Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Ο κίνδυνος, η «θυσία», τα μετάλλια και τα πρωτόκολλα…

Σημερινό δημοσίευμα του ethnos.gr αποκαλύπτει το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για να σωθεί ο φετινός Αυθεντικός Μαραθώνιος. Αναφέρει πληροφορίες για το τι θα ισχύσει με τις αλλαγές, τα μετάλλια και τι θα πρέπει να «θυσιαστεί», ενώ την τελική απόφαση φαίνεται ότι θα πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 17 Σεπτεμβρίου!

Δύο μήνες πριν από την διεξαγωγή του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020, και στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι πρωτοβουλίες του ΣΕΓΑΣ, των εμπλεκόμενων φορέων, του ΕΟΔΥ αλλά και της κυβέρνησης σχετικά με τις προετοιμασίες ώστε να διεξαχθεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χώρας. Περισσότεροι από 25.000 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και χιλιάδες άλλοι που εμπλέκονται στη διοργάνωση όπως στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πρεστίζ αλλά και στην οικονομία της χώρας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.

Άπαντες παραδέχονται πως η κορωνίδα των διοργανώσεων κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να δοθει κανονικά η εκκίνηση προστατεύοντας το κύρος και την ιστορία της διοργάνωσης αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό του ΣΕΓΑΣ. Η ματαίωση του ημιμαραθωνίου που ήταν προγραμματισμένος για τις 20 Σεπτεμβρίου βάρυνε το κλίμα στον ΣΕΓΑΣ αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να «το βάλει κάτω» τονίζοντας πως ο Ημιμαραθώνιος δεν έχει τη δυναμική και τη σημασία του Αυθεντικού.

«Όλα κρέμονται σε μία κλωστή»

Κάθε ημέρα που περνάει είναι κρίσιμη και εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα αλλά και τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αθήνα. Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Κώστας Ασημακόπουλος, κορυφαίο στέλεχος του ΣΕΓΑΣ (που για την ώρα κρατάει την ανωνυμία του) δήλωσε στο ethnos.gr ότι «όλα κρέμονται σε μία κλωστή αλλά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την κυβέρνηση, τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς μας θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τη διοργάνωση. Ζούμε ιστορικές στιγμές και για όλους μας είναι ένα εθνικό αλλά προσωπικό στοίχημα».

Συσκέψεις, πρωτόκολλα και μετάλλια

Πολύωρες συσκέψεις βρίσκονται καθημερινά σε εξέλιξη όπου προσαρμόζονται τα νέα σενάρια σχετικά με το μαραθώνιο, οι προμήθειες που πρέπει να γίνουν, οι ιατρικές εξετάσεις, ο τρόπος διεξαγωγής του αγώνα με βάση τα αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και οι παραγγελίες που πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα τα μετάλλια της διοργάνωσης. Ειδικά με αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr τα περίπου 60.000 μετάλλια του μαραθωνίου αλλά και των παράλληλων διοργανώσεων βρίσκονται καθ΄ οδόν από την Κίνα και μέσω Ολλανδίας θα έρθουν σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης και έχουν υπάρξει μικρές αλλαγές έτσι να γίνουν χρηστικά στην περίπτωση αναβολής. Αναγράφουν τον αριθμό της διοργάνωσης (38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας) και όχι το έτος (2020) ώστε για την ακραία περίπτωση που αναβληθεί η διοργάνωση για το 2021 να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπενθυμίζεται πως τα μετάλλια του Αυθεντικού Μαραθωνίου έχουν και συλλεκτική αξία και ο ΣΕΓΑΣ έκανε τις αλλαγές έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όποτε γίνει, μην χαθεί ούτε ευρώ στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Οι αλλαγές των μεταλλίων είναι μόνο μία αλλαγή που έχει γίνει. Υπάρχει επεξεργασία όλων των σεναρίων για την ασφαλή μεταφορά των αθλητών στο Μαραθώνα, για την εκκίνηση σε γκρουπ με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια καθώς και για προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλητών στο χώρο εκκίνησης στον Τύμβο του Μαραθώνα αλλά και σε όλη την κλασσική διαδρομή, αναφέρει το ρεπορτάζ του ethnos.gr.  Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με τα ιατρικά τεστ για τον COVID-19 σε αθλητές, εθελοντές και εργαζομένους προϋποθέτουν χρόνο αλλά και κόστος και φυσικά το οικονομικό είναι ένας ακόμα παράγοντας που ο ΣΕΓΑΣ έχει σε πρώτη προτεραιότητα μετά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σενάριο «θυσίας» των 5 και 10 χιλιομέτρων

Στο χειρότερο σενάριο ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να «θυσιάσει» τις διοργανώσεις των 5 και των 10 χιλιομέτρων ή να τους διοργανώσει στην περιοχή του Μαραθώνα και όχι στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης στο χειρότερο σενάριο που Αυθεντικός Μαραθώνιος αναβληθεί ή ματαιωθεί τα πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών θα γίνουν κανονικά αλλά όχι στο κέντρο της Αθήνας. Για την ώρα όμως πρωταρχικός στόχος είναι να σωθεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και να γίνει κανονικά ώστε να δοθεί και ένα δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα στην παγκόσμια αθλητική και τουριστική κοινότητα πως η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα στις μεγάλες μάχες που έχει δώσει με την πανδημία του COVID-19.

Ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει

Εντός των ημερών αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ του προέδρου του ΣΕΓΑΣ και υπουργών των οποίων τα υπουργεία έχουν ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αθλητισμού η Πολιτική Προστασία κ.α. Παράγοντας που παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει μεγάλη γνώση και εμπειρία από τη διοργάνωση των Αυθεντικών Μαραθωνίων αποκάλυψε επίσης πως την τελική απόφαση για την διεξαγωγή ή όχι του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα την πάρει η κυβέρνηση και πιθανότατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάστημα μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

• Πηγή: ethnos.gr

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X