Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Η τεχνολογία χρονομέτρησης στην υπηρεσία των αγώνων δρόμου και βουνού στην εποχή του SARS-CoV-2

Ο νέος κοροναϊός (SARS-CoV-2) που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχει μπει πλέον στην καθημερινότητα όλων μας. Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται από εδώ και πέρα έχουν επηρεάσει τον χώρο των αγώνων δρόμου και βουνού. Είμαστε ήδη 3 μήνες χωρίς καμία εκδήλωση σε μία περίοδο που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχαν διοργανωθεί περισσότεροι από 300 αγώνες με δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές.

• του Λεωνίδα Αθανασόπουλου (επαγγελματίας χρονομέτρης, διοργανωτής “Imittos Epic”, αθλητής)


 

Ο λόγος που τα αθλητικά γεγονότα πάσης φύσης ακυρώθηκαν είναι γιατί ανήκουν στην κατηγορία των επονομαζόμενων super-spreaders. Δηλαδή δημιουργούν συνθήκες μαζικής διάδοσης του ιού σε μικρό χρονικό διάστημα. Με τον ελεγχόμενο «άνοιγμα» πολλών δραστηριοτήτων ήρθε η ώρα να επανέλθουν και οι δρομικές δραστηριότητες με σεβασμό στις νέες συνθήκες και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν όλοι: Διοργανωτές, δρομείς, συντελεστές των αγώνων και εθελοντές.

Οι δρομικές εκδηλώσεις έχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες δραστηριότητες.

 • Τα στοιχεία και η ταυτότητα των συμμετεχόντων είναι γνωστά
 • Η υφιστάμενη τεχνολογία που έχει διαδοθεί σε αυτούς τους αγώνες δίνει λύσεις για τον έλεγχο της πυκνότητας των συμμετεχόντων αλλά και της παρακολούθησης πιθανών περιστατικών
 • Οι συμμετέχοντες είναι σε μεγαλύτερο βαθμό υγιείς, δυνατοί οργανισμοί σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό

 

Θα επικεντρωθώ σε κάποιες λύσεις που δίνει η τεχνολογία στις αθλητικές εκδηλώσεις. Οι εγγραφές στους αγώνες γίνονται έγκαιρα και συνήθως αρκετές ημέρες πριν την ημέρα της εκδήλωσης. Άρα είναι γνωστή η ταυτότητα όλων των δρομέων και το συνολικό πλήθος αυτών. Μπορεί να ελεγχθεί το πλήθος συμμετεχόντων και να είναι εντός των υγειονομικών παραμέτρων. Καλύτερα ένας αγώνας 300 δρομέων παρά καθόλου αγώνας! Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες.

 

Με τις εγγραφές μέσω internet δεν έρχεται κανείς σε επαφή με άλλους ανθρώπους, ενώ η πληρωμή με κάρτες (πλαστικό χρήμα) λύνει και το θέμα της διαχείρισης των συναλλαγών. Αν οι διοργανωτές δώσουν δυνατότητες παραλαβής των υλικών (chip χρονομέτρησης, αριθμό, παραμάνες, κλπ) χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός τότε αυτόματα λύνεται κάθε θέμα πριν φτάσουμε στην εκκίνηση. Η διανομή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

 • Λειτουργία γραμματείας τις ημέρες πριν τον αγώνα με άνετο ωράριο για παραλαβή από τους αθλητές. Έτσι χωρίς την πίεση χρόνου μπορεί να ελέγχεται η προσέλευση των αθλητών. Καλό είναι να αποφεύγεται η λειτουργία γραμματείας την ημέρα του αγώνα!
 • Αποστολή φακέλου με ταχυδρομείο ή courier με μία μικρή επιβάρυνση στο κόστος.
 • Χρήση αυτόματων μέσων όπως το Chronokiosk που έχει κατασκευάσει η εταιρεία Chronolog για διανομή των υλικών με ένα μηχάνημα παρόμοιο με τα τραπεζικά ATMs που υπάρχει εγκατεστημένο σε διάφορα σημεία της Αθήνας προς το παρόν.

Για τον έλεγχο του συνωστισμού στην εκκίνηση και στην εξέλιξη των αγώνων η λύση έρχεται με την τεχνολογία των RFid chips που χρησιμοποιούνται ήδη περισσότερο από 15 χρόνια για τις ανάγκες χρονομέτρησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καθαρός χρόνος, δηλαδή ο χρόνος που προκύπτει από την διαφορά της ώρας εκκίνησης κάθε ενός δρομέα με την ώρα τερματισμού του. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνονται τμηματικές εκκινήσεις, π.χ. 10 δρομείς ανά 30 δευτερόλεπτα, ή και ατομικές, δηλαδή ένας-ένας εντός ενός χρονικού περιθωρίου. Έτσι ο διοργανωτής μπορεί να ελέγχει την προσέλευση αθλητών στον χώρο της εκκίνησης και κατά συνέπεια την πυκνότητα. Ταυτόχρονα υπάρχει απόλυτη καταγραφή των αθλητών που συνευρίσκονται στην εκκίνηση, άρα σε περίπτωση περιστατικού μπορεί να υπάρχει πληροφόρηση άμεσα και με ακρίβεια της ταυτότητας όσων ήρθαν σε επαφή για λόγους ιχνηλάτησης.

Κατά την διάρκεια του αγώνα, με την λειτουργία πολλαπλών σημείων καταγραφής των αθλητών (πάντα με χρήση των chips) υπάρχει η πληροφόρηση για το ποιος δρομέας προσπερνάει άλλους. Άρα είναι γνωστές όλες οι «συναντήσεις» δρομέων. Ταυτόχρονα στους σταθμούς υποστήριξης, αν υπάρχουν, η πυκνότητα είναι ελεγχόμενη και μικρή έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Οι ίδιες προδιαγραφές ισχύουν για τον τερματισμό. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα διαθέσιμα και αν χρειαστεί οι απονομές προχωράνε γρήγορα με το που συμπληρώνονται οι θέσεις στο βάθρο.

