fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

5η μέρα “Peloponnisus Lizard Ultra Tour”: Οι Άνθρωποι στο προσκήνιο – Η Φύση τους ενώνει!

5 Ιουνίου 2020, ο Δημήτρης Δημητρίου διανύει την πέμπτη μέρα του μοναδικού στο είδος του εγχειρήματος με την επωνυμία “Peloponnisus Lizard Ultra Tour 2020”. Χθες το βράδυ τον συναντήσαμε έξω από το Νεοχώρι του δήμου Ζαχάρως, όπου αν και καταπονημένος από την ολοήμερη πορεία του συνέχισε ακάθεκτος προς Κυπαρισσία και το όρος Αιγάλεω, όπου προτίμησε να διανυκτερεύσει.

Το επόμενο πρωινό της Παρασκευής συνέχισε κινούμενος προς την κορυφή της Κυπαρισσιακής οροσειράς στα 1.220 μέτρα, από όπου μπορείς να ατενίσεις το Ιόνιο πέλαγος. Διασχίζοντας την κορυφογραμμή και περνώντας τα Μεσσηνιακά χωριά κινήθηκε ανατολικά για να κατέλθει προς τα παράλια της Καλαμάτας.

Παράλληλα, όλοι εμείς εδώ που παρακολουθούμε την υπερπροσπάθειά του και γινόμαστε μάρτυρες της εξαντλητικής πορείας του Δημητρίου, όσο και αν ο ίδιος παραμένει ολιγαρκής και σταθερός στην ασκητική διαβίωσή του, επιθυμούσαμε να γίνει η Καλαμάτα ένας καλός σταθμός ενδυνάμωσής του. Οι κινήσεις της Λένας ήταν άμεσες και ουσιαστικές! «Στην Καλαμάτα θα τον υποδεχτεί με χαρά ο Βασίλης, δεν το συζητώ και δεν υπάρχει καταλληλότερος να τον εμψυχώσει και να τον στηρίξει!». Έτσι και έγινε.

Το μήνυμα στάλθηκε αμέσως στον Δημήτρη για να γνωρίζει, και ο φίλος μας στην Καλαμάτα ανέλαβε την υποδοχή του και τις διατροφικές ενισχύσεις του! «Θα τα μαγειρέψει ο ίδιος ο Βασίλης» μας είπε η Λένα, και όσο για τον Δημήτρη: «Χρειάζεται τη βοήθειά μας στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια!». Αυτή είναι η Λένα μας, νοιάζεται πραγματικά για όλους και είναι πάντα εκεί!

Βασίλης Κουμανάκος: Ο Δον Κιχώτης της Καρδαμύλης

«Για να ανέβεις στον ουρανό, πρέπει να πάρεις φόρα από τον πάτο της κόλασης».

Με αυτό το απόσπασμα του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, είχε ξεκινήσει το μήνυμά του πριν δύο χρόνια, μετά τον δικό του άθλο στην έρημο του Μαρόκου, στο επικό “Marathon De Sables”.

Tα αμέτρητα μηνύματα που λάμβανε τότε, κατά τη διάρκεια του MDS, «ήταν ό,τι πιο τονωτικό μπορούσε να κυκλοφορήσει στις φλέβες μου, για να προχωρήσω», είχε δηλώσει. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί η Λένα ήταν βέβαιη ότι ο Βασίλης και ο Δημήτρης «θα τα βρούνε μια χαρά…». Δεν υπήρχε αμφιβολία.

Στις 2:30 το μεσημέρι το μήνυμα της Λένας επιβεβαίωνε τις ανησυχίες μας: «Ο Βασίλης μου είπε ότι μίλησαν στο τηλέφωνο και δεν τον άκουσε πολύ καλά ψυχολογικά… είναι καταβεβλημένος από τη ζέστη, την κούραση και την αφαγία». Ο καλός μας φίλος ο Βασίλης, όμως, τον περιμένει στην Καλαμάτα έτοιμος: «Έχει πάρει κάποια πράγματα που του ζήτησε ο Δημήτρης, του έφτιαξε ένα δυναμωτικό φακόρυζο και θα τον τονώσει ψυχολογικά!». Στη συνέχεια θα του βρει και βοήθεια για την Σπάρτη και μετά.

