fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Τα 80ά «Αρκάδια» κράτησαν ενωμένη την αλυσίδα συνέχειας στο χρόνο!

Η ιστορική διοργάνωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2020, στο Ρέθυμνο, συμπληρώνοντας τα ογδόντα χρόνια ζωής, αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών της Αρκαδικής Εθελοθυσίας.

Όπως κάθε χρόνο, επίκεντρo των εκδηλώσεων ήταν η Ι.Μ. Αρκαδίου όπου δόθηκε η εκκίνηση των αθλητών, οι οποίοι τερμάτισαν στο Δημοτικό Στάδιο Ρεθύμνου, το γήπεδο «Σοχώρα», στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

• Επιμέλεια: Ηρακλής Αθανασόπουλος

Διακόσιοι τέσσερις δρομείς και ρίπτες μαζί με τους οργανωτές και όσους υποστήριξαν με όποιο τρόπο ή όποιο πόστο την φετινή 80ή έκδοση «Αρκάδια 2020» αψήφησαν το φόβο της πανδημίας για να τιμήσουν τους πεσόντες ήρωες της 6ης Νοεμβρίου 1866, τότε όταν αποφάσισαν την Εθελοθυσία τους ή το Ολοκαύτωμα κατά την πολιορκία της Ιερής Μονής Αρκαδίου από τους Τούρκους, εκεί 22 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου.

Έτσι δεν έσπασε η αλυσίδα της συνέχειας στο χρόνο ενός από τα παλαιότερα στιβικά γεγονότα στην Ελλάδα και προπομπό φημισμένων μήτινγκ εντός Μεγαλονήσου και όχι μόνο (όπως τα «Βενιζέλεια», «Βαρδινογιάννεια», κ.ά).

Εμπνεύστηκαν όλοι ως φαίνεται από τον στίχο, πείτε το ριζίτικο: «Τ΄Αρκάδι ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι; Είναι της Κρήτης η ζωή, το άγιο φυλακτό της! Είναι η Ελλάς ολόκληρη μαζί με τ΄όνειρό της».

Οι οργανωτές εμπρός στην ανάγκη της απόδοσης αγωνιστικής τιμής και στις επιταγές των καιρών περιόρισαν τα αγωνίσματα σε δύο, τον «Αρκάδιο δρόμο» (την κλασική διαδρομή των 22,4 χλμ.) και το Κρητικό βόλι, τηρώντας παράλληλα ένα αυστηρό πρωτόκολλο διεξαγωγής (π.χ. 20 μπλοκ εκκίνησης με έως και πέντε δρομείς ανάλογα της ικανότητας καθενός με βάση δηλωθείσα επίδοση, απουσία θεατών, κοκ).

Ζαγκανάς και Βασιλόπουλος οι νικητές

Ο 41 ετών Σταύρος Ζαγκανάς, ο «τρέχων δικηγόρος» των Χανίων με καταγωγή από τη Σπάρτη αναδείχθηκε νικητής στον αγώνα των 22.400μ. από τη Μονή Αρκαδίου έως το ιστορικό και απέριττο σταδιάκι της Σοχώρας στη σκιά του κάστρου του Ρεθύμνου. Κατέγραψε επίδοση 1ω20:08 και αγωνίστηκε με τα χρώματα του ΟΦΗ. Πρόκειται για μια άκρως ικανοποιητική επάνοδο μετά τον τραυματισμό του. Ατύχησε τέλη Αυγούστου σε εμπλοκή με όχημα κατά την προπόνησή του. Λίγες ημέρες πριν (22/8) είχε κατακτήσει τη νίκη στον Λαφονήσειο δρόμο, δηλαδή επί της παραλιακής διαδρομής από τα Λιβάδια έως το Ελαφονήσι Χανίων (12470μ σε 42:23).

Μονομαχία συνέβη για τη 2η θέση. Υπερίσχυσε ο 42χρονος Δημήτρης Λαγωνικάκης, ο γνωστός υδατοσφαιριστής του κοντινού παρελθόντος με χρόνο 1ω25:18. Ακολούθησε ο 51 ετών Γιώργος Κορνάρος από την Ιεράπετρα με μόλις ένα(!!!) δεύτερο ως μειονέκτημα.

Η 41 ετών Ρίτα Μουντάκη, η φιλόλογος από τα Χανιά πρώτευσε στις γυναίκες καλύπτοντας την απόσταση σε 1ω45:51. Ένιωσε λίγο την πίεση της Ευαγγελίας Βλαχάκη (2η με 1ω46:53). Η 40άρα Μαρία Ζαραφωνίτη συμπλήρωσε το βάθρο σε 1ω48:52.

Τερμάτισαν συνολικά 195 δρομείς, 160 άνδρες και 35 γυναίκες. Η διαδρομή ήταν κατηφορική για 13 ολόκληρα χιλιόμετρα, ενώ επίπεδη εξελίχθηκε από τον κάμπο του Άδελε έως το τέρμα. Την επίδοση διαδρομής κατέχει ο Γιώργος Αφορδακός με 1ω08:0 από τον αγώνα του 1984.