 

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ωστόσο σε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να διατηρηθεί η αξιοπιστία των αγώνων:

 • Οι δρομείς που έχουν αξιώσεις για διάκριση πρέπει να ξεκινάνε όλοι μαζί αν είναι εφικτό
 • Κανονικά αυτοί οι δρομείς («γρήγοροι») πρέπει να είναι στο τέλος των εκκινήσεων έτσι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα ανατροπής της κατάταξης από κάποιον δρομέα που θα ξεκινήσει πιο μετά. Η ιδιαιτερότητα της ατομικής χρονομέτρησης είναι ότι δεν μπορεί να «παλέψει» κάποιος για την θέση του καθώς ο καθένας τρέχει στον δικό του χρόνο! Για αυτό ίσχυε πάντα ο μικτός χρόνος (gun time) ως επίσημος τρόπος κατάταξης. Βάση των στοιχείων που είναι γνωστά, για αν υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, πρέπει να υπάρξει συγχρωτισμός σε απόσταση μικρότερη των 2μ για χρόνο περισσότερο από 7 λεπτά. Άρα και οι προσπεράσεις είναι σχετικά ασφαλείς!
 • Οι βραβεύσεις για ηλικιακές κατηγορίες, όταν υπάρχουν, θα πρέπει να γίνουν με την μορφή ανακοίνωσης σε επόμενη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.
 • Πρέπει να αποκλειστεί και να καταπολεμηθεί κάθε προσπάθεια συμμετοχής δρομέων εκτός των δηλωθέντων! Ένας ανώνυμος δρομέας χωρίς αριθμό, μπορεί να ανατρέψει όλα όσα με κόπο σχεδίασαν και υλοποίησαν οι διοργανωτές και οι «νόμιμοι» δρομείς.

 

Πρέπει να υιοθετήσουν όλοι οι αγώνες την διαδικασία των δύο ερωτηματολογίων που θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθούν έγκαιρα από τους δρομείς. Η συμπλήρωση γίνεται ΜΟΝΟ online και στον καθορισμένο χρόνο. Τα δύο ερωτηματολόγια που έχει παρουσιάσει ήδη η εταιρεία χρονομετρήσεων Chronolog έχουν ως εξής:

 1. Προ-αγωνιστικό ερωτηματολόγιο. Αυτό είναι ένα απλό checklist που λαμβάνει ο κάθε αθλητής στο email του και το συμπληρώνει Online 3 ή 2 ημέρες πριν τον αγώνα. Με αυτό αναλαμβάνει την ευθύνη της καλής του υγείας και ενημερώνει τους διοργανωτές για το ότι δεν αποτελεί – μέχρι εκείνη την στιγμή – κίνδυνο για τους συναθλητές του και τους συντελεστές του αγώνα. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης αναλαμβάνει την ευθύνη των συνεπειών που θα ακολουθήσουν.
 2. Μετα-αγωνιστικό ερωτηματολόγιο. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό επιδημιολογικά! Και αυτό συμπληρώνεται online με αποστολή στο email του κάθε συμμετέχοντα με το που συμπληρώνεται ένα 48ώρο από την ολοκλήρωση του αγώνα. Σε αυτό με κάποιες σύντομες και απλές ερωτήσεις, ο αθλητής που συμμετείχε (είτε τερμάτισε είτε εγκατέλειψε), ενημερώνει για την ύπαρξη συμπτωμάτων COVID-19 σε αυτό το 48ώρο που μεσολάβησε. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι η μετάδοση του ιού ξεκινάει 2 ημέρες προ της εμφάνισης συμπτωμάτων και διαρκεί μετά όσο ασθενεί κάποιος. Άρα αν υπάρχουν συμπτώματα μέσα σε αυτό το 48ώρο οφείλει να ενημερωθεί το αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να αναλάβει την διαδικασία ιχνηλάτησης και να προλάβει την διασπορά. Αν περάσει το 48ώρο χωρίς συμπτώματα, κανονικά η διοργάνωση δεν έχει περαιτέρω ευθύνες.

Με αυτές τις διαδικασίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αυτόματες, οι διοργανωτές μπορούν να παράσχουν στις αρχές, μοναδικής ακρίβειας πληροφορίες και μάλιστα άμεσα! Δεν είναι σύνηθες να είναι γνωστή η ταυτότητα όλων όσοι συνευρέθηκαν σε έναν χώρο!

 

Η εταιρεία χρονομετρήσεων Chronolog (www.chronolog.gr/), μετά από επιμορφωτικό σεμινάριο του John Hopkins Bloomberg School of Public Health σχετικά με τις διαδικασίες ιχνηλάτησης του COVID-19, έχει ενσωματώσει αυτές τις λύσεις-μεθόδους στο σύστημά της. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή διαδικασία από το Ελληνικής κατασκευής σύστημα χρονομέτρησης, η οποία δίνει προβάδισμα ακόμα και σε διεθνές επίπεδο στην διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο μαζικών αγώνων δρόμου.

Η ελπίδα μας είναι να επιταχύνουμε την επαναλειτουργία των αγώνων και να δώσουμε τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διάδοσης του ιού. Πάντα με σεβασμό στην κοινωνία και την δημόσια υγεία που είναι οι ανώτερες προτεραιότητες. Αλλά και ο αθλητισμός είναι παράγοντας υγείας και πολιτισμού των κοινωνιών.

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X