fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Kea Challenge: Ένα πολύβουο μελίσσι δρομέων στα μονοπάτια της Τζιάς

Η Κέα έχει έναν μυθικό ήρωα, τον Αρισταίο, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων προστάτης της μελισσοκομίας. Έτσι, σαν πολύβουο μελίσσι κατέκλυσαν την καταπράσινη ανοιξιάτικη ύπαιθρο του νησιού δεκάδες δρομείς το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου 2019 προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη trail απόπειρα στα μονοπάτια και στα καλντερίμια της Τζιάς.

  • γράφει ο Μάνος Χατζηγιάννης

Στο πλαίσιο του Cyclades Trail Cup το 1ο Kea Challenge τα είχε όλα! Άρτια διοργάνωση, αποφασισμένους δρομείς, ζόρικες ανηφοροκατηφόρες, “ποικιλία” καιρικών φαινομένων, μέχρι και “κυνήγι θησαυρού”. Ένα Σαββατοκύριακο ωδή στον ορεινό δρομικό αθλητισμό.

Για προοίμιο το Σάββατο οι διοργανωτές ταίριαξαν ιδανικά τον αθλητισμό με την αρχαιολογία, καθώς το απαιτητικό Downhill κατέληξε σε ένα μοναδικό τοπίο στην Αρχαία Καρθαία, με τους δύο αρχαίους ναούς και την υπέροχη παραλία, ενώ η βροχή και η ομίχλη που ξεκίνησαν με το ίδιο εναρκτήριο λάκτισμα με αυτό των δρομέων, μετέτρεψαν την διαδρομή και την κατάληξή της σε μυστικιστική δοκιμασία!

Την επόμενη μέρα ο ήλιος διαδέχτηκε τα σύννεφα και τόσο οι δρομείς των 5χλμ όσο και οι “σκληροί” των 18, απόλαυσαν όλα εκείνα τα κομμάτια του νησιού που το κάνουν ξεχωριστό. Γραφικά σοκάκια και πλακόστρωτα της Ιουλίδας οδήγησαν τους “5άρηδες” μέχρι το περίφημο πέτρινο λιοντάρι-σύμβολο του νησιού, και πλέον και του αγώνα.

Άγρια φύση, άφθονα νερά, καταπράσινα μονοπάτια περίμεναν τους “18άρηδες” δοκιμάζοντας κατά πολύ τις αντοχές τους, ενώ σαν κερασάκι στην τούρτα το τέλος φύλαγε την ξέφρενη κατηφοριά προς το ιστορικό Δημαρχείο και βέβαια τα τοπικά κεράσματα! Για πρωτάρα η Τζιά έδωσε τα διαπιστευτήριά της και περιμένει του χρόνου να γίνει κομμάτι του δρομικού μύθου σαν τον ήρωά της τον Αρισταίο!

Άριστα στο νησί του Αρισταίου

Στην Ελλάδα μπορεί να έχω καταφέρει να πάω από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, άσχετα αν ο λόγος είναι κάποιος αγώνας ή απλά μια εκδρομή. Στην Τζιά όμως που είναι περίπου μια ώρα από την Αθήνα δεν είχε τύχει να την επισκεφθώ ποτέ. Όμως, να που ήρθε η ευκαιρία. Ο λόγος ένας αγώνας και μάλιστα αγώνας βουνού.

  • του Χάρη Μανούση (charris@irunmag.gr)

Ο πρώτος trail αγώνας στο νησί. Η ονομασία του «Kea Challenge» και αποτελούσε επίσης τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος Cyclades Trail Cup για το 2019. Έτσι, μαζί με άλλους 100 και πλέον δρομείς βρεθήκαμε στα μέσα του Απρίλη στο νησί. Η διοργάνωση του αγώνα είχε προβλέψει ώστε όλοι οι δρομείς να έχουν ένα γεμάτο διήμερο στο νησί, όχι μόνο τρέχοντας, αλλά συνάμα γνωρίζοντας ένα μέρος από την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεκίναγε με τον πρώτο αγώνα του Challenge που ήταν κοινός για όλους. Ένας αγώνας downhill με υψομετρική διαφορά 240μ. μέσα από παραδοσιακά μονοπάτια και καλντερίμια. Η εκκίνηση δόθηκε με βροχερό καιρό, που αν εξαιρέσεις την παραπάνω προσοχή που απαιτούσε, όλοι ευχαριστήθηκαν την βρεγμένη διαδρομή. Το σημείο τερματισμού ήταν η παραλία του νησιού όπου φιλοξενούσε την πλούσια ιστορία με τα μνημεία της περιοχής.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε λίγες ώρες αργότερα σε ένα ιδιαίτερο χώρο «μουσείο» όπου ακολούθησε η τεχνική ενημέρωση των κύριων διαδρομών του αγώνα της επόμενης μέρας, ξενάγηση στο μουσείο και παρακολούθηση παραδοσιακών χορών από το τοπικό χορευτικό συγκρότημα. Η επόμενη μέρα ήρθε και οι δρομείς γέμισαν την πλατεία του παλιού δημαρχείου του νησιού όπου ήταν το σημείο εκκίνησης και τερματισμού των δύο διαδρομών, των 5 και 18χλμ. Οι δρομείς ανάλογα με την εμπειρία τους είχαν δηλώσει μια από τις δύο διαδρομές που περιλάμβαναν κυρίως μονοπάτια και παραδοσιακά καλντερίμια, οι οποίες μαζί με το downhill της προηγούμενης μέρας αποτελούσε το Challenge.

Η ημέρα των αγώνων είχε καλοκαιρινή αίσθηση, ενώ οι βροχές των προηγούμενων ημερών έκαναν το σκηνικό του αγώνα να θυμίζει σε μερικά σημεία περιπέτεια, που σκοπό είχε να ανεβάσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, χωρίς όμως να βάζει σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Παρόλα αυτά, σε όλη την διαδρομή υπήρχαν πρόθυμοι εθελοντές και διασώστες να σε ενθαρρύνουν και να σε βοηθήσουν να συνεχίσεις μέχρι τον τερματισμό.

Για την ιστορία, στην τελική κατάταξη οι τρεις πρώτοι του Challenge (downhill και 18χλμ.) ήταν οι Γιώργος Μανιώτης στην 1η θέση και τον ακολούθησαν οι Γιάννης Μαρκουλής και Κωνσταντίνος Χατζηθωμάογλου στην 2η και 3 θέση αντίστοιχα, ενώ στις γυναίκες τις ίδιες θέσεις κατέλαβαν η Στεφανία Μάλλη, η “δική μας”, iRunner, Ελένη Εξάρχου και η Κωνσταντίνα Τσιόλη. Στο μίνι Challenge (downhill και 5χλμ.) νικητές κατά σειρά ήταν οι William Sutton, Γιάννης Ματσούκας και Κωστής Καποκάκης, ενώ στις γυναίκες τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η “έκπληξη” Άννα Κριθαρούλα, η Μαρία Κολιαράκη και η Χριστίνα Γκόσιου.

 


• Tα άρθρα πρωτοδημοσιεύθηκαν στο τεύχος 20 (Ιούνιος 2019) του free press περιοδικού για το τρέξιμο iRun …and i am free! 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X