fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Rafina Runners: Ένας σύλλογος στολίδι της ανατολικής ακτής!

Οι Δρομείς Ραφήνας ή “Rafina  Runners” είναι ένας νέος σύλλογος, ίσως ο νεώτερος στην επικράτεια όσον αφορά το έτος αναγνώρισής τους. Πάμε, λοιπόν, εκεί στην πόλη των προσφύγων εκ Τρίγλιας του Μαρμαρά, στο δεύτερο -σε όγκο μεταφορικού έργου επιβατών- λιμάνι της Αττικής…

• Επιμέλεια: Ηρακλής Αθανασόπουλος

Δρομείς στην πόλη υπήρχαν από παλιότερα, τουλάχιστον από το 1990… Ηταν λίγοι σε αριθμό, κυρίως νέα παιδιά, αθλητές με δελτίο αρχικά στον ΑΣ «Φειδιππίδης» του Μαραθώνα και μετά στην ΑΕ Μεσογείων «Αμεινίας» της Παλλήνης. Βέβαια η καλοσύνη του περιβάλλοντος με την ποικιλία των διαδρομών (άσφαλτος, άμμος, χώμα, κ.λπ.) ενέπνεε πολλούς ελεύθερους δρομείς κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν εκεί το τρέξιμό τους. Ετρεχαν ατομικά ή σε δυάδες! Κατά συνέπεια έγινε θέμα χρόνου η ευρύτερη επίδραση της πανελλήνιας αναπτυσσόμενης δρομικής κοινότητας στους αθλούμενους της Ραφήνας, τους έχοντες ως κοινό στοιχείο την αγάπη για το τρέξιμο.

Ετσι από το 2008 και μετά παρουσιάζεται ένταση του ενδιαφέροντος. Πληθαίνουν οι δρομείς και σχηματίζονται οι πρώτες δρομικές μεγάλες παρέες (+5 άτομα). Εμπνέονται όλο και περισσότεροι… Βγαίνουν στους δρόμους να τρεξουν, να αναπνεύσουν, να εκτονωθούν και κυρίως να εκφραστούν μέσα από αυτή την τόσο αυθόρμητη και φυσική δραστηριότητα. Χωρίς ιδιαίτερη βία, λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα των Δρομέων Ραφήνας ή Rafina Runners.

Ως ομάδα, ή οργανωμένη παρέα πραγματοποίησαν την επίσημη πρώτη εμφάνισή τους, την άνοιξη του 2017, στον Αραφήνειο δρόμο. Οι εξελίξεις ακολούθησαν ραγδαίες. Πολύ γρήγορα οι πολίτες της Ραφήνας άρχισαν να μαθαίνουν για την παρέα των δρομέων με τα «κόκκινα» και να νοιώθουν την επίδραση επί της κοινωνίας! Οι δρομείς έστω και χωρίς επίσημη αναγνώριση παρουσίαζαν μια πρωτογενή οργάνωση όπως το καθεστώς των κοινών προπονήσεων του Σαββατοκύριακου, ένα σημείο αναφοράς.

Σχεδόν άμεσα ακολούθησε η «χάραξη» διαδρομών προπονητικής συνεύρεσης, π.χ. η πιο γνωστή, η «πίστα». Είναι κλειστή, κυκλική διαδρομή, συνολικής απόστασης 3,4 χλμ με ήπιες κλίσεις (+15 μέτρα συνολικά), παραλληλα της Λεωφόρου Φλέμινγκ και στο ύψος μεταξύ του ΑΟ Ραφήνας και του Σκλαβενίτη. Προστατευμένη από αδέσποτα, συνδέει τις οδούς: Ηροδότου, Βελανιδιάς, Αγ.Γεωργίου, Γαλήνης και Φιλελλήνων. Στο μεγαλύτερο μέρος φωτισμένη, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για τρέξιμο οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και της νύχτας. Τρία είναι τα βασικά σημεία εισόδου στην πίστα: Η διασταύρωση της οδού Κένεντι με τη Φλέμινγκ, η οδός Ηροδότου, παραπλεύρως του ΑΟΡ και η οδός Αύρας, πλησίον του κοιμητηρίου.

Οι Rafina Runners χρησιμοποιούν επίσης και άλλες διαδρομές προς Αρτέμιδα και Νέα Μάκρη επιλεγμένες με κριτήρια την ασφάλεια, το χαμηλό δείκτη δυσκολίας, κοκ. Αυτονόητο γίνεται ότι σύντομα καταφάνηκε και η ποιοτική πρόοδος. Ξεχωρίζει πλέον ικανός αριθμός δρομέων για το υψηλό επίπεδο απόδοσης/επίδοσης και επιτυχιών (βλέπε άνοδος σε βάθρο διαφόρων αγώνων). Αναφέρω τους ταχύτερους μαραθωνοδρόμους με τις επιδόσεις εντός 2019, τον Στέλιο Πετρούτσο με 2ω39:21 (Φρανκφούρτη 27 Ιανουαρίου), την Ειρήνη Καβακοπούλου με 3ω 27:05 και την Ιβάνκα Ανδρόβικ με 3ω27:56 (ΑΜΑ 10 Νοεμβρίου).

