fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Έντονος προβληματισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και για το 2021

«Δύσκολα το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 χωρίς την ύπαρξη εμβολίου», φαίνεται ότι συμφωνούν ο επικεφαλής της Ιατρικής Ένωσης Ιαπωνίας, Γιοσιτάκε Γιοκοκούρα και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Tokyo 2020, Γιοσίρο Μόρι.

Ο πρόεδρος της JMA, σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ δήλωσε ότι «…δεν λέω ότι η Ιαπωνία πρέπει ή δεν πρέπει να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ότι θα είναι δύσκολο να το κάνει, εκτός εάν υπάρχει έως τότε αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού». 

Κάλεσε επίσης την Ιαπωνία να αυξήσει τις εξετάσεις κορονοϊού, οι οποίες είπε ότι δεν ήταν αρκετά διαδεδομένες για να κρίνουν εάν τα ποσοστά μόλυνσης στη χώρα μειώθηκαν, ενώ ανέφερε επίσης την έλλειψη υγειονομικού υλικού για τη διάδοση του ιού στα νοσοκομεία.

Συμπληρώνοντας τις ανησυχίες για το μεγάλο αθλητικό θεσμό, εάν η πανδημία δεν έχει περιοριστεί ικανοποιητικά, ο πρόεδρος του Tokyo 2020, Γιοσίρο Μόρι, σε συνέντευξή του στην αθλητική εφημερίδα Nikkan, δήλωσε ότι «…οι Αγώνες θα πρέπει να ακυρωθούν αν εξακολουθεί ο κίνδυνος του κορονοϊού».

Ερωτηθείς για την προοπτική περαιτέρω αναβολής έως το 2022, εάν η πανδημία δεν θα είναι ακόμη υπό έλεγχο το καλοκαίρι του 2021, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν κατηγορηματικός, απορρίπτοντας αυτή την περίπτωση. Ο Μόρι είχε ήδη υπογραμμίσει την περασμένη Πέμπτη ότι «σκεφτόμαστε τόσο τους αθλητές όσο και τα προβλήματα που δημιουργούνται για την οργάνωση, είναι τεχνικά πολύ δύσκολο να αναβληθεί ο διαγωνισμός για δύο χρόνια».

Υπενθυμίζοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μέχρι τώρα ακυρωθεί μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Γιοσίρο Μόρι συνέκρινε τον αγώνα ενάντια στον Covid-19 με τη «μάχη ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό»«Θα διοργανώσουμε τους Αγώνες σε ειρήνη τον επόμενο χρόνο», εάν ο ιός συγκρατηθεί, επανέλαβε ο Μόρι, «είναι το στοίχημα για όλη την ανθρωπότητα».

Η αναβολή ενός έτους των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την Ιαπωνία, η οποία είχε ήδη ξοδέψει 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία της  κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο. Καθώς η πανδημία, όμως, έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους, σκοτώνοντας περισσότερους από 200.000, η προτεραιότητα της καταπολέμησης του ιού ήταν επιτακτική.

Η αναβολή των Αγώνων αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους διοργανωτές και συνεπάγεται σημαντικές πρόσθετες δαπάνες, η κατανομή των οποίων μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής και της ΔΟΕ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Όλα αυτά δημιουργούν επιπλέον προβληματισμούς στα μέλη της ΔΟΕ, όπως χαρακτηριστικά εμφανίσθηκε και ο Γκι Ντρι, ο Γάλλος Ολυμπιονίκης των 110μ. με εμπόδια, ο οποίος αν και υποστηρίζει την αναβολή για το 2021, εντούτοις προειδοποιεί: «Δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν κανένα κόστος, αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα και στο περιθώριο του κόσμου». Κάλεσε τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι, να επανεκτιμήσουν τον προϋπολογισμό και να μειώσουν το κόστος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις οικολογικές επιπτώσεις. Το μέλος της ΔΟΕ πρότεινε επίσης τον περιορισμό των αθλημάτων, που προστίθενται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και την επαναχρησιμοποίηση του ίδιου εξοπλισμού.

 

• Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X