fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Πάμε για “restart” με την Αριάνα Μασέλου στην Άνδρο!

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν αρθεί, και όλοι, ένα πράγμα μόνο έχουμε στο μυαλό μας εν όψει του καλοκαιριού: Θάλασσα, νησιά, βουνά και εξοχή!  Ένας μοναδικός τόπος που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο εξερεύνηση στη φύση, περιπέτεια και αμέτρητες βουτιές σε καταγάλανα νερά είναι η Άνδρος!

Για όλους τους φίλους δρομείς, όμως, Άνδρος σημαίνει και Andros Trail Race, οπότε δεν υπήρχε καταλληλότερο πρόσωπο να μας μιλήσει για όλα τα παραπάνω, καθώς και την “επόμενη μέρα” της διοργάνωσης, από την Αριάνα Μασέλου, τη ψυχή της διοργάνωσης και ιδιοκτήτρια του εναλλακτικού γραφείου ταξιδιών “One Foot Forward“.       

 

«Ήρθε η ώρα της αποσυμπίεσης… σχέδιο διαφυγής και πάμε για restart»

– Αριάνα, θα θέλαμε αρχικά να μας πεις πώς αντιμετωπίσατε την αναπάντεχη υγειονομική κρίση, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, αλλά και ως διοργανωτής αγώνα.

«Τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα ο κλάδος του τουρισμού ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν από την πανδημία, ενώ ακόμα συνεχίζουμε και αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις και αβεβαιότητες. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δεκάδες αναβολές, ακυρώσεις και πολύ αμφιβολία, που όμως διαχειριστήκαμε με ηρεμία και αισιοδοξία, προσπαθώντας να κρατήσουμε “καθαρό μυαλό” παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Ως διοργανωτές δε, του Andros Trail Race και καθώς ο αγώνας κρατώντας σταθερά εδώ και 5 χρόνια το τελευταίο ΣΚ του Σεπτέμβρη, θεωρήσαμε πως ήταν ακόμα νωρίς για να καταλήξουμε σε κάποιο σενάριο για το τι μέλλει γενέσθαι 6-7 μήνες μετά. Σε προσωπικό επίπεδο, θα τολμήσω να πω, πως δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Μη ξεχνάτε άλλωστε πως ζούμε σ’ ένα μικρό χωριό, σ’ ένα μεγάλο νησί. Η καθημερινότητά μας συνέχισε να είναι αυτή που ήταν… πεζοπορίες, καθαρισμοί μονοπατιών, ο ανοιξιάτικος κήπος με τα ζαρζαβατικά, το κοτέτσι…».

– Πώς κρίνεις την «επόμενη μέρα» των αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι αυτή τη στιγμή;

«Με άξονα την ασφάλεια και την υγεία όλων μας, το Υπουργείο Αθλητισμού έπρεπε κάπως να οριοθετηθεί. Ας είμαστε υπομονετικοί, ακόμα όλα είναι ρευστά και όλα αλλάζουν. Θεωρώ πως σύντομα θα επιστρέψουμε και πάλι στους αγώνες όπως τους ξέρουμε».

– Έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα εκτός καραντίνας, οι δρομείς βλέπουμε να τρέχουνε όπου μπορούνε σε όλη την Ελλάδα, στην Άνδρο ποια είναι η κατάσταση;

«Όπως προείπα, στη νησιωτική επαρχία, βιώσαμε την καραντίνα διαφορετικά από τα αστικά κέντρα. Κάποιοι από εμάς δεν σταματήσαμε ποτέ να πεζοπορούμε ή να τρέχουμε. Ωστόσο, ναι, με σιγουριά θα πω, πως είδαμε “έξω” και αυτούς που δεν είχαμε δει ποτέ!».

– Πώς σχεδιάζετε σαν διοργάνωση την πραγματοποίηση του ATR -εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν- με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει;

«Προτεραιότητα όλων των διοργανώσεων είναι η ασφάλεια όλων των αθλητών, εθελοντών και επισκεπτών. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, και ακόμα δε γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την άρση των περιορισμών. Αναμένοντας και λαμβάνοντας υπόψη μας τις όποιες οδηγίες θα προσαρμοστούμε αναλόγως. Ωστόσο, αν τα μέτρα αυτά θελήσουν τους αθλητές με μάσκες, τους εθελοντές με γάντια, ατομικές εκκινήσεις κτλ. θα προτιμήσουμε να αναβάλουμε τον αγώνα για το 2021».

