Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Νέος ορεινός αγώνας «Λίμνη Νευρόπολη 2019» στο Παλαιοχώρι Φθιώτιδας

O δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Παλαιοχωριτών Δωριέων και ο Α.Σ. Διόνυσος Αμφίκλειας, με την συνδρομή και υπό την αιγίδα του δήμου Αμφίκλειας–Ελάτειας, προκηρύσσουν τον 1ο Ορεινό Αγώνα Τρεξίματος 14 χλμ. με την ονομασία «Λίμνη Νευρόπολη 2019» στο όρος Καλλίδρομο.

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στις νότιες πλαγιές του Καλλίδρομου με αφετηρία και τερματισμό στο κέντρο του Παλαιοχωρίου. Οι διοργανωτές μάς προσκαλούν να τρέξουμε μια διαδρομή μέσα στα έλατα και να απολαύσουμε το όρος Καλλίδρομο και την πασίγνωστη Λίμνη Νευρόπολη, με θέα τον Παρνασσό, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια, την Οίτη και το οροπέδιο των πηγών του Κηφισού.

Το Καλλίδρομο ένα πανέμορφο βουνό της Στερεάς Ελλάδας, έχει υψόμετρο 1400 μέτρα και βρίσκεται νότια της Οίτης στην Φθιώτιδα. Τα λιβάδια απλώνονται ανάμεσα στα έλατα και τις κορυφές, με χρώματα μαγευτικά την άνοιξη, ενώ το χειμώνα τα πλούσια νερά σχηματίζουν την λίμνη Νευρόπολη σε μια από τις κοιλάδες του.

 

Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργεί από τις 08.00πμ έως 09.30μμ στο κέντρο του χωριού, δίπλα στο κοινοτικό κατάστημα, όπου θα γίνει η εκκίνηση και ο τερματισμός. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 10.00πμ και οι αθλητές πρέπει να βρίσκονται στο χώρο τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα.

Η διαδρομή

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 14χλμ. από τα οποία το 35% είναι δασικοί δρόμοι και το 65% μονοπάτια ή εγκαταλειμμένοι δασικοί δρόμοι.  Η συνολική θετική υψομετρική είναι 600μ. περίπου. Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει σε υψόμετρο 520μ, από το κέντρο του χωριού. Αρχικά η διαδρομή κινείται για 450μ ανηφορικά σε ασφάλτινο δρόμο μέσα στο χωριό και στη συνέχεια ακολουθεί τον αγροτικό/δασικό χωματόδρομο 4 περίπου χιλιόμετρα, με αρκετά «κοψίματα» σε μονοπάτια, για να φτάσει στη Λίμνη Καλλιδρόμου «Νευρόπολη» σε ύψος 1000μ. περίπου, στη θέση Τριανταφυλλιά.

Κάνοντας έναν όμορφο γύρο στη λίμνη επιστρέφει και ακολουθώντας κατηφορικό μονοπάτι, παίρνει τον εγκαταλειμμένο δασικό δρόμο, που οδηγεί προς τον Άνω Μπράλο, για 3 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια ακολουθεί εύκολο κατηφορικό μονοπάτι για να μπει σε αγροτικό δρόμο στα εγκαταλειμμένα χωράφια του Παλαιοχωρίου και περνώντας κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ακολουθεί τα τελευταία ασφάλτινα 1000μ. με κατάληξη στο κέντρο του χωριού.

Η διαδρομή είναι πλήρως σηματοδοτημένη ώστε να είναι εύκολη η αναγνώρισή της ακόμα και από αρχάριους, ενώ θα υπάρχουν τρεις σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό, ισοτονικό και snacks. Οι διοργανωτές θα λειτουργήσουν με στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο η επίδραση του αγώνα στο φυσικό περιβάλλον φροντίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την ευχαρίστηση των αθλητών.

 

Δηλώσεις Συμμετοχής – Τρόπος Εγγραφής

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα έχουν όσοι συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους (γεννημένοι το 2000  και πριν). Διαφορετικά απαιτείται γραπτή άδεια από τον γονέα ή κηδεμόνα (υπεύθυνη δήλωση θα υπάρχει στη γραμματεία του αγώνα). Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019. Η συμμετοχή μπορεί να δηλωθεί με online εγγραφή στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.neuropolisrace.webnode.gr ή και τηλεφωνικά στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής:

  • Ηλίας Στρωτός τηλ: 6977403806
  • Αλέξανδρος Αντυπάτης τηλ: 6984152399
  • Στέφανος Σταμέλλος τηλ: 6977261256

Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ, το οποίο μπορεί να καταβληθεί κατά την παραλαβή του αριθμού στη γραμματεία.

