fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Βασίλης Κρομμύδας: Κραυγή αγωνίας για τους νέους φερέλπιδες αθλητές μας!

Η επί χρόνια δοκιμαζόμενη ελληνική τριαθλητική κοινότητα, ενώ σημειώνει μια αξιοσημείωτη πρόοδο, τόσο στην εισροή νέων αθλητών στους “κόλπους” της, όσο και στην αναγνώριση διακεκριμένων τριαθλητών και εκτός χώρας, δυστυχώς ταλαντεύεται ανάμεσα στη ρίξη της προηγούμενης και νυν ομοσπονδιακής ηγεσίας… Είναι γεγονός, ότι καμία δύναμη δεν αποδίδει τα μέγιστα αν δεν είναι συνισταμένη, και επίσης άδικο για τους ίδιους τους αθλητές μας που έχουν να αντιμετωπίσουν εμπόδια, εκτός αυτών που δημιουργεί η ούτως άλλως απαιτητική αθλητική δραστηριότητα.

Ο Βασίλης Κρομμύδας, ένας πιστός αγωνιστής, για πάνω από 30 χρόνια στον κόσμο του τριάθλου, ως αθλητής αρχικά (με παγκόσμιο τίτλο Ironman στην ηλικιακή του κατηγορία το 1994, συμμετοχές σε δύο Ολυμπιάδες, Σύδνεϋ 2000 και Αθήνα 2004) και προπονητής μετέπειτα (προπονητής της Εθνικής Ομάδας στην Ολυμπιάδα του Πεκίνο το 2008), έχει προπονήσει πάνω από 900 αθλητές κάθε επιπέδου και ικανοτήτων σε αθλήματα αντοχής, από αρχάριους έως συμμετέχοντες σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εμπειρία του αδιαμφισβήτητη, οι επίμονες προσπάθειές του για την ανάδειξη του αθλήματος πολλές και άοκνες, οπότε τα λόγια του έχουν βαρυσήμαντη σημασία…

 

Αναδημοσιεύουμε το σημερινό του διαφωτιστικό κείμενο-σχόλιο, το οποίο πραγματεύεται, κυρίως, την ευαίσθητη επίδραση της συγκεκριμένης κατάστασης στην εξέλιξη των νέων μας τριαθλητών…

«Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η πολιτεία ανέθεσε το τρίαθλο στην Ομοσπονδία του Μοντέρνου Πεντάθλου. Οι λόγοι πολλοί, που η ΓΓΑ αποφάσισε να πάρει το τρίαθλο από την ίδια της την ομοσπονδία (ΕΟΤΡΙ) και να το αναθέσει σε κάποια άλλη (ΕΟΜΟΠ). Αιτίες, κακοδιαχείριση, παρατυπίες, αδιαφάνεια, οικονομικά θέματα, παράνομες διοικητικές πράξεις και άλλα πολλά, δυστυχώς!

Το θέμα είναι ότι η ΕΟΤΡΙ τόσα χρόνια αντί να δεχθεί την απόφαση (μιας και αποδεδειγμένα είχε κάνει λάθη) να διευκολύνει και να βοηθήσει θα έλεγα αυτή την μετάβαση στην νέα Ομοσπονδία (αφού υποτίθεται κόπτεται για το καλό του αθλήματος) ήταν τροχοπέδη, δημιουργώντας ένα σωρό προβλήματα με πιο βασικό το μπλοκάρισμα που έχει κάνει σε όλους τους Έλληνες αθλητές να συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (ITU).
Σε αυτό βέβαια φταίει και η Ομοσπονδία του μοντέρνου Πεντάθλου που τόσο καιρό δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς την ITU ώστε να αναλάβει όπως δικαιούται την εκπροσώπηση του αθλήματος διεθνώς εκ μέρους της χώρας μας.
Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφτόταν τι κέρδος μπορεί να έχει μια ερασιτεχνική Ομοσπονδία (ΕΟΤΡΙ) να εμμένει και να αντιδρά στις αποφάσεις του κράτους, για οποιονδήποτε λόγο κι αν συνέβη αυτό, η λογική λέει ότι θα έπρεπε να συνεργαστούν με την νέα Ομοσπονδία (ΕΟΜΟΠ) που ήταν υπεύθυνη πλέον για το τρίαθλο.
Λίγο πολύ η ιστορία είναι γνωστή στους τριαθλητικούς κύκλους και γενικά στον Ελληνικό αθλητισμό και όλους τους αρμόδιους. Αν κι έχουν τελεσιδικήσει τα Ελληνικά δικαστήρια κατά της ΕΟΤΡΙ, δυστυχώς, όπως προ είπα, ακόμη δεν μπορούν οι Έλληνες αθλητές και η επίσημη Ομοσπονδία (ΕΟΜΟΠ) να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο διεθνές στερέωμα του Τριάθλου.

