fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Έρχεται ο επετειακός 10ος ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 2019

Για 10η συνεχή χρονιά, στα ιερά μέρη της Φιγαλείας, θα ακουστεί δυνατά το «ΙΑΘΗΜΕΝ», το βασικό σύνθημα του αγώνα, από τους δρομείς του “ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ”, αλλά και από αθλητές του Παγκρατίου Αθλήματος, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε επιδείξεις του αρχαιοτέρου μαχητικού αθλήματος στον κόσμο!

Η διοργάνωση του ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, άρχισε στις 13 Αυγούστου του 2010 και έκτοτε γίνεται κάθε χρόνο, την ίδια ημερομηνία. Την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 και ώρα έναρξης 8:30 πμ, στον προαύλιο χώρο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας (Κωτύλιο όρος), στα 1.130 μέτρα υψόμετρο, θα διεξαχθεί ο Αγώνας Δρόμου 14 χιλιομέτρων, αφιερωμένος στους Φιγαλείς Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας, Αρραχίωνα και Ναρρυκίδα. Ο τερματισμός θα λάβει χώρα στην Αρχαία Κρήνη Φιγαλείας, σε υψόμετρο 450 μέτρα περίπου.

Οι ιστορικοί συμβολισμοί του Επικούριου Δρόμου

Ο Αγώνας διεξάγεται σε ανάμνηση της αναγγελίας από τους Νέους Φιγαλείς στην πόλη, της χαρμόσυνης είδησης της Ιάσεως των Φιγαλέων από τον Φοβερό Λοιμό.

Οι διοργανωτές εμπνεύστηκαν, από την βαθειά πίστη των Φιγαλέων, ότι η ίαση των από τον Φοβερό Λοιμό, που είχε ενσκήψει στην πόλη, στα μέσα του 5ου αιώνα πΧ, οφειλόταν στον Θεό Απόλλωνα, προς τιμήν του οποίου, ανήγειραν και αφιέρωσαν τον Κάλλιστο Ναό στις Βάσσες, όπου κατέφυγαν και δεν τους «ακολούθησε» ο προαναφερθείς Λοιμός. Του έδωσαν δε, το προσωνύμιο Επικούριος, δηλαδή Αρωγός. Η διοργάνωση γίνεται σε ανάμνηση και συμβολίζει, της επιστροφή των Φιγαλέων στην πόλη, από το Κωτύλιο, οι δε Δρομείς του «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ», συμβολίζουν τους νέους Φιγαλείς, που σίγουρα θα προπορεύθηκαν, με ενθουσιασμό, για να φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα περί ιάσεως από τον θανατηφόρο λοιμό. Γι’ αυτό άλλωστε και το ο επιφώνημα των αθλητών είναι το χαρμόσυνο «ΙΑΘΗΜΕΝ».

Ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων, θεμελιωμένος πάνω στο βράχο του όρους Κωτυλίου, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βάσσες.

Οι Φιγαλείς, κατά τα αρχαία χρόνια, όπως όλοι οι Έλληνες άλλωστε, έδιναν μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτού είναι, στον μεν πολιτισμό, οι μεγαλοπρεπείς ναοί και άλλα μνημεία, που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα αρκετά εκ των οποίων έχουν διασωθεί, όπως ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, τα απόρθητα τείχη της Φιγαλείας, η Αρχαία Κρήνη και τα τόσα άλλα απομεινάρια ναών και κτισμάτων. Στον δε αθλητισμό, οι πιο γνωστοί είναι οι δύο Φιγαλείς Ολυμπιονίκες, ο θρυλικός πολυ-ολυμπιονίκης Αρραχίωνας στο Παγκράτιο και ο Ναρρυκίδας στην Πάλη.

Για τους λόγους αυτούς, κατόπιν εγκρίσεως και υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, αθλητές από τον «ΑΤΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ» Περιστερίου, υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους κ. Νίκου Πάπαρη και από τον «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ «Ο ΑΡΡΑΧΙΩΝ», ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ», υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους κ. Διονυσίου Παπαδόπουλου, θα κάνουν, κατά την διάρκεια του γεύματος, επίδειξη Παγκρατίου, κάτω από την σκιά του Θεόρατου Πλατάνου και το μουρμουρητό της Αειφόρου Κρήνης, που σίγουρα κάποτε δρόσισε τον θρυλικό Ολυμπιονίκη.

Η επίσημη αφίσα του αγώνα, η οποία προαναγγέλει και την επίδειξη της πολεμικής τέχνης “Παγκράτιου” κατά τη διάρκεια των απονομών, την μεγάλη έκπληξη του αγώνα!

Παροχές της διοργάνωσης

Θα υπάρχει πρόβλεψη για την μεταφορά των αθλητών από την αρχαία Φιγαλεία (όπου ο τερματισμός), στην εκκίνηση (στον Ναό Επικουρίου Απόλλωνα), στις 07.00 το πρωί για όσους έλθουν στην Φιγαλεία και για όσους αφήσουν τα οχήματά τους κοντά στον Ναό, στις 14.00 περίπου.
– Κατά τη διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί για νερό σε 4 σημεία.
– Η Δ.Ε.Ο. ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ, με την εκπαίδευση και την εμπειρία της, θα συνοδεύει και φέτος τους δρομείς για την αντιμετώπιση κάθε απρόβλεπτου περιστατικού.
– Το Αστυνομικό Τμήμα Ανδριτσαίνας, όπως κάθε χρόνο, θα μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
– Η Βράβευση θα γίνει στην Αειφόρο Κρήνη Φιγαλείας, κάτω από την σκιά του Θεόρατου Πλατάνου και θα συνοδεύεται με πλούσιο γεύμα.

– Δηλώσεις συμμετοχής έως 8 Αυγούστου στο email: theoharisdio@gmail.com και στα μέλη της διοργάνωσης

Διοργανωτές: 
  • Η Ομάδα Διοργάνωσης του Επικουρίου Δρόμου:
    Θεοχάρης Διονύσιος (6947835223), Κανελλόπουλος Γεώργιος (6972278868), Καλδέρης Κων/νος (6977522303) και Κατερίνα Σταθοπούλου (69322709767)
  • Οι  Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών
  • Οι Τοπικοί Φορείς

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X