Παροχές προς τους συμμετέχοντες

Σε όλους, όσοι τερματίσουν, θα απονεμηθούν αναμνηστικά μετάλλια συμμετοχής και αναμνηστικά μπλουζάκια του αγώνα. Οι τρεις πρώτοι άντρες και γυναίκες θα βραβευθούν με ειδικά έπαθλα/κύπελλα. 

Οι φωτογραφίες του αγώνα θα είναι δωρεάν και θα αναρτηθούν στη σελίδα της διοργάνωσης. 

Υγειονομική κάλυψη

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν ευθύνονται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’ αυτό το θέμα. Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ό,τι συμβεί σχετικά με θέματα ΥΓΕΙΑΣ και οφείλονται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Επίσης δε φέρουν ευθύνη για τυχόν ατύχημα, που προκύψει, κατά τη διεξαγωγή του αγώνα.

Από τους διοργανωτές δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή/τρια, αφού όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη. Οι διοργανωτές δεσμεύονται ότι θα πάρουν όλα τα δυνατά προβλεπόμενα μέτρα προκειμένου οι αθλητές να είναι ασφαλείς. Στο χώρο του τερματισμού θα υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σε αρκετά σημεία του μονοπατιού προσεγγίζουν οχήματα ώστε να είναι άμεση η βοήθεια σε οποιαδήποτε περίπτωση.  

• Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες: www.neuropolisrace.webnode.gr

 


Μέλη Οργανωτικής Επιτροπής
Νούσση Γεωργοπούλου Λαμπρινή Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωριτών
Καραπετσάνος Αθανάσιος Αντιπρόεδρος Α.Σ. Διονύσου
Αντυπάτης Αλέξανδρος Γενικός Αρχηγός Α.Σ. Διονύσου – Μέλος Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωριτών
Κάκος Δημήτριος Πρόεδρος Κοινότητας Παλαιοχωρίου
Νικολοπούλου Κίσσα Ιωάννα Εντεταλμένη σύμβουλος Αθλητισμού & Εκπρόσωπος του Δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας
Στρωτός Ηλίας Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωριτών

 

Φωτογραφία: George Detsis

Μετά τον αγώνα… εξερευνήστε το Παλαιοχώρι Δωριέων

Η περιήγηση στο προικισμένο από την ιστορία και τη φύση χωριό ξεκινάει από ψηλά, στο εκκλησάκι του Αϊ-Λια. Ανάμεσα σε πανύψηλα κυπαρίσσια και αιωνόβιες βελανιδιές, τα Πελασγικά Τείχη ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην περίοδο κατά την οποία, από τον 10ο αιώνα π.Χ. και έπειτα, άκμασε η περίφημη Δωρική Τετράπολη (Κυτίνιον, Βόιον, Ερινεός και Πίνδος). Το όμορφο Παλαιοχώρι, χτισμένο σε υψόμετρο 520 μ., στους πρόποδες του Καλλίδρομου, κατάφερε, παρά τη συρρίκνωση του πληθυσμού του –200 μόνιμοι κάτοικοι όλοι κι όλοι–, να παραμείνει «ζωντανό», διαθέτοντας έναν ξενώνα, ένα καφενείο, ένα μανάβικο-παντοπωλείο και ένα μεζεδοπωλείο.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλιδρόμου (κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 6948-254694), που λειτουργεί από πέρυσι στο παλιό σχολείο, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (foropenforests.org). Θα σας «μυήσει» με φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό στο ελατοσκέπαστο βουνό, το οποίο απέχει οδικώς μόλις 6,5 χλμ. από το χωριό, και τη φυσική λίμνη Νευρόπολη, που περιβάλλεται από ορεινά δάση κωνοφόρων, σπάνια είδη αγριολούλουδων και πληθυσμό ελεύθερων αλόγων. (πηγή: www.kathimerini.gr)

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X