fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

18 βιβλία για να απολαύσεις το τρέξιμο στο χαρτί!

Ήταν 23 Απριλίου 1616 όταν έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Τα βιβλία -τα πραγματικά, όχι τα ηλεκτρονικά- με τα ωραία εξώφυλλά τους, με τις χάρτινες σελίδες τους και την αλησμόνητη μυρωδιά τους, σου ανοίγουν διάπλατα το μαγικό τους κόσμο προσφέροντας απλόχερα γνώση και μία ιδιαίτερη συναισθηματική σύνδεση, μια αληθινή επαφή μαζί τους όσο τα διαβάζεις…  Άλλωστε, πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η ανάγνωση μέσα από χαρτί είναι καλύτερη από την ανάγνωση μέσα από μία οθόνη, σε σχέση με την κατανόηση αλλά και τη μνήμη.

Έτσι, για να τα τιμήσουμε, εμείς εδώ που τρέχουμε και διαβάζουμε, μαζέψαμε 18 βιβλία με θέμα το τρέξιμο, βιβλία με βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα που πηγάζουν από το αγαπημένο μας άθλημα. Είτε τώρα που μένουμε σπίτι περισσότερο, είτε όταν ταξιδεύουμε, είτε όταν θέλουμε να κάνουμε ένα πολύτιμο δώρο σ΄ έναν φίλο, αλλά και κάθε ώρα που θέλουμε να χαλαρώσουμε, πάντα ένα βιβλίο έχει αξία και το απολαμβάνουμε!

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι το διάβασμα είναι για το πνεύμα ό,τι η άσκηση για το σώμα…

 

? Born to Run (του Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ)

Ένα από τα κορυφαία βιβλία για το τρέξιμο, «η Βίβλος της κοινότητας του τρεξίματος» σύμφωνα με την έγκριτη “Telegraph”. Ο ΜακΝτούγκαλ, δρομέας και ο ίδιος, πρώην πολεμικός ανταποκριτής και βραβευμένος δημοσιογράφος, ίσως ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να συναντήσει τους Ταραουμάρα. Τους Ινδιάνους που, απομονωμένοι στα βαθιά φαράγγια του Μεξικού, τρέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς διαλείμματα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς τραυματισμούς. Ο συγγραφέας ξεκινάει για να ανακαλύψει τα μυστικά τους και καταλήγει με μια καθηλωτική ιστορία που κορυφώνεται όταν οι κορυφαίοι υπερμαραθωνοδρόμοι του πλανήτη συναγωνίζονται τους Ταραουμάρα στον μεγαλύτερο αγώνα τρεξίματος που (δεν) είδε ποτέ ο κόσμος.

Η συναρπαστική περιπέτεια του ΜακΝτούγκαλ ξεκίνησε με μια απλή ερώτηση: Γιατί πονάει το πόδι μου;

Το υπεράνθρωπο ταλέντο των Ταραουμάρα στο τρέξιμο και οι συνήθειές τους, που τους κάνουν απρόσβλητους από ασθένειες, άγχος και άλλα δεινά της σύγχρονης ζωής εμπνέουν τον βραβευμένο δημοσιογράφο. Ταξιδεύει στα επιστημονικά εργαστήρια του Χάρβαρντ και τις καυτές κοιλάδες της Βόρειας Αμερικής, όπου όλο και περισσότεροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ωθούν το σώμα τους στα όρια.

Το Born to Run θα διεγείρει το πνεύμα σου και θα σε παρακινήσει να ασχοληθείς με το σώμα σου, όταν συνειδοποιήσεις ότι και εσύ, όπως όλοι μας, είμαστε γεννημένοι για να τρέχουμε. Άλλωστε δεν σταματάμε να τρέχουμε όταν γερνάμε. Γερνάμε όταν σταματάμε να τρέχουμε.

ℹ Εκδόσεις Key Books (416 σελ.)

 

? Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για τρέξιμο (του Χαρούκι Μουρακάμι)

Ο σπουδαίος συγγραφέας, υποψήφιος αρκετές φορές για βραβείο Νόμπελ, σε αυτό το βιβλίο γράφει για τη μεγάλη του αγάπη, το τρέξιμο. Στις σελίδες του βιβλίου με τον περίεργο τίτλο, ο Ιάπωνας περιγράφει εμπειρίες, συναισθήματα, εμπνεύσεις και αναμνήσεις που έχουν ξεπηδήσει από το τρέξιμο και τις προετοιμασίες του για τον Μαραθώνιο.

