Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Από τα γάργαρα νερά της Κρύας, ως τις “προκλητικές” αντιπυρικές ζώνες… (pre-Levados story)

Λίγες μόλις μέρες πριν ξαναβρεθούμε στην εκκίνηση του 5ου ορεινού αγώνα «ΛΕΒΑΔΟΣ 2020», στις πανέμορφες Πηγές Κρύας της Βοιωτικής «βασίλισσας», η καλή φίλη του περιοδικού και εξαιρετική δρομέας των Sky Women Running Team, περιγράφει γλαφυρά, τι περιμένει τους… ανυποψίαστους ή υποψιασμένους δρομείς που θα βρεθούν εκεί, την Κυριακή!

  • της Ελένης Ψαρόμυαλου


Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία εκκίνησης αγώνα στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να δοθεί αυτή την Κυριακή 19 Ιανουαρίου η εκκίνηση του 5ου Λέβαδου 2020!

Πραγματικά η περιοχή των πηγών και του φαραγγιού του ποταμού Έρκυνα στην Λιβαδειά (που ονομάζεται Κρύα) αποτελεί περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους με τα γάργαρα νερά να κυλάνε σε επίπεδα διαμορφώνοντας καταρράκτες, ενώ πλατάνια και πλούσια βλάστηση συμπληρώνουν την εικόνα. Ο επισκέπτης θα διασχίσει τον πεζόδρομο ανάμεσα σε βιομηχανικά κτίρια μιας άλλης εποχής που μαρτυρούν την παλιά αίγλη της πόλης για να φτάσει πάνω από τοξωτές γέφυρες ως το κάστρο της και το μοναδικό αναψυκτήριο Ξενία, χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στα νερά και εναρμονισμένο απολύτως ως ξύλινη κατασκευή με το σημείο.

Εκεί δίδεται και η εκκίνηση των αγώνων. Του μικρού (10,8χλμ και 650μ θετικής υψομετρικής) και του μεγάλου Λέβαδου (23,7χλμ και 1.550μ θετικής υψομετρικής), που από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσής τους κέρδισαν με την ομορφιά και τις παροχές τους τους αθλητές.

Οι δρομείς ξεκινώντας θα διασχίσουν μέρος του φαραγγιού και θα ανεβούν τα 446 σκαλιά προς τον Άγιο Μηνά έχοντας συνεχώς εξαίσια θέα προς το κάστρο και την Αγία Σοφία πάνω στην κορυφή του λόφου του. Η μαγευτική θέα θα τους συντροφεύει μέχρι να φτάσουν στο δάσος. Οι εικόνες στον Λέβαδο αλλάζουν συνεχώς δίνοντάς τους την ευκαιρία να απολαύσουν ελαιώνες, πευκοδάσος, λόγγο με κουμαριές, βελανιδιές, καστανιές και ψηλά στο Λαφύστιο όρος και τον Προφήτη Ηλία έλατα. Τα μονοπάτια ενώνουν πέντε εκκλησίες και μια κρήνη από τις πολλές που έχει η περιοχή. Η κάθε μία με την δική της ιστορία και ομορφιά, σημεία ανάπαυσης, αναψυχής και προσκυνήματος για τους κατοίκους της περιοχής μας. Κατεβαίνοντας το Λαφύστιο όρος, το λιβάδι της Παλαιογρανίτσας με τις γιγάντιες μουριές να συνθέτουν μια εικόνα απόκοσμη με τα γυρτά, γυμνά αυτή την εποχή, κλαδιά τους, είτε με χιόνι είτε χωρίς, θα σας μαγέψει!

Ξεχωριστά θα αναφερθούμε στην αντιπυρική ζώνη του αγώνα που όλοι οι δρομείς τόσο αγαπάνε και περιμένουν να αναμετρηθούν με τη μεγάλη κλίση και τη δυσκολία του σαθρού εδάφους της! Πραγματικά, είναι ένα σημείο ικανής δυσκολίας στα μισά του αγώνα, η ανάβασή της όμως αποζημιώνει όχι μόνο επειδή αποτελεί μοναδική πρόκληση μεταξύ των ανάλογων αγώνων πανελλαδικά αλλά και γιατί χαρίζει απρόσκοπτη θέα προς τον Παρνασσό, τον Ελικώνα, τα λιβάδια και τους γύρω λόφους από την κορυφή του όρους Γαρδαβίτσα!

Όπως κάθε χρόνο, οι διοργανωτές και οι φορείς που αγκαλιάζουν το εγχείρημα θα προσπαθήσουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για έναν ιδανικό και δίχως απρόοπτα αγώνα με ασφάλεια, ανεξαρτήτως καιρού, δίνοντας λύσεις και καθοδήγηση για ό,τι προκύψει. Οι συνήθεις ύποπτοι και ψυχή του αγώνα, οι εθελοντές, στα καθιερωμένα τους πόστα-σταθμούς θα φροντίσουν για την τροφοδοσία και την διασκέδαση των δρομέων αφού με κέφι και γενναιοδωρία στήνουν εκεί γλέντια κανονικά με φαγοπότι για όποιον θελήσει μια, ας την πούμε, μεγαλύτερη στάση. Στον τερματισμό θα προσφερθεί παραδοσιακό ρουμελιώτικο γεύμα-σούπα ενώ θα υπάρχει διαθέσιμη και χορτοφαγική επιλογή για όποιον επιθυμεί.

Φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά του αγώνα θα λάβουν μέρος στον μικρό Λέβαδο οι Δρομείς Ελπίδας οι οποίοι θα συμμετέχουν με αθλητή σε αμαξίδιο δίνοντας την ευκαιρία σε συνάνθρωπό μας να απολαύσει τις χαρές του τρεξίματος σε αγώνα βουνού!

Η Λιβαδειά μετράει αντίστροφα για τη μεγάλη γιορτή και σας περιμένει να απολαύσετε όσα φιλόξενα και με μεράκι έχει ετοιμάσει! Καλή αντάμωση!

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X