fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Πανδημία και οικονομικά σκάνδαλα φέρνουν σοβαρές επικρίσεις για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο στην Ιαπωνία

Ο τρεις φορές χρυσός Ιάπωνας Ολυμπιονίκης στη Γυμναστική, Kohei Uchimura, ζητά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το επόμενο έτος. Ωστόσο, μίλησε ανοιχτά για τον προβληματισμό μεγάλης μερίδας αθλητών στην Ιαπωνία, όπου -εν μέσω πανδημίας- ο ενθουσιασμός προκρίνεται έναντι των κινδύνων για την δημόσια υγεία και τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα επιβαρύνουν τους Ιάπωνες φορολογούμενους…

• Επιμέλεια: Μάκης Σπυρόπουλος

Ολες οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι οι Ιάπωνες – αλλά και οι Ιαπωνικές εταιρείες – είναι διχασμένες για τη διεξαγωγή των Αγώνων, ή διατηρούν τις αμφιβολίες τους αν θα πρέπει τελικά να διεξαχθούν κανονικά.

«Δυστυχώς, το 80% των Ιαπώνων δεν πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μπορούν να πραγματοποιηθούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο Uchimura μετά από μια ημερήσια επίδειξη γυμναστικής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Θα ήθελα ο κόσμος να αλλάξει γνώμη, δεν μπορούμε να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς, πώς μπορούμε άλλωστε να το κάνουμε;» συμπλήρωσε ο Ιάπωνας πρωταθλητής, κάτοχος επτά συνολικά ολυμπιακών μεταλλίων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν πριν από 7,5 μήνες και έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου 2021. Παρά την αμφιθυμία του κοινού, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι Ιάπωνες διοργανωτές έχουν ακλόνητη υποστήριξη από το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας και τη δημοτική κυβέρνηση του Τόκιο. Τα μηνύματα της αθλητικής ηγεσίας διαμορφώνονται γύρω από το γεγονός ότι οι Αγώνες θα ξεπεράσουν όλες τις αντιξοότητες, σε μια ηρωική προσπάθεια της Ιαπωνίας να ανεβάσει το παγκόσμιο αθλητικό αίσθημα, χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Το σενάριο ότι εάν η Ιαπωνία τελικά αποτύχει, η ασιατική αντίπαλη Κίνα θα βγει στο αθλητικό προσκήνιο έξι μήνες αργότερα με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (που έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου 2022), είναι κάτι που οι Ιάπωνες δεν θα ευχόντουσαν. Είναι, όμως, ταυτόχρονα γεγονός και η φωνή αντίστασης στον ολυμπιακό μεγαθήριο, ιδιαίτερα όσο ο κορονοϊός αυξάνεται σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει έντονος φόβος να αφήσουν 15.400 Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές να εισέλθουν στην Ιαπωνία, συνοδευόμενοι από δεκάδες χιλιάδες αξιωματούχους, προπονητές, VIPs και μέσα ενημέρωσης, για να μην αναφέρουμε τη δυνατότητα να επιτρέπεται στους ξένους οπαδούς να παρευρεθούν.

«Θα πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά το εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι που πρέπει να προχωρήσουμε με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Genki Sudo, Ιάπωνας νομοθέτης σε συνέντευξή του στο ”Associated Press”. Ο Sudo, πρώην παλαιστής και kickboxer, υποστηρίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα είναι δίκαιοι για τους αθλητές. Μερικοί υποστηρίζει μπορούν να προπονηθούν, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν λόγω της πανδημίας.

Κάποιοι αξιωματούχοι, μάλιστα, έχουν προτείνει ότι οι υγιείς αθλητές δεν πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το εμβόλιο. Μπορούν οι αθλητές να αρνηθούν τον εμβολιασμό και να συνεχίσουν να αγωνίζονται; Τι θα γίνει αν το εμβόλιο δημιουργήσει παρενέργειες ή κάποιος αθλητής αρρωστήσει πριν από έναν αγώνα; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που προκύπτουν και δεν μπορούν με τα σημερινά στοιχεία να απαντηθούν…

Η Ιαπωνία αυτή τη στιγμή έχει ελέγξει τις λοιμώξεις από Covid-19 με λιγότερους από 2.000 θανάτους, αν και παρατηρείται και εκεί μια ήπια αύξηση αυτών. Τα ταξίδια προς την χώρα έχουν σταματήσει για την ώρα, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό θα αλλάξει για τους Ολυμπιακούς αθλητές και το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό.