“Δεν ξεκίνησα να τρέχω επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω δρομέας. Όπως δεν έγινα μυθιστοριογράφος επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω μυθιστοριογράφος. Μια μέρα, έτσι στο άσχετο, μου ήρθε να γράψω ένα μυθιστόρημα. Και μια μέρα, έτσι στο άσχετο, άρχισα να τρέχω – επειδή απλώς το ήθελα”.

Το 1982, αφού πούλησε το τζαζ μπαρ του για ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, ο Χαρούκι Μουρακάμι αποφάσισε ν’ αρχίσει να τρέχει για να κρατιέται σε φόρμα και να έχει την αντοχή να γράφει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ένα χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε μόνος του τη διαδρομή από την Αθήνα στο Μαραθώνα και τώρα, ύστερα από δεκάδες παρόμοιες κούρσες, εκτός από τα τρίαθλα και μια πληθώρα βιβλίων, αναλογίζεται την επίδραση που είχε αυτό το άθλημα στη ζωή του και ακόμα περισσότερο στο γράψιμό του.

“Να γράφω με ειλικρίνεια για το τρέξιμο και να γράφω με ειλικρίνεια για τον εαυτό μου, είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Επομένως υποθέτω ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και ως μια αυτοβιογραφία επικεντρωμένη στο τρέξιμο”, γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του.

ℹ Eκδόσεις Ωκεανίδα 2011 (251 σελ.)

 

? Το εξαήμερο του αιώνα (του Γιάννη Κούρου)

Ο εμβληματικός υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος, ο οποίος κατέχει πάνω από εβδομήντα παγκόσμια ρεκόρ στον αθλητισμό, προσπαθεί μέσα από το βιβλίο αυτό να ανατρέψει τον μύθο του «μηχανικού τρεξίματος». Επιχειρεί να δώσει στον αναγνώστη μια εικόνα από τα εσωτερικά δρώμενα ενός δρομέα, να περιγράψει τις εσωτερικές συγκρούσεις, ώστε να αντιληφθεί ο μη γνώστης τι συμβαίνει στο μυαλό και στην ψυχή του αθλητή όταν τρέχει.

«Στην πραγματικότητα, γράφει, αυτός ο μύθος δεν είχε ποτέ καμία βάση, ιδιαίτερα σε μας τους δρομείς, στους οποίους είναι εμπεδωμένο ότι είναι εκ των πραγμάτων γκρεμισμένος. Επειδή, όμως, ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει δεχτεί την αντίληψη του “μηχανικού τρεξίματος”, προσπαθώ να ανατρέψω αυτή την ιδέα, όχι μόνο γιατί δε συμβαίνει, αλλά και για να πάρει ο ενδιαφερόμενος μια γεύση από τα εσωτερικά δρώμενα, τα οποία εκφράζω από ψυχολογική κυρίως σκοπιά: όταν πάψει ο νους να σκέφτεται και να αντλεί δυνάμεις εμπνεόμενος, και ιδιαίτερα όταν το κορμί “τα έχει μπήξει”, μόνο βουλητικά μπορεί να κινητοποιηθεί. Αψήφησα πολλές συστολές καί αναστολές για να ξεπεράσω τη σιγή μου και να περιγράψω τις εσωτερικές συγκρούσεις, για να μπορέσει να συλλάβει ο “απ’ έξω”, ο θεατής-αποδέκτης ή ο αναγνώστης τι διαδραματίζεται στο νου και στην ψυχή -αισθήσεις, υπεραισθήσεις- ενός δρομέα από τις αρνήσεις του κορμιού».

ℹ Εκδόσεις Yψιλον 1997 (288 σελ.)

 

? Eat and Run (του Σκοτ Τζούρεκ, Στιβ Φρίντμαν)

Εδώ και δύο δεκαετίες ο Σκοτ Τζούρεκ αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα στο επίπονο άθλημα των υπεραποστάσεων, έχοντας κερδίσει τρεις φορές το Σπάρταθλον, δύο φορές το Μπαντγουότερ (217 χιλιόμετρα) και εφτά φορές στη σειρά τον Αγώνα Αντοχής “160 Χιλιόμετρα Δυτικών Πολιτειών”. Το γεγονός ότι τα πέτυχε όλα αυτά ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή κάνει την ιστορία του μοναδική, δείχνει τη δύναμη της σιδερένιας θέλησής του και καταρρίπτει τα στερεότυπα του τι πρέπει να τρώνε οι αθλητές για βέλτιστη απόδοση.

