fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Όλυμπος photo: Babis Giritziotis

Εισιτήριο εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου; Οι Ορειβατικοί Φυσιολατρικοί Σύλλογοι Πιερίας απαντούν…

Ένα από τα πιο «θερμά» καλοκαίρια για τον Όλυμπο το φετινό, καθώς, ταυτόχρονα με την απαγόρευση εισόδου στους εθνικούς δρυμούς που ίσχυε σε ολόκληρη τη χώρα, με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ήρθε στη δημοσιότητα (δείτε το σχετικό άρθρο του περιοδικού “Ανεβαίνοντας”) και ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά η καθιέρωση εισιτηρίου 6€ για την είσοδο στον εθνικό δρυμό!

Οι αντιδράσεις και οι προβληματισμοί της ορειβατικής και φυσιολατρικής ελληνικής κοινότητας όπως ήταν φυσικό υπήρξαν άμεσοι, με βασικό σημείο την “ομιχλώδη” ανταποδοτικότητα της προτεινόμενης απόφασης, καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει δυνατότητα σύμβασης με ιδιωτικές εταιρείες για τον έλεγχο της εισόδου. «Πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο;» αναρωτιούνται εύλογα οι τοπικοί Σύλλογοι, αφού δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στα βασικά ζητήματα: πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, υποδομές, ορεινή διάσωση, ζητώντας άμεσα διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς.

Σήμερα, δημοσιοποιώντας επίσημα τη θέση τους με την κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ορειβατικοί Φυσιολατρικοί Σύλλογοι Πιερίας ενωμένοι, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση να επιβληθεί εισιτήριο εισόδου στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου.

Ολύμπος

Και στο βάθος εισιτήριο…

«Βιώνουμε την 2η εβδομάδα απαγόρευσης εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και προκύπτει νέο θέμα που πλήττει ευρέως τους επαγγελματίες καθώς και τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του.

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί προσχέδιο υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που αναφέρεται αναλυτικά στην καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο. Το συγκεκριμένο προσχέδιο επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας. Υπάρχει μάλιστα σε μορφή παραρτήματος πίνακας με τις τιμές του εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες και κάποιες εξαιρέσεις.

Σε πρώτη ανάγνωση, καθώς απαιτείται προσεκτική μελέτη του κειμένου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Το κόστος είναι υπέρογκο. Ενδεικτικά αναφέρουμε 6,00 € ανά επισκέπτη και 12,00 € ανά αυτοκίνητο. Δηλαδή, 36,00 € για μία απλή βόλτα στο βουνό από μία τετραμελή οικογένεια.

2. Το προστιθέμενο ΦΠΑ είναι 24% και όχι 6%

3. Δεν υπάρχει καμία διακύμανση στην τιμή λόγω εποχικότητας π.χ. Αύγουστος – Φεβρουάριος

4. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών – φυσιολατρικών Συλλόγων. Στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή οι Σύλλογοι, που κατά τα λοιπά είναι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και βγάζουν το φίδι από την τρύπα σε κάθε έκτακτη περίπτωση όπως και τις τελευταίες ημέρες με την εθελοντική φύλαξη των εισόδων του Δρυμού αντί της αστυνομίας

5. Δεν υπάρχει μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά π.χ. το λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Λιτόχωρο – Πριόνια

6. Υπάρχουν δύο εξόφθαλμες εξαιρέσεις που αναφέρονται στους επισκέπτες της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου και στους συμμετέχοντες στον Olympus Marathon. Ακόμη και να δεχτούμε την λογική των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν άλλες Μονές ή άλλοι αγώνες που λαμβάνουν χώρα στον Όλυμπο κύριοι;

7. Το σπουδαιότερο, πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο με μηδενική ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα

8. Είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό το αρμόδιο υπουργείο σκέφτεται να επιβάλλει εισιτήριο την στιγμή που εδώ και 10 μέρες η Πολιτεία κρατάει τον Όλυμπο κλειστό ως προληπτικό μέτρο φύλαξης, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να τον προστατεύσει

Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για εισιτήριο θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για ανταποδοτικότητα. Για τα αυτονόητα δηλαδή: πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ.

Επίσης, όσο το Προεδρικό Διάταγμα παραμένει κρυμμένο σε κάποιο συρτάρι Υπουργείου απομακρύνεται κάθε ελπίδα για φύλαξη του αγαπημένου μας βουνού και διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της UNESCO καθώς βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Ολύμπου υπό του αυστηρού καθεστώτος προστασίας της είναι το επαρκές σχέδιο φύλαξης του Δρυμού.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός πως τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν κρυπτώ αλλά σε πλήρη συνεννόηση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους, τους επαγγελματίες του βουνού και όλους τους εμπλεκόμενους. Ιδίως όταν στον Νομό Πιερίας δραστηριοποιούνται Σύλλογοι με ιστορία δεκαετιών και πλούσια εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεγάλη προσφορά στην σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών, δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται και να μην ζητείται η γνώμη τους πάνω σε τέτοια ζητήματα.

Ως εκ τούτου καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ, να μην το εμφανίσουν σε τελική μορφή καθώς μας βρίσκει αντίθετους κάθετα, και να ξεκινήσουν διάλογο άμεσα με την τοπική κοινωνία και φορείς.

Μήπως τελικά κύριοι η απαγόρευση των τελευταίων ημερών
ήταν ο προάγγελος του εισιτηρίου για την είσοδό μας στον Όλυμπο;».
ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ. Σπυρίδωνα, ΕΟΣ Καρδίτσας.
• Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Babis Giritziotis Photography

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X