Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Φως στην άκρη των… μέτρων από 4 Μαΐου

Τον τρόπο που θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα παρουσιάσει την Τρίτη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Οι διαβουλεύσεις στο “στρατηγείο” του Μεγάρου Μαξίμου είναι συνεχείς με σκοπό να οριστικοποιηθεί ο δρόμος προς την «επόμενη ημέρα», ενώ όλα δείχνουν ότι η έναρξη για επιστροφή στην κανονικότητα έχει «κλειδώσει» για τις 4 Μαΐου.

Η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων μετά την άρση της καραντίνας, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού, το πρωί του Σαββάτου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός των βημάτων για την επανεκκίνηση, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Η ατομική προπόνηση και άθληση σε εξωτερικούς χώρους θα περιλαμβάνεται στο πρώτο κύμα χαλάρωσης των μέτρων, όπως αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους χωρίς τους αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά με την τήρηση των τελευταίων οδηγιών υγιεινής και αποφυγής συνωστισμού.

Σταδιακή άρση των μέτρων σε όλα τα επίπεδα

Ο οδικός χάρτης σταδιακής εξόδου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των SMS ειδικής μετακίνησης αλλά και λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια για τον τρόπο λειτουργίας κάθε σχολικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμης σημασίας είναι η τελική εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, που σύμφωνα με πληροφορίες πήρε στα χέρια του χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Το σταδιακό «άνοιγμα» δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων φέρεται να κυριαρχεί στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αλλά και τα σχέδια στα Μέγαρο Μαξίμου, όπως π.χ. σε πόσες φάσεις θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θεωρείται πάρα πολύ πιθανόν στις 11 Μαΐου να αρχίσει η λειτουργία της Γ’ Λυκείου. Προς το παρόν, ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες, κάτι που με την σειρά του θα κρίνει το πότε θα γίνουν τελικά οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις.

Σχετικά με το λιανικό εμπόριο, η απόφαση για «άνοιγμα» φέρεται να είναι οριστική, αλλά με τους όρους που λειτουργούν τα super market, δηλαδή περιορισμένος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος και υποχρεωτικά γάντια και μάσκες. Την ίδια στιγμή, τα κομμωτήρια, που επίσης θα ανοίξουν με το πρώτο κύμα, θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό πελατών, ενώ δεν αποκλείεται και η νυχτερινή λειτουργία τους. Τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν (λογικά τον Ιούνιο) και μόνον εφόσον έχουν τραπεζάκια σε εξωτερικό χώρο. Όσον αφορά στις μετακινήσεις, όπως όλα δείχνουν η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνεται με “μισογεμάτα” λεωφορεία, μετρό, τραμ, προαστιακό και με μάσκα υποχρεωτικά.

Στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το χρονοδιάγραμμα για την δεύτερη φάση καθώς η άρση μέτρων θα γίνεται σταδιακά και εκτιμάται πως δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου, ενώ αναμένεται να δώσει σαφές μήνυμα πως πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες για την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα.

Στην τρίτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων θα εντάσσονται τα ξενοδοχεία, τα οποία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: όσα έχουν 12μηνη λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, ενώ τα εποχικά στα τέλη του Ιουνίου.

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X