Στο Eat and Run ο Τζούρεκ αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του και την καριέρα του, ενώ μοιράζεται πρακτικές συμβουλές και τις vegan συνταγές του. Από τα παιδικά του χρόνια, όταν κυνηγούσε και μαγείρευε για την οικογένειά του που λάτρευε το κρέας, έως την αργή μετάβασή του στους δρόμους υπεραποστάσεων (μισούσε το τρέξιμο), τη γνωριμία του με τους Ταραουμάρα και τη χορτοφαγία, ο Σκοτ Τζούρεκ είναι μια πηγή έμπνευσης· είτε πρόκειται να τρέξεις πρώτη φορά είτε θέλεις να διευρύνεις τους διατροφικούς ορίζοντές σου ή απλώς να εξερευνήσεις τα όριά σου.

«Όλοι μπορούν να γίνουν υπερμαραθωνοδρόμοι. Άσχετα με το πόσο μακριά θα φτάσεις, ο αγώνας κάθε ημέρας είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης και μια ευκαιρία να εξερευνήσεις τι μπορείς να πετύχεις στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή», επισημαίνει στο βιβλίο του ο αμερικανός υπερδρομέας.

ℹ Εκδόσεις Key Books 2017 (328 σελ.)

 

? Υπερμαραθωνοδρόμος (του Κωνσταντίνου Καρνάζη)

Έχοντας κερδίσει την εκτίμηση των δρομέων σε όλο τον κόσμο ο Ελληνοαμερικάνος Ντιν Καρνάζης μοιράζεται μαζί τους τις εμπειρίες από τα προσωπικά του δρομικά κατορθώματα σε ένα βιβλίο που έγινε παγκόσμιο best seller και έχει κυκλοφορήσει σε χιλιάδες αντίτυπα.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος δρομέας υπεραποστάσεων έχει σπρώξει το σώμα και το πνεύμα του σε αδιανόητα όρια. Έχει τρέξει 563 χιλιόμετρα χωρίς ύπνο σε τρεις ημέρες. Έχει διασχίσει την Κοιλάδα του Θανάτου με το θερμόμετρο να δείχνει 49° και έχει τρέξει μαραθώνιο στον Νότιο Πόλο στους -40°. Επίσης, έτρεξε 50 μαραθώνιους, σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ, σε 50 συνεχόμενες μέρες, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του με τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, όπου τερμάτισε σε μόλις τρεις ώρες! Κι όλα αυτά ενώ είχε σταματήσει για χρόνια να τρέχει, πριν ξεκινήσει ξανά μία νύχτα κοντά στα 30 του. Αυτή είναι η ιστορία του.

ℹΕκδόσεις Key Books 2016 (320 σελ.)

? Ο δρόμος προς τη Σπάρτη (του Κωνσταντίνου Καρνάζη)

Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης επιστρέφει στη γη των προγόνων του και συνθέτει τρεις διαφορετικές ιστορίες σε μία μοναδική αφήγηση. Αναζητά τις ελληνικές ρίζες του, με τη συνδρομή κορυφαίων ακαδημαϊκών ψάχνει τα ίχνη της αυθεντικής διαδρομής που διένυσε ο Φειδιππίδης και ολοκληρώνει την «αποστολή» του τρέχοντας στο σημαντικότερο αγώνα αντοχής του κόσμου, το Σπάρταθλον. Aνατρέχει στα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Φειδιππίδη και αποτίει φόρο τιμής στον αγγελιοφόρο αναδεικνύοντας τον υπεράνθρωπο άθλο του. Στην προσπάθειά του να μπει στο μυαλό και στο σώμα του ήρωά του τρέχει τα 245 χιλιόμετρα της διαδρομής του Σπάρταθλου καταναλώνοντας μόνο τροφές που θα μπορούσε να έχει κι εκείνος στη διάθεσή του το 490 π.Χ. (σύκα, ελιές, παστέλι, καπνιστό κρέας και νερό).