– Το ΑΤR έχει την ευτυχή ιδιαιτερότητα πραγματοποίησής του επί νησιωτικού εδάφους. Αυτό όμως τη δεδομένη στιγμή δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες και προφανώς θα επηρεάσει τις αποφάσεις σας για την διεξαγωγή του, ακόμα και για τον Σεπτέμβριο. Έχετε κάποιο πλάνο αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών;

«Θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς ακόμα. Μόλις πριν από λίγο καιρό άρχισαν τα πλοία να “δέχονται” επιβάτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, κρατώντας πληρότητα στο 60%. Ας είμαστε υπομονετικοί να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

– Οι οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της πανδημίας, που θα έχουν όλα τα νησιά μας αυτό το καλοκαίρι είναι προφανείς. Δεδομένου ότι ο κύριος άξονας του τουρισμού φέτος θα είναι ο εσωτερικός τουρισμός, θα μπορούσε, πιστεύεις, στην κατεύθυνση αυτή να συντελέσει και ο αθλητικός τουρισμός;

«Εννοείται! Αλλωστε είναι συνδεδεμένα. Ειδικά όταν ένας αγώνας γίνεται σε ένα νησί».

– Η συμβολή του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας λειτουργεί ενισχυτικά στην πραγματοποίηση της διοργάνωσής σας. Ο ρόλος αυτός στο εξής, πώς πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί;

«Όποιες και αν είναι οι κοινωνικές απαιτήσεις στην μετά κορονοϊό περίοδο, όταν δράσεις σαν αυτές του ΑΤR, που ενισχύουν την επαφή με τη φύση, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη ενός τόπου, θέλω να πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι θεσμικοί φορείς θα είναι δίπλα μας».

 

– Κατά την πρώτη φάση της καραντίνας, παρατηρήσαμε όλοι, ότι αυξήθηκε ο αριθμός δρομέων και ποδηλατών, έστω και για απλή άσκηση ή αποσυμφόρηση. Θα στεριώσει κάτι από αυτό το “κύμα”, τι πιστεύετε;

«Θα απαντήσω με το τι θα ήθελα και ίσως όχι με το τι πιστεύω. Μακάρι όλοι αυτοί που “βγήκαν στους δρόμους” αυτή τη δύσκολη περίοδο να αντιλήφθηκαν πως η άσκηση, οι υπαίθριες δραστηριότητες οφείλουν να μπουν στη καθημερινότητά τους, ως τρόπος ζωής πλέον και όχι ως μία υποσυνείδητη αντίδραση στον εγκλεισμό».

– Εν τέλει, ποια η αίσθησή σου για τη μελλοντική εξέλιξη του δρομικού κινήματος μετά από όλα αυτά;

«Πραγματικά δεν πιστεύω ότι ένα επιδημικός ιός μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε. Αν έχεις θέσει εαυτόν “δρομέα”, “πεζοπόρο” ή… “ψαρά” (γέλια) θα συνεχίσεις να το κάνεις!».

 

– Με βάση τις νέες συνθήκες που θα επιφέρει η μετα-κορονοϊού εποχή, πιστεύεις ότι οι δραστηριότητες υπαίθρου (το ορεινό τρέξιμο, οι πεζοπορικές διαδρομές κ.ά.) έχουν κάτι να κερδίσουν ή μόνο θα χάσουν; Είναι έτοιμο το ελληνικό κοινό να αποδεχτεί εναλλακτικές προτάσεις δραστηριοτήτων στη φύση εκτός από τους αγώνες και ποιες θα μπορούσε να ήταν αυτές με σκηνικό την όμορφη Άνδρο;

«Να χάσουν σε καμία περίπτωση. Εύχομαι πραγματικά η αλλαγή που θα φέρει αυτή η εποχή να ειναι η στροφή του Ελληνα προς ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής, μια στροφή προς την άσκηση και τη δραστηριότητα στην ύπαιθρο. Πρώτη από όλες θα βάλω την πεζοπορία, καθώς η Άνδρος έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών με μονοπάτια για όλα τα γούστα. Παράλληλα το έντονο ανάγλυφο του νησιού με τους τέσσερις μεγάλους ορεινούς όγκους από Βορρά προς Νότο, τα τρεχούμενα νερά, τα μικρά ποτάμια, οι αμέτρητες απομακρυσμένες παραλίες, είναι δώρο για τον φυσιολάτρη».