> Διαδηλώτρια κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έξω από το Μητροπολιτικό κυβερνητικό κτίριο, όπου συναντήθηκαν ο κ. Μπαχ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός (Φωτ. REUTERS/Issei Kato)

 

Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, που βρέθηκε τη Δευτέρα στο Τόκιο για πρώτη φορά μετά την αναβολή των Αγώνων του 2020, ήρθε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες κατά της διοργάνωσής τους, ενώ υποσχέθηκε τον εμβολιασμό όσων παρακολουθήσουν και συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το προσεχές καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ”Reuters” o Γερμανός παράγοντας που μετέβη στην Ιαπωνία για να τονώσει τις προσπάθειες των διοργανωτών των Αγώνων να προετοιμαστούν αλλά και να κερδίσουν ξανά την κοινή γνώμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε αυτό θα βοηθήσει και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ώστε να υπάρχουν και φίλαθλοι στις εξέδρες το προσεχές καλοκαίρι. Τον κ. Μπαχ, ωστόσο, υποδέχθηκαν αρκετοί διαδηλωτές με πλακάτ στα αγγλικά που τόνιζαν την αντίθεσή τους στους Αγώνες τον Ιούλιο και Αύγουστο στο Τόκιο.

> Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga (δεξιά) με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Thomas Bach, σε “πανδημικό” χαιρετισμό κατά τη συνάντησή τους (Φωτ. POOL/KAZUHIRO NOGI)

 

«Συνθέτουμε ένα τεράστιο σύνολο εργαλείων στο οποίο θα βάλουμε όλη την γκάμα των μέτρων που μπορεί κανείς να φανταστεί» δήλωσε ο επικεφαλής των πάλαι ποτέ «Αθανάτων» μετά της συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Yoshihide Suga. «Αυτό μας δίνει πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι θα έχουμε θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο του χρόνου και οι θεατές θα απολαύσουν ένα ασφαλές περιβάλλον» συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε τους Αγώνες του Τόκιο το επόμενο καλοκαίρι, ως απόδειξη ότι η ανθρωπότητα έχει νικήσει τον ιό», είπε στην ίδια κατεύθυνση ο Ιάπωνας πρωθυπουγός.

 

Τα “μελανά” Ολυμπιακά οικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας

Η Sonja Ganseforth, ερευνήτρια στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ιαπωνικών Σπουδών στο Τόκιο, έχει γράψει για το αντι-Ολυμπιακό κίνημα στην Ιαπωνία. Οι διαδηλωτές λένε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν στερήσει δισεκατομμύρια από την ανάκαμψη των πυρηνικών καταστροφών στη Φουκουσίμα το 2011. Επιπλέον, αντιτίθενται στη συντριπτική χρήση δημόσιου χρήματος για τον σκοπό αυτό και υποστηρίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήρθαν στην Ιαπωνία εξαιτίας ενός σκανδάλου δωροδοκίας ψήφων της ΔΟΕ.

«Μόλις λήφθηκε η απόφαση να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, πολλοί Ιάπωνες θεώρησαν επίσης αντικοινωνικό ή ακόμη και αντιπατριωτικό να διαμαρτυρηθούν ανοιχτά εναντίον των Αγώνων», δήλωσε η Ganseforth σύμφωνα με την έρευνά της. Διαμαρτυρίες εξηγεί πάντα υπήρχαν. Όπως στην ψηφοφορία για τους Ολυμπιακούς του 1988 που τελικά κατέληξαν στην Σεούλ. Επίσης όταν το 1998 ξέσπασε το σκάνδαλο δωροδοκίας αξιωματούχων (όπου εν μέσω εκτεταμένων κατηγοριών τα αρχεία των προσφορών εξαφανίστηκαν) λίγο πριν το Ναγκάνο αναλάβει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς. Σύμφωνα με ιαπωνική εφημερίδα η Επιτροπή Υποβολής Προσφορών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο το 1998 ξόδεψε κατά μέσο όρο 13.600£ σε 62 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής!

 

Τα Ολυμπιακά οικονομικά δεδομένα λένε ότι οι Αγώνες πρέπει να συνεχιστούν, ειδικά για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, οι οποίες πληρώνουν άλλωστε και τους περισσότερους λογαριασμούς. Η ΔΟΕ συγκέντρωσε το 73% των εσόδων της (ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά τον τελευταίο τετραετή Ολυμπιακό κύκλο από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Αγώνων. Μόνο το αμερικανικό δίκτυο NBC πληρώνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση.

Οι διοργανωτές του Τόκιο δηλώνουν επίσημα ότι ξοδεύουν 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση των Αγώνων. Ωστόσο, ένας κυβερνητικός έλεγχος πέρυσι έφερε στην επιφάνεια ότι το ποσό είναι πιθανότατα διπλάσιο από αυτό. Όλο το ποσό, εκτός από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι δημόσια χρήματα.

Επιπλέον, το κόστος της καθυστέρησης ενός έτους από την αναβολή των Αγώνων το 2020 στην Ιαπωνία εκτιμάται από 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ΔΟΕ δήλωσε βέβαια ότι θα στηρίξει με 650 εκατομμύρια δολάρια περίπου την Ιαπωνία για την αναβολή, αλλά έχει δώσει λίγα στοιχεία γι΄ αυτό.

Tέλος, σε μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τίτλο “Regression to the Tail: Why the Olympics Blow Up” (ολόκληρη η μελέτη εδώ) που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, διατυπώθηκε ότι πρόκειται για τους πιο ακριβούς καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία τους. Αυτό, βέβαια, ήταν υπολογισμένο με τα δεδομένα πριν από την έλευση της πανδημίας…

 

• Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, Independend

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X