, ευνοεί τη διάθεση και τη βούληση. Αυτό μεταφέρεται γενικά στη ζωή του και έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει και κοινωνικά δραστήριος, να παρέμβει στην πραγματικότητα που ζει και να την αλλάζει προς το καλύτερο.

Αν ναι, πώς το κάνετε πράξη και με ποιο/α άθλημα/τα;

Δυστυχώς οι υποχρεώσεις που έχω δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια χρόνου, όμως έχω καταφέρει να βάλω το περπάτημα στη ζωή μου. Και αυτό διότι γνωρίζω καλά ότι η αερόβια άσκηση  βοηθάει και στην πρόληψη για την υγεία και στην ευεξία.

Έχετε βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά σας ή όχι; Αν ναι, πόσες ώρες γυμνάζεστε συνήθως;

Σε αυτό βοηθά ο “διάδρομος” στο σπίτι. Αν και σου στερεί ένα καλό περίπατο στη φύση αποτελεί μια αναγκαστική λύση όταν δεν έχεις χρόνο.

Προσπαθώ να είμαι όσο πιο κοντά σ΄ αυτό που χρειάζεται για να έχεις και αποτελέσματα, δηλαδή μισή ώρα την ημέρα με ήπια ένταση. Όμως χρειάζεται και σωστή διατροφή δεν φτάνει από μόνη της η άσκηση. Το παλεύω. Δεν βοηθάει και η προεκλογική περίοδος…

Προσέχετε τη διατροφή σας ή είναι κάτι που δεν μπορείτε να ακολουθήσετε;

Τώρα να σας πω ότι τα φαινόμενα απατούν; Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα όλη την μακρά αυτή προεκλογική περίοδο προσπαθώ να προσέχω, αν και δεν είναι εύκολο. Στις περισσότερες ομιλίες, στις συγκεντρώσεις και τις περιοδείες υπάρχει και το τραπέζι, το κέρασμα και αυτά ξέρετε είναι πλευρές που χαρακτηρίζουν τον φιλόξενο λαό μας. Δεν μπορείς ν’ αρνηθείς, άσε που τις περισσότερες φορές  μιλάμε για εκλεκτούς μεζέδες…

Σας αρέσουν περισσότερο τα ατομικά ή τα ομαδικά αθλήματα;

Τα ομαδικά θα έλεγα, διότι ο άνθρωπος μπορεί να δει, από πρώτο χέρι, την ανάπτυξη των ατομικών του ικανοτήτων και την προσφορά τους στη συλλογική προσπάθεια.

Ασχολείστε με κάποιο συνήθως, ή τι θα θέλατε να ξεκινήσετε;

Σε αυτή την φάση το βλέπω κομμάτι δύσκολο να ξεκινήσω κάτι καινούριο. Μ΄ αρέσει όμως η πεζοπορία με παρέα στο βουνό, αλλά και το κολύμπι στις όμορφες παραλίες.

Ποια είναι η γνώμη σας για το τρέξιμο; Γνωρίζετε τις ευεργετικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό;

Όπως σας είπα γνωρίζω ότι η αερόβια άσκηση, η αντοχή δηλαδή, αποτελεί ασπίδα για την υγεία, ειδικά σήμερα που η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα εξαντλητικά ωράρια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ακρίβεια, για την πλειοψηφία ιδιαίτερα των νέων ατόμων, δημιουργούν σοβαρές ασθένειες (καρδιαγγειακά νοσήματα, μυοσκελετικές διαταραχές, ψυχικές παθήσεις), που σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, εμφανίζονται πολύ νωρίς και επηρεάζουν κυρίως τις παραγωγικές ηλικίες.

Θα συνδυάζατε το άκουσμα μουσικής στις πεζοπορίες σας;

Θα έλεγα ότι προτιμώ περισσότερο τη μουσική της φύσης. Την άλλη μουσική προτιμώ να την τραγουδώ και να τη χορεύω στα γλέντια με καλούς φίλους ή στα φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Γνωρίζετε κάποιον Έλληνα/Ελληνίδα μαραθωνοδρόμο και ποιον;

Ο πιο γνωστός μαραθωνοδρόμος είναι ο Σπύρος Λούης που είχε πει και το περίφημο «εμείς οι Έλληνες γεννηθήκαμε για να τρέχουμε…» κάτι ήξερε!

Γνωρίζετε πότε γίνεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας;

Νομίζω το φθινόπωρο, γιατί μας έρχεται πρόσκληση κάθε φορά να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις.

Υπάρχει κάποιο αγαπημένο σας αθλητικό gadget;

MP3 player (ε, ας μην κάνουμε και διαφήμιση τώρα)

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στον τομέα του αθλητισμού που θα θέλατε να διορθώσετε άμεσα αν σας δοθεί η ευκαιρία;

Το σύνθημα “Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς” συμπυκνώνει μέσα σε μια φράση τόσο την αντίληψή μας για την Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, φανερώνει όμως και ποιο είναι το κύριο πρόβλημα σήμερα.

Για παράδειγμα, όταν λέμε δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αναφερόμαστε τόσο στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και τη βιομηχανία θεάματος, που θέλει τον νέο και την νέα από πρωταγωνιστές στο γήπεδο, θεατές και καταναλωτές στην εξέδρα, όσο και στη δυσκολία πρόσβασης που έχει σήμερα ο νέος άνθρωπος σε υποδομές, αφού το πόσο και το πού θα γυμναστείς το καθορίζει η τσέπη σου…

Για ποιον αθλητισμό μιλάμε, όταν ακόμα  και πρωταθλητές αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους τα έξοδα της συμμετοχής τους σε διοργανώσεις λόγω της πενιχρής χρηματοδότησης που λαμβάνουν από το κράτος;

Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία του λαού, και ιδιαίτερα η νεολαία, να μην έχει τη δυνατότητα πρόσβασης, ενεργητικής συμμετοχής στην άθληση και στα οφέλη της άσκησης.

Τέλος, θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποιον αθλητή ή αθλήτριας (ανεξαρτήτου αθλήματος) που σας εμπνέει;

Βεβαίως, τον Κουβανό πυγμάχο Τεόφιλο Στίβενσον. Επέλεξε να απαρνηθεί τον επαγγελματισμό και τα χρήματα, προκειμένου να μην προδώσει την Πατρίδα του, το λαό του και τους συμπατριώτες του.

Κε Κουτσούμπα σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους αγώνες σας!

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X