Ο Δρόμος προς τη Σπάρτη προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο σκέψης και στα κίνητρα που επιστρατεύει ο Καρνάζης κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης και προσωπικής πρόκλησης της ζωής του (μέχρι σήμερα). Οι ιστορίες από τους ανθρώπους και τους τόπους που συναντά εναλλάσσονται με τις συναισθηματικές, πνευματικές και σωματικές δυσκολίες που οφείλει να αντιμετωπίσει για να φτάσει στον τερματισμό. Η εμψυχωτική (περι)γραφή του σίγουρα θα γοητεύσει και θα εμπνεύσει τους αναγνώστες, είτε τρέχουν μεγάλες αποστάσεις είτε δεν τρέχουν καθόλου.

ℹΕκδόσεις Key Books 2017 (368 σελ.)

 

? Τρέξιμο – Το μαρτύριο και η ηδονή Tου Inman Matthew

Είσαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων; Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για εσένα!

Τι είναι αυτό που ωθεί χιλιάδες συμπολίτες μας να τρέχουν δεκάδες χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα σε δρόμους, δάση και βουνά; Ποιο κίνητρο μπορεί να έχει κάποιος για να ξυπνάει από τα άγρια χαράματα κάθε κυριακάτικο πρωινό, να παρατάει την άνεση και τη θαλπωρή του κρεβατιού του και να παίρνει μέρος στους πολυάριθμους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο; Και, τέλος, γεννιέσαι δρομέας ή γίνεσαι;

Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για το τρέξιμο. Είναι ένα βιβλίο για το μαρτύριο και την ηδονή που νιώθουν όσοι τρέχουν. Είναι ένα βιβλίο για τη ματαιοδοξία, τη λαιμαργία, τη δρομική ευφορία, τις ηλεκτρικές καταιγίδες και τον Γκοτζίλα!

ℹΕκδόσεις Οξύ 2018 (152 σελ.)

 

? Kilian Jornet: Run or Die!

Συνήθως δύο πράγματα σε κάνουν να θες να διαβάσεις ένα βιβλίο. Το πρώτο είναι σίγουρα το θέμα του και το δεύτερο ο συγγραφέας του. To συγκεκριμένο βιβλίο με κύριο θέμα το αγαπημένο μας τρέξιμο, είναι γραμμένο από τον καλύτερο αθλητή στο είδος του, το παιδί θαύμα των βουνών, τον Καταλανό Kilian Jornet Burgada, ο οποίος προσπαθεί να μας μεταφέρει στο θαυμαστό κόσμο του ορεινού τρεξίματος και σε όσα εντυπωσιακά έχει ζήσει μέσα σε αυτόν.

«Θέλω να μετράω λίμνες όταν μεγαλώσω. Θέλω να γίνω ένας που μετράει τις λίμνες». Έτσι ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο, με το παιδικό όνειρο του μικρού Κίλιαν και συνεχίζει με διηγήσεις από την ζωή του ως πιτσιρικάς αλλά και τα πρώτα του βήματα στον πρωταθλητισμό. Μέσα από τους αγώνες του – στόχους ζωής βάζει τον αναγνώστη στον κόσμο του πρωταθλητή Kilian Jornet, σε στιγμές που λέει μέσα του «Ή τώρα ή ποτέ» και εξιστορεί μεγάλα του επιτεύγματα και ρεκόρ, όπως στο Tahoe Rim Trail στην Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια, την διάσχιση των Πυρηναίων στα πλαίσια των Kilian’s Quest του 2010, το ρεκόρ του στο Κιλιμάντζαρο και τον πιο σημαδιακό αγώνα για αυτόν, το Western States 100.

Το βιβλίο κλείνει με τον συγγραφέα Κίλιαν να αναρωτιέται και να φιλοσοφεί «Είμαστε σάρκα και αίμα ή αισθήσεις και συναισθήματα; Τι είναι πιο αυθεντικό; Ένα βουνό που θυμόμαστε για το μέγεθος και το ύψος του ή για το τι αισθανόμαστε όταν το ανακαλούμε στην μνήμη μας; Ποια ζωή είναι πιο αυθεντική; Αυτή που ζούμε με το σώμα ή αυτή που ζούμε με την ψυχή και το μυαλό;».

ℹΕκδόσεις VeloPress 2013 (185 σελ.)

 

? Γεννημένοι Ήρωες (του Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ)

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ετερόκλητη παρέα αγωνιστών της αντίστασης, υπό την ηγεσία του Βρετανού συγγραφέα και φιλέλληνα Πάτρικ Λη Φέρμορ, πετυχαίνει στην Κρήτη κάτι που έμοιαζε αδιανόητο: απαγάγει τον Γερμανό στρατηγό Κράιπε, τσακίζοντας το ηθικό του “Χασάπη της Κρήτης”, του “Λύκου του Χίτλερ” και του δολοφονικού επιτελείου τους.