Επίσης νικητές έχουν αναδειχθεί και άλλοι σπουδαίοι δρομείς όπως ο Δημήτρης Βούρος, ο Γιάννης Γλέζος, ο Γιάννης Μόνος, ο Γιάννης Βιρβίλης, ο Τάσος Ψαθάς, ο Σπύρος Ανδριόπουλος, ο Χρήστος Σωτηρόπουλος, ο Παναγιώτης Χαραμής, η Γεωργία Παπαναστασίου, κα.

  • Όλα τα αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η φτωχή συμμετοχή στο θεαματικό Κρητικό βόλι στενοχώρησε το Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον γνωστό δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή» και διαχρονικό αθλητή, ο οποίος τόνισε σχολιάζοντας: «Να προσπαθήσουμε να μη σβήσει αυτό το θεαματικό και ιστορικό αγώνισμα! Δέχομαι την πανδημία ως δικαιολογία μη προσέλευσης συναθλητών αλλά… Αγωνισθήκαμε μόλις εννέα ρίπτες και όλοι ανήκουμε στους διαχρονικούς, δηλαδή έχομε ηλικία +35 έτη. Οι πέντε ταξιδέψαμε από την Αθήνα. Εκ Κρήτης προσήλθαν μόλις τέσσερις, ο Μανώλης Σφακιανάκης, όπως πάντα, με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά, ο Βασίλης Σπανδάγος, ο Ανδρέας Μπενάκης και ο Μάκης Κανίδης ο Αθηναίος και μόνιμος κάτοικος Μεγαλονήσου».

Ο Νίκος συμπλήρωσε 40 διαδοχικές συμμετοχές στα Αρκάδια. Την καλύτερη βολή πέτυχε ο πρωταθλητής δεκαετίας ’00, ο Γιάννης Βασιλόπουλος με 15μ18. Εντυπωσίασε ο 66χρονος Βασίλης Μαγγανάς, όπως πάντα στις…Αρκάδιες εμφανίσεις του στέλνοντας το βόλι του στα 12μ.16.

Τήρησε ευλαβικά τη συνήθειά του ο Μανώλης Σφακιανάκης, δρομέας 400άρης στα νιάτα του με ατομ. επ. 46.83. Φόρεσε πλήρη παραδοσιακή ενδυμασία και αγωνίστηκε. Καλύτερη προσπάθεια στα 12μ80.

Η κατάταξη

• 35 έως 49 ετών: 1. Βασιλόπουλος 15μ18, 2. Σφακιανάκης 12μ80 και 3. Βασίλης Σπανδάγος 10μ33 (βάρος οργάνου 7260γρ).

• 50+ ετών: 1. Μαγγανάς ΑΟ Παλ Φαλήρου 12μ16, 2. Ιωακείμ Κανίδης ΑΕΚ 11μ26, 3. Γρηγόρης Δέδες «Πανελλήνιος» ΓΣ 11μ03, 4. Ανδρέας Μπενάκης ΟΚΑ «Αρκάδι» 9μ69, 5. Νίκος Κωνσταντόπουλος ΑΟ Παλ Φαλήρου 9μ49 και 6. Θανάσης Καλαντζής «Πανιώνιος» ΓΣ 9μ25 (βάρος οργάνου 5κ).

Τα εφετινά 80α «Αρκάδια» οργανώθηκαν με την επιμέλεια της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του τοπικού Δήμου, της ομάδας Φυσικής Αγωγής ΔΔΕ, της Πρωτοβάθμιας ΔΕ, του ΟΚΑ «Αρκάδι», του ΟΚΑ «Πρέβελη», του ΣΔ Υγείας, του συλλόγου «Psiloritis Race”, του AΣ «Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών» και των Πολιτιστικών Συλλόγων επί της διαδρομής Αρκαδίου Δρόμου.

Τον αγωνιστικό αυτό θεσμό τιμής και μνήμης εμπνεύστηκαν το 1930 οι άνθρωποι του ΑΟ «Ατρόμητος» με πρόεδρο το Νικόλαο Ζερβό. Τέλεσαν τους αγώνες για πρώτη φορά με την επωνυμία «Πανρεθύμνια» και βέβαια με την έγκριση όλων των αρχών την 8η Νοε εκείνης της χρονιάς. Το γεγονός έλαβε την επωνυμία «Αρκάδια» από το 1936. Ολόκληρη την ιστορία ανά έτος διεξαγωγής έχει καταγράψει ο Χριστόφορος Ανδρουλιδάκης στο blogspot Αρκάδια 1936-2019.

 

Τί μέλλει γενέσθαι με τα 80ά Αρκάδια Ρεθύμνου;

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X