fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

5 Ιουνίου 2020: H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος απαιτεί δράση τώρα, για ένα καλύτερο μέλλον!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας.

Η ποιότητα του νερού που πίνουμε, τα τρόφιμα που τρώμε και ο αέρας που αναπνέουμε, όλα εξαρτώνται από τη προστασία του φυσικού κόσμου.

Tο περιβάλλον αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κινδύνους, οι οποίοι προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

1 εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί 7 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών.

Aτμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης, την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1972 για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό, σχετικά με τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον. Σήμερα, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων έχουν αναδειχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το ανθρώπινο είδος. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, έχουμε ακόμη το χρόνο και τη δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτή την τάση. Η μάχη για το περιβάλλον δεν έχει χαθεί. Απαιτεί, ωστόσο, αφύπνιση και δράση από όλους. Απαιτεί θετικές πρωτοβουλίες και συμπεριφορές, σε παγκόσμιο, σε εθνικό, σε τοπικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος γίνεται στη σκιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν στην πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη μια ευκαιρία για τη διάσωσή του, άλλοι όμως εξέφρασαν τον φόβο τους, πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που μόλις είχαν έρθει στο προσκήνιο, θα χαθούν και πάλι…

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την ημέρα περιβάλλοντος!

Αλλά η φετινή συγκυρία, καθιστά απαραίτητη -όσο ποτέ άλλοτε- την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση των δράσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα που εδώ και 20 μέρες αξιώνουν την προστασία και διάσωση της άγριας φύσης.

Όλοι μαζί, ζητάμε την απόσυρση των δύο πρόσφατων αντιπεριβαλλοντικών νόμων 4685 και 4688/2020, που θυσιάζουν τις προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες περιοχές NATURA στο βωμό του κέρδους, δίχως να υπολογίζουν την τοπική κοινωνία και τις αντίθετες γνώμες του μεγαλύτερου μέρους της επιστημονικής κοινότητας.

 

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο στενά συνδέεται η ποιότητα της ζωής μας με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας», αναφέρει επίσης σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.

Είναι γεγονός πως τα μέτρα που ελήφθησαν εξαιτίας της πανδημίας, επηρέασαν αναπόφευκτα και το περιβάλλον. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους, τα ταξίδια ελαχιστοποιήθηκαν, τα μεγάλα εργοστάσια έκλεισαν. Η επίδραση στη φύση ήταν άμεση και έγινε ορατή στα στοιχεία των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εν πρώτοις. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (που έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα με στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κορoνοϊό), η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις κυμάνθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, όσο διάστημα διαρκούσε το lockdown.

  • Χαρακτηριστικά, στην Αθήνα, η μέση τιμή του διοξειδίου του αζώτου ΝΟ2 την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 20,9 μg/m3, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου (προ lockdown δηλαδή) ήταν 43 μg/m3.

 

Θέμα του φετινού εορτασμού η Βιοποικιλότητα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2020 είναι η βιοποικιλότητα. «Επείγουσα και υπαρξιακή» χαρακτηρίζεται η αγωνία των ανθρώπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στις εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνια, αλλά και φυσικά στην παγκόσμια πανδημία του νέου κορoνοϊού. Οι περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, «καταδεικνύουν την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων και των ιστών της ζωής, μέσα στην οποία υπάρχουν».

Το περιβάλλον απαιτεί από όλους μας ενσυνείδητη, άμεση δράση, για να μην είναι πλέον το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας όσο ζοφερό προδιαγράφεται σήμερα.

Για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία, τους ανθρώπους, εμάς και τα παιδιά μας!

Ας αναδείξουμε την περιβαλλοντική συνείδηση σε καθημερινή πράξη και στάση ζωής!

 


 

#SupportEarth: «Στις 5 Ιουνίου στο Σύνταγμα φυτεύουμε τους σπόρους των Διεκδικήσεων μας Παντού!»

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Συσπείρωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Suppοrt Earth, γεννήθηκε, όπως σημειώνουν τα μέλη της, από την ανάγκη μελών του #SupportArtWorkers, επιστημόνων, ακτιβιστ(ρι)ών, πολιτών, περιβαλλοντικών ομάδων και κινημάτων να αντισταθούν συσπειρωμένα στη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το #SupportEarth καλεί σε μαζική κινητοποίηση στις 18.00 της 5ης Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αναγνωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον ως στοιχείο που τροφοδοτεί τον πολιτισμό, συντάσσει τις δυνάμεις του με τα κινήματα, τις συλλογικότητες και τους ανθρώπους που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Με αφορμή τον πρόσφατο νόμο ν. 4685/2020 με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, … και άλλες διατάξεις», που αποτελεί συνέχεια στην περιβαλλοντική απορρύθμιση που συντελείται την τελευταία δεκαετία, η ομάδα έχει ως στόχο την σαφή τοποθέτησή της στον δημόσιο διάλογο ενάντια στην καταστροφή του φυσικού πλούτου.

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X