Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας. Αυθεντική Γιορτή Ζωής!

  • Η στήλη “Opinion Pacer” του Άρη Γαβριελάτου, είναι ένας καλός λόγος για να ξεκινήσεις να διαβάζεις το iRun.  Γράφει κάθε μήνα, γράφει ό,τι θέλει…, δεν μπαίνει σε “καλούπια” και ξέρουμε ότι χαίρεστε να τον διαβάζετε!
    (η στήλη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος Νοεμβρίου 2019 που κυκλοφορεί στην ERGO MARATHON EXPO 2019)


O μεγαλοκαρχαρίας που εκδίδει το iRun τράβηξε μια ρουφηξιά από το πούρο του και με απείλησε: «Βάλε κάπως και τον ‘‘Τζόκερ’’ στο άρθρο σου γιατί θα στο κόψω το τρέξιμο».

Μετά από 5 χρόνια, φέτος δεν έχει κλασσική διαδρομή, δεν έχει άγχος αν θα πάθω κράμπα στο 30 ή στο 32. Δεν έχει long, tempo, pasta party, tapering ή αλλιώς τρέξιμο διάρκειας, ρυθμό, μακαρόνια και ξεκούραση.

Όλοι εσείς που θα βγείτε εκεί έξω στο Μαραθώνιο, τα 10 και τα 5, να ξέρετε ότι κάποτε όποιος έτρεχε στην πόλη τον έλεγαν Τζόκερ, τρελό δηλαδή. Το ίδιο και χειρότερα έκαναν με τους ποδηλάτες. Ήσουν δακτυλοδεικτούμενος, γραφικός και “παλαβός”. Οι κοινωνίες έχουν ένα θαυμάσιο τρόπο να σε διαλύουν αν για κάποιο λόγο θες ή αναγκάζεσαι να είσαι “απ’έξω”.

Για παράδειγμα, στην Τήνο κάποτε δεν έτρεχε άνθρωπος! Τώρα διοργανώνονται 2-3 αγώνες, υπάρχουν οι “Τήνιοι Δρομείς” και θα δεις κόσμο στην παραλιακή που κοιτάει τη Μύκονο να πηγαινοέρχεται! Το αστείο είναι ότι μερικοί την ονομάζουν “Λεωφόρο Χοληστερίνης” γιατί εκεί πάνε όσοι πήραν οδηγία από το γιατρό τους «Περπάτα ή θα σε κλαίμε»!

Η χώρα έχει αλλάξει. Παρά τις εμμονές των δρομέων για χρόνους και περάσματα, αυτό που συνέβη τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήταν να σωθούν τα μυαλά πολλών ανθρώπων που βγήκαν για ένα περπάτημα μη αντέχοντας να βλέπουν τα δελτία του τρόμου και “δεν ξαναγύρισαν”. Ναι ok! Πήραν smartphone και εφαρμογές όπως το Strava ή το Runtastic, αλλά αρνήθηκαν να γεμίζουν με μίσος την ψυχή τους. Όχι όλοι, μη μαλώσουμε τώρα. Φόρεσαν σορτς και αθλητικά, ακόμα και σούπερ ρολόγια και τζελάκια και διεκδίκησαν έναν άλλο τρόπο ζωής. Σίγουρα πιο υγιή, σίγουρα πιο εποικοδομητικό.

Και ξαναλέω, παρά τις διαφορετικές εμμονές που έχουμε εμείς που τρέχουμε ή κάνουμε ποδήλατο. Η Νέα Σμύρνη, ο Ίκαρος στη Νέα Ιωνία, ο Πανελλήνιος και ο Υμηττός, το Χαλικάκι στην Ηλιούπολη, η παραλιακή της Θεσσαλονίκης, το Πάρκο στα Τρίκαλα, η παραλιακή του Ηρακλείου ήταν η απάντησή μας σε αυτό που ζήσαμε για 10 χρόνια.

Χαρείτε τις διαδρομές. Τρέξτε για εσάς και όσους αγαπάτε.

Ο Μαραθώνιος είναι γιορτή!

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X