fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Γιατί η Google αφιέρωσε το “doodle” της 13ης Σεπτέμβρη στον θρυλικό Καναδό υπερμαραθωνοδρόμο

Όλοι όσοι θα έψαξαν να βρουν κάτι στo κορυφαίο παγκόσμιο ψηφιακό “ψαχτήρι” της Google, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, θα παρατήρησαν ότι η χαρακτηριστική εικόνα του σημερινού doodle* κοσμεί ένας περήφανος δρομέας να τρέχει!

(*Το Google Doodle είναι η ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων).

Αν αναρωτηθήκατε ποιον απεικονίζει η επετειακή εικονογράφιση της Google, σας πληροφορούμε ότι δεν είναι άλλος, από τον Καναδό αθλητή Terry Fox, τον δρομέα που κατάφερε να γίνει πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καρκινοπαθείς στον κόσμο!

Ο Terry Fox ή αλλιώς Terrance Stanley Fox CC OD (28 Ιουλίου 1958 – 28 Ιουνίου 1981) ήταν Καναδός αθλητής από το Port Coquitlam και ακτιβιστής για τον καρκίνο. Το 1977, σε ηλικία 18 ετών, ο Fox διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του. Το 1980, με ένα πόδι ακρωτηριασμένο, ξεκίνησε τον «Μαραθώνιο της Ελπίδας» από την ανατολική άκρη του Καναδά στο St. John’s του Newfoundland για να διασχίσει κατά μήκος έως τη δυτική άκρη, για να συγκεντρώσει χρήματα και να βοηθήσει την έρευνα για τον καρκίνο.

Όταν διαγνώστηκε η μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες, ο Τέρι Φοξ είχε συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό μέχρι τον Απρίλιο του 1981, λίγο προτού φύγει από τη ζωή, έναν μήνα πριν από τα 23α γενέθλιά του, είχε φτάσει τα 23 εκατομμύρια μέσω δωρεών, πάρα πολύ κοντά στο στόχο που είχε θέσει. Αν και η εξάπλωση του καρκίνου του τον ανάγκασε τελικά να τερματίσει την αναζήτησή του στο Thunder Bay του Οντάριο, μετά από 143 ημέρες και 5.373 χιλιόμετρα (3.399 μίλια), και τελικά του κόστισε τη ζωή του, οι προσπάθειές του οδήγησαν σε μια διαρκή, παγκόσμια κληρονομιά.

Το ετήσιο Terry Fox Run, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1981, έχει αναπτυχθεί με τη συμμετοχή εκατομμυρίων συμμετεχόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και είναι πλέον ο μεγαλύτερος μίας ημέρας έρανος στον κόσμο για έρευνα για τον καρκίνο.

Εκτός από το ότι είναι το νεότερο άτομο που ονομάστηκε ποτέ ”Companion of the Order of Canada”, ο Terry Fox κέρδισε το βραβείο Lou Marsh του 1980 ως κορυφαίος αθλητής του έθνους και ανακηρύχθηκε σαν Newsmaker της χρονιάς του Καναδά τόσο το 1980 όσο και το 1981. Θεωρείται εθνικός ήρωας, ενώ πολλά κτίρια, αγάλματα, δρόμοι και πάρκα σε όλη τη χώρα, πήραν το όνομά του προς τιμήν του.

Στις 28 Ιουνίου 1981 ο άνθρωπος που στον Καναδά θεωρείται ήρωας και ένας από τους σπουδαιότερους πολίτες στην ιστορία άφησε την τελευταία του πνοή. Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, ενώ οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες. «Δε θέλω οι άνθρωποι να με λυπούνται. Θέλω να κάνω οτιδήποτε μπορούσα, οτιδήποτε μπορούσε να γίνει», είχε δηλώσει και έγινε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες καρκινοπαθείς.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος επιχείρησε να τρέξει κατά μήκος του Καναδά. Ωστόσο ήταν ο πρώτος που έτρεξε κόντρα στον άνεμο». Με αυτά τα λόγια προλόγισε η δημοσιογράφος της Τορόντο Σταρ το ντοκιμαντέρ για τον αγώνα του Τέρι Φοξ. Αυτή άλλωστε ήταν όλη η (σύντομη) ζωή του. Ένας διαρκής αγώνας.

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X