Ο Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ ξεκινάει ένα οδοιπορικό με σκοπό να ακολουθήσει τα χνάρια αυτών των ανδρών σε όλη την Κρήτη και να διαπιστώσει με ποιον τρόπο κατάφεραν να ξεφύγουν από μία παντοδύναμη πολεμική μηχανή, επιβιώνοντας σε αντίξοες συνθήκες. Μέσα από την έρευνά του πάνω στον τρόπο ζωής των Κρητικών, ανακαλύπτει αρχαίες τεχνικές αντοχής, διατροφής και φυσικής κίνησης που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας. Η αναζήτησή του τον οδηγεί στις ταράτσες του Λονδίνου και του Μπρούκλυν για να καταλήξει στις παραλίες της Βραζιλίας και στους δρόμους των σύγχρονων πόλεων.

Αντλώντας από το παράδειγμα των θαρραλέων μαχητών της Κρήτης, οι Γεννημένοι ήρωες θα σας ωθήσουν να αναθεωρήσετε όσα πιστεύατε για τη σωματική και πνευματική αντοχή – θα σας εμπνεύσουν να τρέξετε, να σκαρφαλώσετε, να κολυμπήσετε και να ανακαλύψετε τον ήρωα μέσα σας.

ℹΕκδόσεις Keybooks 2020 (520 σελ.)

 

? Μαραθώνιος: Ραντεβού με την Ιστορία (του Γιάννη Ν. Μαμουζέλου)

Η ιστορία των 114 χρόνων από τον πρώτο Μαραθώνιο στον Κόσμο, το 1896 στην Αθήνα. Ένα ντοκουμέντο του μοναδικού αγωνίσματος του Μαραθωνίου στους δεκάδες αγώνες που έγιναν στην αυθεντική διαδρομή από τον Μαραθώνα στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο. Η πιο αναλυτική και πλήρης προσέγγιση στο αγώνισμα, με τα ξεχωριστά μηνύματα, αξίες και συμβολισμούς, που διορθώνει λάθη και παραλείψεις, που ξεδιαλύνει αμφισβητήσεις και απορίες, που προβάλλει τον Μαραθώνιο και τη γενέτειρά του!

– Πώς ξεκίνησε, σε ποια διαδρομή διεξήχθη, ποια περιστατικά σημάδεψαν τους αγώνες του 1896 και 1906 στην Αθήνα;

– Πού ήταν το “γεφυράκι στο Μπέϊ” και πόσα χιλιόμετρα έτρεχαν τα πρώτα χρόνια οι μαραθωνοδρόμοι;

– Πόσοι αγώνες και για ποιες διοργανώσεις έχουν γίνει στις δώδεκα δεκαετίες ζωής του Μαραθωνίου;

– Ποια μεγάλα ονόματα έτρεξαν στο δυσκολότερο μαραθώνιο της Γης;

– Πότε αγωνίσθηκαν γυναίκες πρώτη φορά στην Αθήνα;

– Πώς καθιερώθηκε ο λαϊκός μαραθώνιος, γιατί συνδέθηκε με τον αγωνιστή της δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη και πώς εξελίχθηκε σε μεγάλο διεθνή ανοικτό αγώνα;

– Ποιοί έχουν κερδίσει τις κορυφαίες διοργανώσεις στην Αθήνα; Ποιοί κέρδισαν Βαλκανικά και Πανελλήνια πρωταθλήματα;

– Ποιά είναι τα ρεκόρ στη διαδρομή, πώς εξελίχθηκαν, ποιοι είναι οι κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες δρομείς και οι επιδόσεις τους;

Ερωτήματα -και όχι μόνο…- που βρίσκουν απάντηση.

Μαζί με άγνωστα δραματικά ή απίστευτα περιστατικά, παραλειπόμενα, ανέκδοτα και πρωτότυπα στοιχεία το βιβλίο του Γιάννη Μαμουζέλου, του δημοσιογράφου που έχει ζήσει από κοντά και περιγράψει δεκάδες σπουδαίους αγώνες Μαραθωνίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναλύει την ιστορία του Μαραθωνίου στην Αθήνα γραμμένη απ’ την αρχή, με γλαφυρό τρόπο, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια και πιστότητα. Σαν κινηματογραφική ταινία που “ζωντανεύει” με συναρπαστικό τρόπο αγώνες, πρωταγωνιστές, δραματικά ή απρόσμενα γεγονότα, μύθους και λεπτομέρειες κρυμμένες σε… σκονισμένους τόμους!

