fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

COVID-19 και μια νέα προπονητική πρόκληση

Αδιαμφισβήτητα η περίοδος που διανύουμε είναι από τις πιο δύσκολες και πρωτόγνωρες των τελευταίων δεκαετιών. Αναβολές αγώνων παγκοσμίως, αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα της προπόνησης, έλλειψη κινήτρων, προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα. Αν κάποιος μας έλεγε πριν δύο μήνες ότι ολόκληρος ο πλανήτης θα περάσει αυτή την κρίση, κανένας δεν θα τον πίστευε. Και όμως συμβαίνει. Και η νέα πραγματικότητα απαιτεί σύνεση, ψυχραιμία και λύσεις ώστε να διατηρήσουμε την υγεία μας, τη φυσική μας κατάσταση αλλά και το ενδιαφέρον για προπόνηση τις προσεχείς εβδομάδες.

• του Μηνά Μαλάτου (mmalatos@yahoo.com)
        BSc Physical Education & Sport Science / USA Triathlon Certified Coach


 

Ψυχολογία

Η ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην προπόνηση αλλά και στον αγώνα μας.

Έχωντας αφιερώσει και επενδύσει εβδομάδες και μήνες προπόνησης, η αναβολή όλων των διοργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδος χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση και ψυχραιμία ώστε να αποφύγουμε κρούσματα άγχους, στρες και πανικού.

Κάτι που θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποδοτικοί, είναι να αφιερώσουμε χρόνο σε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και όχι σε αυτά που δεν μπορούμε. Και είναι αρκετά αυτά που μπορούμε. Πώς θα τα καταφέρουμε; Προσαρμόζοντας τον τρόπο σκέψης και στάσης απέναντι στη νέα πραγματικότητα. Για αρκετούς αυτή η διαδικασία ίσως είναι και μια νέα πρόκληση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η θετικότητα θα μας βοηθήσει σε όλους τους τομείς και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της προπόνησής μας.

Μερικά ακόμη χρήσιμα στοιχεία:

  • Αποδοχή της συναισθηματικής/ψυχικής μας κατάστασης
  • Αναπροσαρμογή στόχων
  • Δημιουργία νέων κινήτρων
  • Υγιές περιβάλλον
  • Ημερήσιος προγραμματισμός
  • Διαλογισμός

Προπόνηση

Η προπόνηση για το μεγαλύτερο ποσοστό αθλητών έχει αλλάξει, με νέες συνθήκες και νέα δεδομένα. Συνήθης ερώτηση: «Γιατί να κάνω προπόνηση αφού οι αγώνες μου ακυρώθηκαν; Και αν κάνω προπόνηση με ποιον τρόπο θα κρατήσω την φυσική μου κατάσταση;».

Η αποδοχή της κατάστασης όπως είπαμε και πιο πάνω δεν είναι εύκολη, αλλά όταν απολαμβάνεις καθημερινά την προπόνηση σου και την ρουτίνα του προγράμματος, δεν έχεις λόγο να σταματήσεις τις προπονήσεις. Μπορείς απλά να τις διαφοροποιήσεις. Εξάλλου ο αγώνας και η επίδοση δεν είναι πάντα ο στόχος, η διαδικασία της βελτίωσης και της εκμάθησης μέσα από την προπόνηση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

 

Πώς θα διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση

1️⃣ Κολύμβηση

Επίλεξε να κάνεις ασκήσεις προσομοίωσης και τεχνικής (λάστιχα, fitball, bosu) στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε το σώμα μας να διατηρήσει την νευρομυική συναρμογή και θα βελτιώσουμε τη δύναμή μας.

2️⃣ Ποδηλασία

Στο εργόμετρο μπορούμε να επιλέξουμε strength/endurance sessions, ιδιαίτερα χρήσιμες προπονήσεις για μεταβατικές περιόδους. Αποφύγετε τα πολύ συχνά interval sessions που ίσως εξαντλήσουν τον οργανισμό σας και το ανοσοποιητικό σας.

3️⃣ Τρέξιμο

Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στα drills μετά την προθέρμανσή σας, είτε τρέχετε indoor, είτε outdoor. Στο κύριο μέρος μπορείτε να επιλέξετε προπονήσεις όπως fartlek, hill reps, endurance και tempo run.

4️⃣ Ενδυνάμωση

2-3 φορές την εβδομάδα για την βελτίωση/συντήρηση του μυϊκού σας συστήματος. Οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν με το βάρος του σώματος ή με αλτήρες και να έχουν ως στόχο τα κάτω άκρα και το κέντρο του κορμού μας, δυο πολύ σημαντικά σημεία για αθλητές αντοχής. Παράλληλα με την προπόνηση ενδυνάμωσης μπορούμε να ενσωματώσουμε και ασκήσεις ευλυγισίας/κινητικότητας.

5️⃣ Διατροφή

Αν η ενεργειακή πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από την ενεργειακή κατανάλωση, τότε θα έχουμε αύξηση βάρους, ενώ αν έχουμε ενεργειακό ισοζύγιο το βάρος μας δεν θα έχει μεταβολή, κάτι που θα ήταν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για αυτό θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, ιδίως αν έχουμε μειώσει την προπόνησή μας. Μην κάνετε πειράματα με δίαιτες, τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυξήστε την κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.

Σίγουρα κάποια στιγμή αυτή η δύσκολη περίοδος θα περάσει, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και δραστήριοι. Η άσκηση, είτε για αθλητές είτε για απλούς ασκούμενους, πέρα από τα σωματικά οφέλη μπορεί να βελτιώσει και την ψυχολογία μας. Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο σας χρόνο σωστά, βρείτε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε, δουλέψτε τις αδυναμίες σας, βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου, διαβάστε περισσότερο, μιλήστε με ανθρώπους που έχουν θετική διάθεση και ίσως… η “παύση” του πλανήτη να έχει και θετικό αποτέλεσμα.

 


ℹ Ο Μηνάς Μαλάτος, πρωταθλητής στην ποδηλασία δρόμου με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του την περίοδο 1997 έως 2006 και απόφοιτος του Τμ. Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, διατηρεί σταθερά τον αθλητισμό στο κέντρο της ζωής του. Προπονητής πλέον στο άθλημα που τον ανέδειξε (Schwinn Cycling Instructor) αλλά και στο αγαπημένο του τρίαθλο (πιστοποιημένος με το USA Triathlon certification), προπονητής στην ομάδα Peak Performance, συμμετέχει ενεργά σε αγώνες ως αθλητής και καταθέτει την πολύπλευρη εμπειρία του με την ίδια αφοσίωση και πάθος, με σκοπό να την μεταδώσει και να εμπνεύσει τους αθλητές του.
• Διατηρεί την ιστοσελίδα www.minasmalatos.gr όπου θα βρείτε και άλλα σημαντικά άρθρα περί προπονητικής.

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X