Συχνές εξόδους στο εξωτερικό πραγματοποιούν ο Νίκος Γαρμπής και ο Παναγιώτης Σπανόπουλος, με παρουσίες στο πολύ κοντινό προ πανδημίας παρελθόν στους αγώνες της Πράγας και της Βουδαπέστης. Ακολουθούν σε συχνότητα ο Πέτρος Κοράκης με τον Αποστόλη Κοτίνη. Πρόλαβαν το μαραθώνιο του Μarrakech τον περασμένο Mάρτιο.

Ένα Μάρτιο πριν, δηλαδή το 2019 ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναγνώρισης του συλλόγου από τις κρατικές αρχές. Κατατέθηκε το σχέδιο καταστατικού στο πρωτοδικείο. Η απόφαση του δικαστηρίου κοινοποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο. Ετσι ο πρώτος αναγνωρισμένος Αθλητικός Δρομικός Σύλλογος της Ραφήνας απέκτησε νομικό πρόσωπο. Οι 57 δρομείς, οι παρόντες στην ιδρυτική συνέλευση, παρά τη δύσκολη συγκυρία ανέρχονται πλέον στους 68!

Σταθμός στην πορεία του Συλλόγου αναδείχθηκε η παραχώρηση στέγης επί της οδού Ελ Βενιζέλου 31. Ο Στάθης Κόλλιας, φίλος και ιδρυτικό μέλος εντός θέρους του 2018 ανακοίνωσε ότι προσφέρει προς χρήση ιδιόκτητο ακίνητο της οικογένειάς του σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ετσι όλοι οι Rafina runners βρήκαν το «στέκι» τους. Εκεί συναντιούνται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, επικοινωνούν την κοινή τους αγάπη για το τρέξιμο, συσφίγγουν τους δεσμούς, προγραμματίζουν κοινές δρομικές αποδράσεις, δραστηριότητες/events, κοκ.

Ο Αντώνης Τσιγκρέλης, ο πρόεδρος, τονίζει γι΄αυτό: «Ο χώρος γρήγορα έγινε το σπίτι μας! Αποτελεί την εβδομαδιαία συνήθειά μας, την ανάγκη όλων μας, το πέρασμά μας… Ο καθείς ημών εδώ έχει βήμα έκφρασης, ομιλίας, ερώτησης και κυρίως υποβολής όποιας πρότασης. Νοιώθω ότι κυριαρχεί το συν – ανήκειν σε μια ζεστή δρομική οικογένεια. Γεμίζει ασφυκτικά… Οι συζητήσεις κάποιες φορές ξεμακραίνουν από τα δρομικά, γενικεύονται… Οι σχέσεις αναπτύσσονται, δοκιμάζονται χαρακτήρες, συναισθήματα, προσωπικότητες, αντοχές, ανοχές, υπομονή και θέληση σε ένα κλειστό χωροταξικά περιβάλλον, το οποίο δεν πνίγει αλλά καταλήγει να ενώνει».

Βέβαια στο «στέκι» συμβαίνουν και όλες οι διοικητικές διαδικασίες, όπως συνεδριάσεις και συνελεύσεις. Σε μια από αυτές, την πρώτη μετά την επίσημη αναγνώριση, αναδείχθηκε το νέο ΔΣ. Αποτελείται από τους:

  • Πρόεδρος: Αντώνης Τσιγκρέλης – 1984 Aξ/κός ΠΑ τηλ: +30 698 351 9202
  • Αντιπρόεδρος: Νίκος Χριστοδούλου – 1976 Ελεύθερος Επαγγελματίας
  • Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Σπανόπουλος – 1977 Τοπογράφος
  • Αναπλ. Γραμματέας: Νίκος Φωτιάδης – 1974 Ελεύθερος Επαγγελματίας
  • Ταμίας: Νίκος Γαρμπής – 1970 Ορκωτός Λογιστής
  • Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων: Χρυσόστομος Στέλλας – 1967 Αξ/κός ΠΝ
  • Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Δεπάστας – 1981 Ελεύθερος Επαγγελματίας

> Η ιστοσελίδα των Δρομέων Ραφήνας: www.rafinarunners.gr.

Θα συναντήσετε καθημερινά τους δρομείς Ραφήνας στη λεγόμενη «πίστα» από τις 17:00 έως αργά το βράδυ, κάποιες φορές και στις 23:00, σε μικρές ομάδες-παρέες με βάση “τυχαίες” συναντήσεις. Διαρκής είναι έτσι ή αλλιώς η παρουσία των μελών του συλλόγου στη συγκεκριμένη διαδρομή, χωρίς να απαιτείται προσυνεννόηση.

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X