fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Olympus Refuges Trail: Ενώνοντας 12 καταφύγια του Ολύμπου!

Το «Ενώνοντας 12 καταφύγια του Ολύμπου» είναι ένα σόλο ορειβατικό ταξίδι, που θα συνδέσει τα 12 γνωστότερα καταφύγια του Ολύμπου σε μια ενοποιημένη πορεία για 10 ημέρες τον Σεπτέμβρη. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει κυρίως όσους ασχολούνται με την ορειβασία για τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της σωστής προετοιμασίας, ενώ θα συνοδευτεί από μια καμπάνια crowd-funding με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του έργου των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ).

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (www.hrt.org.gr) είναι μία εθελοντική οργάνωση με πάνω από 2.000 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα βουνά, τη θάλασσα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Οι εθελοντές της παίρνουν μέρος σε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις κάθε χρόνο, προσφέροντας βοήθεια και διασώζοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους, ταυτόχρονα, όμως, εκπαιδεύουν πολίτες και μαθητές στην πρόληψη και την αυτοπροστασία σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Η μακρά 25χρόνη ιστορία της περιλαμβάνει αποστολές σε χώρες όπου σημειώθηκαν καταστροφικοί σεισμοί, όπως στην Αλγερία (2003), το Μαρόκο (2004), το Πακιστάν (2005) και η Χιλή (2010).

Επιστέγασμα, ωστόσο, των προσπαθειών της ΕΟΔ ήταν η συμμετοχή της στο μεγάλο σεισμό της Αϊτής το 2010, όπου οι εθελοντές της κατάφεραν να εντοπίσουν και να σώσουν έναν 23χρονο άντρα, τη στιγμή που όλα τα σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει να ψάχνουν για επιζώντες. Αυτός ήταν κι ο τελευταίος άνθρωπος που εντοπίστηκε ζωντανός.

Για την επιχειρησιακή της δράση στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τιμήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με το βραβείο προσφύγων NANSEN 2016, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση της Ύπατης Αρμοστείας. Το βραβείο αυτό αποτελεί τεράστια τιμή για τον εθελοντισμό, ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια μεγάλη «κληρονομιά» για όλους τους εθελοντές της οργάνωσης και ειδικά για όσους επιχείρησαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Κως και Χίος). Επιπλέον, για το διασωστικό της έργο, η ΕΟΔ βραβεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 με το βραβείο κοινωνικής δικαιοσύνης «Μητέρα Τερέζα» από το Ίδρυμα Harmony της Ινδίας, το οποίο τιμά κάθε χρόνο οργανώσεις και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο και συμβάλουν στην απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης,

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας, οι εθελοντές της ΕΟΔ χρειάζονται τη βοήθεια σου, για να συνεχίσουν να προσφέρουν σε όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους! Το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί μέσω των δωρεών, θα διατεθεί για την ενίσχυση της προσφοράς των εθελοντών της οργάνωσης (αγορά εξοπλισμού ορεινής διάσωσης, αναβάθμιση του δικτύου των VHF/UHF σταθμών, κ.ά.)

H καμπάνια crowd funding ξεκίνησε!

Υποστηρίξτε και εσείς τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μέσα από την καμπάνια crowd funding που έχει δημιουργηθεί στον επόμενο σύνδεσμο (κουμπί Donate Now). Το ποσό δεν έχει σημασία, ακόμη και μια συμβολική δωρεά του ενός ευρώ μπορεί να κάνει την διαφορά! Και για όσους θελήσουν να δώσουν περισσότερα, τους περιμένουν συλλεκτικά δώρα του εγχειρήματος όπως καρτ ποστάλ, καπέλο, μπαντάνα, τεχνικό μπλουζάκι, χάρτης της ROUTE (http://www.my-route.gr/), και εκπτώσεις στις μονοήμερες εκδρομές της Enjoy Travel and Tourism!

• Mπορούμε να βοηθήσουμε όλοι πατώντας ΕΔΩ.

🎥 Δείτε το promo video της δράσης “Ενώνοντας τα 12 καταφύγια του Ολύμπου”, που ξεκινάει σε λίγες ημέρες!

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X