Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Ο πρώτος αγώνας δρόμου στη Νέα Υόρκη μέσα στην πανδημία

Ο “NYCRUNS” 5 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε στο Μπρούκλιν και συγκεκριμένα στο Prospect Park, στα τέλη Αυγούστου, και καταχωρήθηκε ως ο πρώτος αγώνας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτείων. Τι έγινε εκεί;

Όπως και στη χώρα μας, οι δρομείς, μετά τις πολλές αναβολές και ακυρώσεις αγώνων, παρέμειναν για μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης, κάτι που ο Steve Lastoe, race director του NYCRUNS, ήθελε να αλλάξει. Ο ίδιος και η ομάδα του εργάστηκαν αρκετούς μήνες προκειμένου να αναπτύξουν ένα ασφαλές πρωτόκολλο αγώνα, το οποίο τελικά το ονόμασαν DASH plan (από τα αρχικά των λέξεων Density Reduction, Athlete Communication, Self-Reliance, Hygiene).

Έτσι, μέσα στην πανδημία και μετά τους πολλούς virtual αγώνες που ξεπρόβαλλαν ενδιάμεσα, καλύπτοντας εν μέρει τις ανάγκες των δρομέων για συναγωνισμό, ο Lastoe και η ομάδα του NYCRUNS, φιλοξένησαν τους πρώτους αθλητές για αγώνα υπό “κανονικές” συνθήκες, μέσα στο πάρκο του Μπρούκλιν. Η διοργάνωση έθεσε το όριο συμμετοχών στα 300 άτομα, αλλά τελικά 215 δρομείς στάθηκαν στην εκκίνηση και πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού.

Όλοι τους ακολούθησαν τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως είχε ορίσει η διοργάνωση, με αρχή την ηλεκτρονική παραλαβή και εκτύπωση του αριθμού τους. Στο σημείο του αγώνα αρχικά θερμομετρήθηκαν από τους διοργανωτές και έπειτα στάθηκαν με αποστάσεις στην εκκίνηση, για να ξεκινήσουν σταδιακά, κατά κύματα. Φυσικά, δεν υπήρχε κανένας θεατής να τους χειροκροτήσει και οι δρομείς ήταν υποχρεωμένοι να φορούν συνέχεια τις μάσκες τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Αρχικά οι δρομείς χωρίστηκαν σε γκρουπ των 50 για να ξεκινήσουν κατά κύματα, από τις 7:00 ως τις 9:30 το πρωί. Σε κάθε 50άδα οι δρομείς διατηρούσαν απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο από κάθε πλευρά, και ξεκινούσαν ανά δύο, με μερικά δευτερόλεπτα διαφορά από τους προπορευόμενους.

Στον τερματισμό, οι εθελοντές της διοργάνωσης, όλοι με μάσκες και γάντια, έδιναν μια ατομική τσάντα σε κάθε δρομέα με νερό, ισοτονικό, κάποιο σνακ και το μετάλλιο του αγώνα. Μάλιστα, προέτρεπαν τους δρομείς που τερμάτιζαν να προχωρούν κρατώντας τις αποστάσεις, ώστε να μην συνωστίζονται.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι το πλάνο που σχεδιάσαμε λειτουργεί» δήλωσε ο Steve Lastoe μετά το τέλος του αγώνα. «Δώσαμε συγκεκριμένους κανόνες στους δρομείς και εκείνοι τους εφάρμοσαν. Εμείς επικεντρωθήκαμε στην τήρηση των αποστάσεων και στους κανόνες υγιεινής», συμπλήρωσε ο race director του αγώνα.

«Όταν τα καταφέρνεις, οι αλλαγές αντανακλούν στην τρέχουσα κουλτούρα γενικώς», είπε ο Lastoe. «Νομίζω, ότι το σημαντικό είναι να διαμορφώσουμε έναν τρόπο που αυτός μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ο στόχος είναι να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις και αγώνες σε εξωτερικούς χώρους και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι».

 

• Πληροφορίες από το www.runnersworld.com

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X