ℹΕκδόσεις Άγκυρα 2010 (278 σελ.)

 

? O Αλύγιστος (της Laura Hillenbrand)

Τρία χρόνια στη λίστα των best seller των New York Times, Bιβλίο της χρονιάς στο ΤΙΜΕ, Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου των Los Angeles Times στην κατηγορία Βιογραφία.

Ένα απόγευμα του 1943, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό πέφτει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέσα από τα συντρίμμια, ένας άντρας βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ο νεαρός υποσμηναγός Λούι Ζαμπερίν. Ο Λούι έχει ήδη δώσει δύσκολες μάχες στη ζωή του –από παιδί του δρόμου έφτασε να γίνει σπουδαίος αθλητής και να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, το 1936. Αλλά τώρα τον περιμένει μια οδύσσεια χωρίς προηγούμενο…

Μπροστά του απλώνεται απέραντος ο άγριος ωκεανός. Μέσα στη σωσίβια λέμβο του, θα κινδυνέψει από τους καρχαρίες, τη δίψα, την πείνα και το σφυροκόπημα ενός εχθρικού βομβαρδιστικού, για να βρεθεί τελικά αιχμάλωτος των Ιαπώνων. Στα χέρια ενός εχθρού που δεν γνωρίζει οίκτο, θα φτάσει στα όριά του. Αλλά θα απαντήσει στην απόγνωση με ελπίδα, στην κτηνωδία με ανυπακοή. Και θα επιζήσει.

ℹΕκδόσεις Bell 2014 (568 σελ.)

 

? Ατέλειωτη Διαδρομή (του Βασίλη Κυριλλίδη)

Ο Βασίλης Κυριλλίδης έχει γράψει κάποια βιβλία και έχει τρέξει σ’ αρκετούς αγώνες. Δεν γράφει καλύτερα από τους περισσότερους συγγραφείς, ούτε τρέχει καλύτερα από τους περισσότερους δρομείς. Θέλει να πιστεύει όμως πως γράφει καλύτερα από τους περισσότερους δρομείς και τρέχει καλύτερα από τους περισσότερους συγγραφείς. Όντας μέτριος λοιπόν θαυμάζει και ζηλεύει τους καλύτερους. Αυτό υποστηρίζει ο ίδιος. Ο Κομφούκιος είχε πει ότι η ταπεινοφροσύνη είναι η στέρεη βάση για όλες τις αρετές. Και ο Βασίλης Κυριλλίδης όταν τον γνωρίσεις από κοντά καταλαβαίνεις ότι έχει αρκετές αλλά κάνει το παν για να μην τις αποκαλύψει. Ευτυχώς για όλους μας όμως, η πένα του έχει άλλη άποψη. Μαγευτική, ταξιδιάρικη, συγκινητική, εμπνευσμένη και εμπνευστική, σαρκαστική και χιουμοριστική μας ταξιδεύει σε μία Ατέλειωτη Διαδρομή που ευχόμαστε να μην τελειώσει ποτέ…

Ο Βασίλης Κυριλλίδης δεν είναι πρωταθλητής. Δεν θα διαβάσετε ιστορίες ανταγωνισμού και επιδόσεων. Ο Βασίλης είναι ένας από ΕΜΑΣ και για αυτό μιλάει στην καρδιά μας.

Η «Ατέλειωτη Διαδρομή» θα σας ταξιδέψει από τον Όλυμπο, στο Ντίσελντορφ, από την Ρόδο στην Βουδαπέστη, από την λίμνη Μπάλατον στους αγώνες της «γειτονιάς του». Θα σας μιλήσει για την «Έξη» του τρεξίματος που ήρθε με τρόπο φυσικό όπως για τους περισσότερους από εμάς και θα σας κάνει να δακρύσετε για τις Φιλίες του που καθόρισαν την πορεία του, στους δρόμους, στα βουνά και την ίδια την ζωή. Δεν θα διαβάσετε για κάτι που δεν έχετε βιώσει και εσείς ίσως αλλά με τον τρόπο που ζωντανεύουν οι λέξεις μπροστά σας θα νομίζετε ότι πρόκειται για κάτι τελείως ξεχωριστό. Γιατί το τρέξιμο στην ζωή του Βασίλη ήταν ακριβώς αυτό.

