fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Με τον σκύλο-οδηγό της η Anastasia Pagonis προετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο

Η τυφλή Αμερικανίδα κολυμβήτρια Anastasia Pagonis και το εκπαιδευμένο λαμπραντόρ της ο Radar κολυμπάνε μαζί, διεκδικώντας το χρυσό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μας χαρίζουν μια αξιοθαύμαστη ιστορία που αξίζει να μάθεις!

Η αρχή της ιστορίας τους ξεκινά όταν η Anastasia Pagonis έχασε την όρασή της στην ηλικία των 14. Η εφηβεία είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη περίοδος για όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από ένα τέτοιο γεγονός, που αλλάζει ολόκληρη τη ζωή σου.

«Μου πήρε περίπου 8 μήνες να ανασυνταχθώ και μετά το αποδέχτηκα. Εντάξει, είμαι τυφλή. Τώρα τι θα κάνω με τη ζωή μου;» ήταν το βασικό της ερώτημα που θέλησε να δώσει απάντηση και λύση. Η Pagonis γεννήθηκε και μένει στο Long Island, οπότε μεγάλωσε μέσα στο νερό. Είχε ξεκινήσει την κολύμβηση λίγους μήνες πριν χάσει την όρασή της. Αν και ξεχώριζε για την ικανότητά της στο άθλημα ακόμα και με περιορισμένη όραση, μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα στην ομάδα την ανάγκασε να φύγει.

Αυτό βέβαια της στοίχισε πολύ συναισθηματικά. Πάλεψε και μετά από μήνες θεραπείας, η θαρραλέα έφηβη ήταν έτοιμη να επιστρέψει στην αγαπημένη της ασχολία, μόνο που η κολύμβηση από μόνη της δεν ήταν αρκετή για την Anastasia. Βέβαια, όταν η ζωή σου αλλάζει ολοκληρωτικά, θέματα όπως ο ανταγωνισμός, σου φαίνονται σχεδόν αστεία, και έτσι η Pagonis όχι μόνο άρχισε και πάλι να προπονείται, αλλά ήθελε και να αγωνιστεί!

Ο δρόμος προς τους αγώνες, όμως, δεν ήταν εύκολος, μιας και «Κανείς δεν ήθελε να εκπαιδεύσει ένα τυφλό κορίτσι», όπως είπε η ίδια σε συνέντευξή της στο Today. Εν τέλει, βρήκε έναν πρόθυμο προπονητή, τόσο που έβαλε μέχρι και ο ίδιος γυαλιά συσκότισης για να καταφέρει να την προπονήσει.

Μέχρι την ηλικία των 16, η Anastasia ήταν ήδη δημοφιλής ως δεινή κολυμβήτρια, έχοντας στην κατοχή της δύο χρυσά μετάλλια από το World Para Swimming World Series στην Αυστραλία. Ακόμα και μετά από αυτές τις επιτυχίες, η Pagonis δίσταζε να συμμετέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν όμως συνειδητοποίησε ότι οι εμπειρίες και η θετική της διάθεση θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άλλους, αποφάσισε πρόθυμα να το κάνει. «Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους με τον τρόπο που χρειαζόμουν εγώ βοήθεια», δηλώνει η ίδια. Έφτιαξε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα άρχισε να παίρνει πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα, αλλά και πολλά «ευχαριστώ» για το πώς η ιστορία της τους βοήθησε.

Στο νερό, η ίδια δηλώνει πως βρίσκεται στο στοιχείο της. «Είναι το χαρούμενο μέρος μου. Το σημείο στο οποίο νιώθω ότι δεν έχω καμία δυσκολία και εκεί νιώθω ελεύθερη». Αν και δεν το γνώριζε ακόμα τότε, πριν από λίγο καιρό, το χαρούμενο μέρος της θα γινόταν ακόμα πιο χαρούμενο για εκείνη χάρη σε κάποιους αθλητές από τη Νέα Υόρκη.

Το Πρόγραμμα “Puppies With Purpose” της ομάδας χόκεϊ New York Islanders απόκτησε τον πρώτο του πτυχιούχο, ένα αξιολάτρευτο Labrador retriever που ονομάζεται Radar. Και ποιος θα μπορούσε να εργαστεί αποτελεσματικότερα με το κουτάβι από τους συνεργάτες της Pagonis;

Λόγω της πανδημίας, η Pagonis και ο Radar ξεκίνησαν την αρχική τους προπόνηση στο σπίτι της. Στις 19 Αυγούστου, ήταν έτοιμοι να βγουν μαζί στον κόσμο. «Είμαι τόσο τυχερή που έχω τον Radar. Μου χάρισε ξανά την ανεξαρτησία μου και έχω έναν κολλητό φίλο», δήλωσε η ίδια.

Αυτή η ευχάριστη εξέλιξη επέτρεψε στην έφηβη Pagonis να κατακτήσει μία θέση ως αθλήτρια στο Παραολυμπιακό Κέντρο Εκπαίδευσης του Κολοράντο με στόχο να αγωνιστεί στους αγώνες του Τόκιο 2021. «Ήταν μια τεράστια και τρομακτική απόφαση για μένα», έγραψε στο λογαριασμό της στο Instagram. «Αλλά μερικές φορές πρέπει να πάρεις το ρίσκο γιατί αν δεν προσπαθήσεις, δεν θα ξέρεις. Πάντα να ακολουθείτε τα όνειρά σας».

Με τον Radar, πάντως, ως “συνοδηγό”, τα όνειρα της επίδοξης κολυμβήτριας έχουν πολύ καλές πιθανότητες να γίνουν πραγματικότητα και το ευχόμαστε ολόψυχα!

 


Πηγή: Today.com / Photos: Guide Dog Foundation

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X