 

Είναι πραγματικά συγκινητικό πόσοι άνθρωποι έχουν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν τον Δημήτρη στη διαδρομή του, οι περισσότεροι χωρίς να τον γνωρίζουν από πριν. Και όσο και αν η πορεία του είναι μοναχική και δύσκολη και ο ίδιος δεν ζητά συνήθως τίποτα, νιώθουμε πιο καλά όταν ξέρουμε ότι όταν χρειαστεί κάποια βοήθεια, σίγουρα κάποιος θα βρεθεί κοντά του.

Να μη ξεχνάμε βέβαια, ότι το μήνυμα του ιδεολογικού σκοπού που μεταφέρει ο Δημήτρης, βρίσκει απήχηση από όπου περνά. Με όσους μιλά και συναντά, αλλά και όσοι σχολιάζουν στο ημερολόγιο των δημοσιευμάτων μας επισημαίνουν ότι συντάσσονται με το σκοπό του, της αντίστασης κατά της λεηλασίας των φυσικών πόρων της χώρας μας και ιδιαίτερα των βουνών μας και της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας που πλήττονται μαζί τους.   

 

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα της Παρασκευής, ο Δημήτρης έφτασε τελικά στην Καλαμάτα φανερά κουρασμένος. Ο Βασίλης τον υποδέχεται, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, και ο “Σαύρας” δείχνει ικανοποιημένος που τα κατάφερε και σήμερα, πέμπτη μέρα μετά την εκκίνησή του από τον Ισθμό της Κορίνθου. Σ’ ένα κοντινό παγκάκι, απλά και ταπεινά, απολαμβάνει το φακόρυζο του Βασίλη, και αφού ανανεώνει τις προμήθειές του για τη συνέχεια της αυριανής απαιτητικής ανάβασης στον Ταΰγετο, ο Βασίλης τον προσκαλεί για έναν καφέ στο “Deli” της πόλης. Ευκαιρία για φόρτιση του κινητού -που χρησιμοποιεί ελάχιστα- ανταλλαγή εμπειριών με τον επίσης υπερμαραθωνοδρόμο Βασίλη Κουμανάκο και μετά καλή ξεκούραση εκεί στο αίθριο, γιατί αύριο περιμένει η κορφή του Ταΰγετου και η πορεία για την Σπάρτη…

«Σε τέτοιες καταστάσεις δένονται οι άνθρωποι» μου λέει η Λένα, η οποία συγκινήθηκε από τη στήριξη του Βασίλη στον Δημήτρη. «Θα του ετοιμάσει ένα καλό πρωϊνό αύριο πριν φύγει, για να έχει δυνάμεις για τον Ταΰγετο. Και μετά θα βρούμε βοήθεια για την Σπάρτη». Ο Δημήτρης αισθάνεται καλύτερα μαθαίνουμε αργότερα, έτοιμος για την αυριανή μέρα. Η Λένα δέχεται το ζεστό μήνυμα του Δημήτρη… «Ευχαριστώ για όλα».

«Δεν έκανα τίποτα» μου λέει η Λένα που τρέχει για όλους… «Το ίδιο που θα ήθελα και εγώ, αν έκανα κάτι τόσο δύσκολο. Μια μικρή βοήθεια. Για να καταφέρει ο φίλος μας τον όμορφο σκοπό του».

Εμπειρία ζωής, η αλληλεγγύη των ανθρώπων διαμέσου των δυσκολιών.
Παράδειγμα, η αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Δίδαγμα, η πρωτοβουλία ενός ανθρώπου που θεωρεί ότι η Φύση είναι το Σπίτι μας και αυτό οφείλουμε πρωτίστως να διαφυλάξουμε.
Ύμνος, η απλότητα στη ζωή!

 


• Οι πρωταγωνιστές: Δημήτρης Δημητρίου, Βασίλης Κουμανάκος, Λένα Τζίμα
  Για την καταγραφή: Αργύρης Κριθαρούλας

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X