ℹ ateleiotidiadromi.blogspot.com

 

? Γεννηθήκαμε Δρομείς (του Δρόσου Βενετούλη)

«Η φυσική άσκηση είναι απόλυτα αναγκαία δραστηριότητα που μας εφοδιάζει με μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Η έμφυτη ροπή μας προς το τρέξιμο οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για δραστηριότητα χαραγμένη από πολύ παλιά στα κύτταρά μας. Μέσα μας αγρυπνά το άγριο πάθος του διασκελισμού και το πνεύμα του δρομέα…», γράφει ο συγγραφέας.

Κάθε άρθρο αυτού του βιβλίου αποτελεί το απόσταγμα διασταυρωμένης και συμπυκνωμένης γνώσης από έγκυρα ιατρικά περιοδικά αθλητικού περιεχομένου. Δεν περιέχει αλάθητες αλήθειες, αλλά επιδέχεται αντίθετες απόψεις, οι οποίες δεν αντενεργούν αλλά συνεργούν στην καλύτερη κατανόηση και στον προβληματισμό. Η συμπεριφορά του σώματος στο τρέξιμο μεγάλης διάρκειας είναι ένα πεδίο έρευνας σχετικά άγνωστο και όσο περισσότερο εμβαθύνεις σ’ αυτό, τόσο περισσότερα ερωτήματα αναφύονται αποκαλύπτοντας την κρυμμένη δυναμική του.

ℹ Εκδόσεις Ηλίας Ι. Μπαρτζουλιάνος 2019 (280 σελ.)

 

? Η απολογία ενός δρομέα (του Νίκου Μαρκέα)

Μια ρεαλιστική προσέγγιση στον υπέροχο κόσμο του τρεξίματος. Όλοι μας θέλουμε μια ζωή γεμάτη υγεία. Το βιβλίο “Η απολογία ενός δρομέα” θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το σκοπό μας.

Ο Νίκος Μαρκέας, ορθοπαιδικός ιατρός και δρομέας, μοιράζεται τη φιλοσοφία επιτυχίας για σωστό τρέξιμο “ώστε η καρδιά να χτυπά πιο ρυθμικά, οι πνεύμονες να μην κουράζονται, τα οστά ν’ αντέχουν τις φορτίσεις, το μυαλό να γεννά νέες ιδέες, η ψυχή ν’ αναπτερώνεται!” Ο συγγραφέας μέσα από αφηγήσεις και αναρίθμητα παραδείγματα δρομέων, απαντά σε ζωτικά και καυτά ερωτήματα. Πόσο χρήσιμο είναι για τον οργανισμό μας να φτάνουμε τα ατομικά μας όρια; Γιατί, άραγε, να πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά; Ένα εξαιρετικό βιβλίο για το τρέξιμο ως τρόπος ζωής.

ℹ Εκδόσεις Εντός 2011 (288 σελ.)

 

? Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις (του Δημήτρη Τζεφαλή)

Το βιβλίο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό τόσο για τους νεοεισερχόμενους δρομείς στον μαγικό κόσμο των μεγάλων αποστάσεων, όσο και για τους έμπειρους αθλητές. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τους προπονητές που ασχολούνται με τους αγώνες αντοχής. Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει:

  • Τεχνικές βελτίωσης της δρομικής τεχνικής και της αναπνοής.
  • Πλήρη οδηγό διατάσεων.
  • Έναν πλήρη οδηγό ασκήσεων ενδυνάμωσης για όλο το σώμα.
  • Πώς να δομήσει σωστά το ετήσιο πρόγραμμά του, κατανοώντας τον σκοπό κάθε προπόνησης.
  • Πώς να επιλέγει τους σωστούς ρυθμούς προπόνησης και αγώνων.
  • Πώς να προπονείται με διάρκεια, διατηρώντας την καλή σωματική υγεία και προλαμβάνοντας τους τραυματισμούς.
  • Συμβουλές διατροφής, ενυδάτωσης, ψυχολογίας, τακτικής αγώνων.
  • Προσεγμένα και εφαρμοσμένα προγράμματα από τα 5 χλμ. έως τον μαραθώνιο (που αγγίζουν τα όρια της εξατομίκευσης).
ℹΕκδόσεις Sportbook 2018 (656 σελ.)

