fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

«Έφυγε» από τον κορονοϊό ο πρωτοπόρος της ελληνικής ορειβασίας, Μιχάλης Τσουκιάς

Σήμερα, 24 Μαρτίου, έφυγε από κοντά μας χτυπημένος από τον φονικό ιό στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, ο γνωστός ορειβάτης Μιχάλης Τσουκιάς.

Ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο πρώτος Έλληνας αρχηγός ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια και πρωτοπόρος των δραστηριοτήτων βουνού στη χώρα μας, στα 65 χρόνια του και παρά την εξαιρετική φυσική του κατάσταση, δεν μπόρεσε να κερδίσει την έσχατη μάχη της ζωής του.

Άνθρωπος καινοτόμος, δυναμικός και δραστήριος, ο Μιχάλης Τσουκιάς έδωσε σημαντική ώθηση στον ελληνικό αλπινισμό, την ορειβασία και τις δραστηριότητες βουνού. Η τελευταία άλλωστε δραστηριότητά του, ήταν και αυτή που τον έφερε πολύ κοντά στο αυτοκίνητο, ως διοργανωτή διεθνών εκδηλώσεων.

Όσοι βρέθηκαν κοντά του σε πρόσφατη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, θυμούνται πως τα τελευταία του λόγια ήταν: «Στο χέρι μας είναι αν θα καταφέρουμε ή όχι να πετύχει αυτό το εγχείρημα»...

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός. Από πολύ νωρίς ωστόσο ασχολήθηκε με τη μεγάλη του αγάπη, την ορειβασία. Παρακολούθησε με επιτυχία τη Σχολή Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου (CAF) το 1972, σε ηλικία 17 ετών. Υπήρξε Πρόεδρος του ΕΟΣ Αθηνών το διάστημα 1984-1987 και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας (ΕΟΟΑ) το 1989-1991. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ).

Ήταν αρχηγός στην πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια το 1985 (στο βουνό Annapurna) και για τη συμμετοχή του αυτή τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο ήθους από τον ΠΣΑΠ. Έκτοτε είχε συμμετάσχει σε πολλές ορειβατικές αποστολές στα Ιμαλάια, τις Άνδεις και την Ανταρκτική.

O ίδιος είχε γράψει για την εμπειρία του όταν ανέβηκε στα Ιμαλάια: 

«Όταν επισκέφθηκα το Νεπάλ τη δεκαετία του ’80 σαν αρχηγός της πρώτης ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, διαπίστωσα ότι η χώρα μας έχει πολλές τοποθεσίες τόσο απομακρυσμένες και αυθεντικές όσο στο Νεπάλ. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της Trekking Hellas με στόχο να διοργανώσουμε ταξίδια ανακάλυψης για ξένους στην Ελλάδα. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και χιλιάδες χαρούμενοι επισκέπτες από όλο τον κόσμο περπάτησαν και επισκέφθηκαν μοναδικά μέρη της πατρίδας μας. Σχεδόν από όλους ακόμα και σήμερα ακούω το ίδιο σχόλιο; ότι ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι η Ελλάδα έχει τέτοιο ορεινό όγκο και τόσα άγρια και ανεξερεύνητα τοπία. Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζομαι με τα μέρη που ανακαλύπτω είτε με τα πόδια, με kayak, rappel κ.α. τα οποία σε συνδυασμό με την ιστορία μας, με χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους  φτιάχνουν τον τέλειο συνδυασμό για μοναδικά ταξίδια ζωής. Είμαι κι εγώ μέσα σε αυτό το ταξίδι της ζωής σας και σας διαβεβαιώ ότι θα το διασκεδάσετε – σας το υπόσχομαι!».

To 1986, μαζί με τον Χρήστο Λάμπρη, δημιουργούν την «Trekking Hellas», την εταιρεία που έγινε συνώνυμο των υπαίθριων δραστηριοτήτων και του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας. Στο χώρο του αυτοκινήτου ο Μιχάλης Τσουκιάς και η Trekking εισέρχονται με την επιτυχή διοργάνωση, από το 1990 έως και το 2000, της επιλογής του ελληνικού πληρώματος για τη διεθνή περιπέτεια οδήγησης και επιβίωσης Camel Trophy”.

Η σχέση του με το αυτοκίνητο

Η μεγάλη διεθνής εμπειρία του Μιχάλη Τσουκιά και της Trekking κεφαλαιοποιήθηκε και σε μεγάλες δημοσιογραφικές εκδηλώσεις παρουσίασης νέων μοντέλων, ελληνικές και διεθνείς, στη χώρα μας. Σημαντικότερες από αυτές ήταν η πανευρωπαϊκή δημοσιογραφική παρουσίαση Hyundai Santa Fe στην Κρήτη το 2002, καθώς και η πανευρωπαϊκή δημοσιογραφική παρουσίαση νέου Nissan X-Trail σε 500 δημοσιογράφους το 2007.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν ή να γνωρίσουν τον Μιχάλη Τσουκιά, μιλούν για έναν άνθρωπο με επαγγελματισμό αλλά και ήθος, που έδωσε μια σημαντική πνοή στο θεματικό και επιχειρηματικό τουρισμό στη χώρα μας, μέσα από τις δραστηριότητες στη φύση που αγαπούσε τόσο πολύ.

Κανείς δεν ήταν δυνατόν να πιστέψει λίγες μέρες πριν ότι ο κορονοϊός θα ήταν ικανός να λυγίσει τον Μιχάλη… Παρότι όμως κατάφερε να του στερήσει τη ζωή, υπάρχει ανέπαφο το έργο του και τα θεμέλια που έθεσε ώστε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένοι, να γνωρίσουν την “άλλη Ελλάδα”.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους τον γνώριζαν
και τον αγαπούσαν και παραθέτουμε στη συνέχεια το μήνυμα των ανθρώπων της “Trekking Hellas”,
οι οποίοι καλούνται να συνεχίσουν το έργο του.

Το “αντίο” της Trekking Hellas

“Με μεγάλη θλίψη, η οικογένεια της Trekking Hellas, αποχαιρετάμε το Μιχάλη Τσουκιά. Για όλους εμάς, υπήρξε πρότυπο επιχειρηματία, οραματιστή, αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπου. Το πείσμα, η αστείρευτη θέλησή του και ενέργεια, παράλληλα με την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του σε όλους μας θα είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. Στα δύσκολα μας δίδαξε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί και όταν ζοριζόμασταν μας έλεγε “κάντε κουπί”! Έτσι και τώρα η μεγάλη οικογένεια που δημιούργησε υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το απαράμιλλο έργο που άφησε σε εμάς, στο χώρο του τουρισμού υπαιθρίων δραστηριοτήτων και σε όλη την Ελλάδα”.

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X