Και φτάσαμε τώρα σε ένα σταυροδρόμι που νέοι αθλητές όπως ο Παναγιώτης Μπιτάδος
(ακόμη δεν έχει κλείσει τα 17) να έχει τις δυνατότητες να φέρει διακρίσεις για την χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο.

Τον τελευταίο καιρό η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (ETU) θέλοντας να τονώσει το ηθικό των νεαρών (Junior) αθλητών λόγω της έλλειψης αγώνων εξαιτίας του covid-19 έκανε μια Ευρωπαϊκή κατάταξη γι’ αυτούς τους αθλητές με virtual αγώνες.
Η διαδικασία απλή, βιντεοσκοπημένες προσπάθειες των αθλητών σε πισίνα 400μ. και σε στάδιο 3000μ. έτσι με αντικειμενικότητα βγαίνει η βαθμολογία και η κατάταξη των Ευρωπαίων junior.
Σε μια προσπάθεια να εντάξουμε τον Παναγιώτη σε αυτή την Ευρωπαϊκή κατάταξη ήρθα σε επικοινωνία με την ETU-ITU με σκοπό να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο των Ομοσπονδιών.
Η απάντηση αρνητική! Αιτία η ΕΟΤΡΙ, που ως μέλος της ITU/ETU δεν συναινεί!
Παρόλα αυτά, εμείς με τον Παναγιώτη κάναμε το τεστ και το στείλαμε στην ITU/ETU για να έχει άποψη για ποιον αθλητή μιλάμε, ποιες είναι οι επιδόσεις του και ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί μια λύση, όχι μόνο για τον Παναγιώτη άμεσα αλλά και για επόμενους νέους που θα βρεθούν σε αυτή την θέση.
Παραθέτω τα αποτελέσματα:
400μ. κολύμβηση σε 25μ. πισίνα χρόνος 4:26΄ – www.youtube.com/watch?v=7WMGAETpwMg&t=10s
3000μ. τρέξιμο σε στίβο χρόνος 9:27΄ – www.youtube.com/watch?v=tIx67dDKTTc&t=44s
Δυνατότητα κατάταξης του Παναγιώτη στην Ευρώπη μέσα στους 7-8 καλύτερους στους 107 μέχρι σήμερα
Διευκρίνηση Νο1. Όλοι ξέρουμε ότι το δυνατότερο άθλημα του Παναγιώτη είναι η ποδηλασία που δεν συμπεριλαμβάνεται στην δοκιμασία !
Διευκρίνηση Νο2. Φανταστείτε τι διακρίσεις θα μπορούσε να φέρει για την χώρα μας αυτό το παιδί στο Cross τρίαθλο που στο ΜΤΒ είναι σε απίστευτα υψηλό επίπεδο τεχνικής.
Κι ερχόμαστε στο δια ταύτα, τι κάνει ο κάθε αρμόδιος αθλητικός παράγοντας/ ενήλικας που στην θέση των παιδιών του θα μπορούσε να είναι ο Παναγιώτης ;
Ποιος αγαπάει το τρίαθλο;
Η ΕΟΤΡΙ; ή ΕΟΜΟΠ; ή ΕΟΕ; ή ΓΓΑ; ή ΠΟΛΙΤΕΊΑ; Ποιός;
Όπως φαίνεται μόνο οι αθλητές και δυστυχώς είναι μόνοι τους!
Ποιός από τους παραπάνω θέλει να βοηθήσει (αν και έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ) να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση και να ξαναδούμε Έλληνες αθλητές στους διεθνείς αγώνες, να έχουμε διακρίσεις και γιατί όχι συμμετοχή της χώρας μας σε κάποιους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες;

Το Τρίαθλο είναι Ολυμπιακό άθλημα οι κύριοι από πάνω ας μην το ξεχνάνε αυτό, θα πρέπει ένα από τα ομορφότερα Ολυμπιακά αθλήματα να το επανεκκινήσουν ξανά.


Του Βασίλη Κρομμύδα
2 times Olympian, 1 as a Coach, 8th World Champion Long distance Triathlon
21 years Record Holder World Championship Ironman Kona M18-24
Multiple podiums in International Standard distance tri events

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X