– Αν θα απαιτηθεί στο άμεσο μέλλον, από εμάς τους δρομείς που στηρίζουμε αγαπημένες διοργανώσεις όπως είναι και το Andros Trail Race, να περιοριστούμε χωρίς αυτές, ποιες άλλες εναλλακτικές θα μας έδινες για να επισκεφθούμε τον τόπο σας;

«Οπως ανέφερα ήδη, αρχικά, οι 20 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομες του δικτύου Andros Routes, αλλά και άλλες τόσες, μιας που τα μονοπάτια στην Άνδρο είναι αμέτρητα, είναι η μία επιλογή. Αλλά αν θα πρέπει να κρατήσουμε και την αδρεναλίνη σας σε υψηλά επίπεδα, τότε έχουμε να σας προτείνουμε δράσεις περιπέτειας… Μια via ferrata δίπλα στον μεγαλύτερο καταρράκτη των Κυκλάδων στην Παλαιόπολη αλλά και ένα πεδίο για αρχάριους και μεσαίου επιπέδου αναρριχητές στα μεγάλα βράχια στο Βουνί. Όσοι από εσάς έχετε τρέξει την 24αρα έχετε δει το μικρό οροπέδιο που στέκεται στην κορυφή του βουνού προς το Μοναστήρι! Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον θα βρουν οι ποδηλάτες του mountain bike, καθώς η Ανδρος προσφέρει δυνατά υψομετρικά και δύσκολους χωματόδρομους».

– H Ανδρος διατηρεί ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, και μια πιστοποιημένη πεζοπορική διαδρομή 100χλμ. στην οποία γίνονται πολλές οργανωμένες εξορμήσεις κάθε χρόνο. Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, μέσα στην πανδημία, για κάποιον που θέλει να πεζοπορήσει οργανωμένα;

«Έχουμε ήδη οργανώσει και σύντομα θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα πεζοπορικών εξορμήσεων από τις 15 Ιουνίου και μετά, αφού αυτή είναι και η καθοριστική ημερομηνία για να ανοίξουν και τα καταλύματα. Στην OneFootForward, όπως και πριν αλλά και τώρα στην μετα-κορονοϊού εποχή, θα συνεχίσουμε να κρατάμε μικρό αριθμό συμμετοχών στις πεζοπορικές μας εξορμήσεις. Είναι αρχή μας αυτή. Αρχής γενομένης από το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου όπου σας ετοιμάζουμε ένα πεζοπορικό και αναρριχητικό διήμερο!»

– Ποια διαδρομή θα πρότεινες στους φίλους του περιοδικού;

«Πολύ δύσκολο να απαντήσω, καθώς υπάρχουν διαδρομές για όλα τα γούστα, σε διαφορετικά τοπία. Για δυνατούς παίκτες θα πρότεινα όμως το συνδυασμό μονοπατιών προκειμένου να γίνει μία απολαυστική διάσχιση. 23 χιλιόμετρα από τη Δύση στην Ανατολή (δηλαδή από το Μπατσί στη Χώρα) είναι μια μοναδική πορεία για να βιώσει κάποιος τη μοναδικότητα και την πολυμορφία της φύσης του νησιού. Δυνατή ανάβαση μέσα από δασωμένες περιοχές, με τρεχούμενα νερά και καταπράσινη βλάστηση, προς τον Προφήτη Ηλία, και την κορυφή του βουνού σ’ ένα τοπίο που μοιάζει αλπικό και στην πορεία κατάβαση, προς την κοιλάδα του Άχλα ποταμού, περνώντας από μικρά γραφικά χωριά όπως τη Βουρκωτή και τους Κατακαλαίους, για να καταλήξει στην άλλη πλευρά με προορισμό τη Χώρα».

– Ευχαριστούμε πολύ Αριάνα, βάζουμε αμέσως την Ανδρο στο ημερολόγιο των επόμενων εξορμήσεών μας!

 

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X