 

? Η Γέφυρα του Δρομέα στο Παρά Πέντε (του Γιάννη Οικονόμου)

Το βιβλίο του Γιάννη Οικονόμου αποτελεί μοναδικό σύγγραμα για προπονητές, αθλητές, ακόμη και για ερασιτέχνες δρομείς. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα των 50+ χρόνων εμπειρίας του συγγραφέα με τον κλασικό στίβο και ειδικότερα με τα αθλήματα στίβου. Μια μεγάλη προπονητική ποικιλία, με μοντέρνες τεχνικές, που καλύπτει μέσα 1.200 προπονητικά προγράμματα, όλες τις απαιτήσεις, όλες τις ηλικίες και όλες τις δρομικές αποστάσεις.

Πρόκειται για ένα πλήρη προπονητικό οδηγό, αποσκοπώντας στην επίτευξη των στόχων του καθενός, αλλά και υψηλού επιπέδου επιδόσεις. Απευθύνεται σε προπονητές, αθλητές αλλά και σε ερασιτέχνες δρομείς και παρουσιάζει μοντέρνες αντιλήψεις στην προπονητική.

ℹ2017 (216 σελ.)

 

? Στο δρόμο για την Πυθία: Άγραφα – Καρπενήσι – Δελφοί, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 (του Στέφανου Σταμέλλου)

Το βιβλίο γραμμένο από έναν φυσιολάτρη, ακούραστο δρομέα και οδοιπόρο, περιγράφει ένα οδοιπορικό οκτώ ημερών ακολουθώντας τη διαδρομή του Ε4 από τα Άγραφα έως τους Δελφούς. Το τμήμα αυτό του Ε4 διασχίζει μια από τις σημαντικότερες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, με ένα εντυπωσιακό γεωγραφικό ανάγλυφο και με μια ποικιλία ξεχωριστή: βουνά, ποτάμια, δάση, καθώς και πλούσια πανίδα και χλωρίδα με σπάνια είδη. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά, χωριά με πλούσια παράδοση και ιστορία∙ αλλά και μια διαδρομή ιδανική για πεζοπόρους και ορειβάτες, που επιδιώκουν πολυήμερες περιπλανήσεις στη φύση.

Είναι ο δρόμος για τους Δελφούς, τον ομφαλό της γης. Είναι η «Πυθία», η άγνωστη ελληνική φύση με την σπάνια ομορφιά του ελληνικού τοπίου, εκεί όπου η άγρια ζωή κινείται σε ρυθμούς εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι της πόλης. Η φύση, που μπορεί πολλοί από μας να έχουμε ξεχάσει την ομορφιά της, αλλά αυτή δεν σταματά να μας το θυμίζει σε κάθε ευκαιρία.

Το βιβλίο προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες να δεχτούν τη φύση ως «Πυθία», να δεχτούν το «μάθημα» που τους προσφέρει, να ακούσουν τους «χρησμούς» της, να την αγαπήσουν και να εφαρμόσουν όσα μαθαίνουν από τη σχέση τους μαζί της σε όλα τα πεδία της ζωής. Το Ε4 είναι ανάμεσά της, και η μαρτυρία, η βιωματική αφήγηση του οδοιπόρου δεν είναι μια απλή περιγραφή. Προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, να προβληματίσει για το καθήκον της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, να αναδείξει τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου, τον τρόπο ζωής και τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της ορεινής Ελλάδας. Το στοίχημα είναι η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η επιστροφή σ’ αυτά που αγαπάμε.

ℹ Εκδόσεις Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 2019 (136 σελ.)

? Ένας «Γίγαντας» που τον έλεγαν Μ.Π. (Μάγδα Κωστοπούλου-Μπέριου)

Και ένα βιβλίο για τους πιο μικρούς δρομείς. Η ιστορία του “Γίγαντα Μ.Π.” είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της σπουδαίας μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ταξιδέψουν μαζί με τον «γίγαντα» σε ένα ταξίδι με στόχο την πραγματοποίηση του ονείρου του: Να φτάσει στο φεγγάρι! Μία αλληγορική ιστορία που εξυμνεί τις αξίες της προσπάθειας και της θέλησης! Ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει τα παιδιά να ονειρεύονται και να τολμούν!

ℹΕκδόσεις Berios 2017 (40 σελ.)

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X