fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Μαραθώνιος

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Επιχείρηση εκκίνηση από τον Μαραθώνα

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος επιστρέφει, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν θα μοιάζει με τους αγώνες που γνωρίζαμε μέχρι το 2019. Η πανδημία του κορονοϊού επελαύνει, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ακολουθηθούν με ευλαβική ακρίβεια οι κανόνες που θέτει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της ΓΓΑ, πριν δώσει το “οκ” για τη διεξαγωγή του.

Η πρώτη μεγάλη διαφορά είναι στον αριθμό των συμμετοχών στις τρεις αποστάσεις (μαραθώνιος, 10χλμ., 5χλμ.) της διοργάνωσης. Από τις 60.000 περίπου συμμετοχές που «άγγιζαν» οι διοργανώσεις στην προ-κορονοϊού εποχή, τώρα έπεσε στις 30.000, από 10.000 για κάθε απόσταση.

Το «ποτάμι» των κοντά 20.000 δρομέων που αντικρίζαμε στην εκκίνηση του μαραθώνιου δρόμου, για φέτος ας το ξεχάσουμε. Στο στάδιο του Μαραθώνα θα βρεθούν μέγιστο 10.000 δρομείς αν και πάντα ο αριθμός αυτών που εκκινούν είναι πιο μικρός. Ανά 5.000 θα ξεκινήσουν τον αγώνα, σε δύο εκκινήσεις, η πρώτη για τον Μαραθώνιο-1 στις 08:45 και η δεύτερη για τον Μαραθώνιο-2 στις 09:30, έχοντας κατανεμηθεί σε blocks των 500 ατόμων, το καθένα.

Η διαδικασία εκκίνησης θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τους δρομείς, είτε μετέχουν για πρώτη φορά, είτε όχι στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Ακόμα και η μεταφορά, η παραμονή, η προθέρμανση και η τοποθέτηση στα blocks δεν θα μοιάζει με όσα ξέραμε.

Με βάση το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, η διαδικασία εκκίνησης του μαραθώνιου μοιάζει με ολόκληρη επιχείρηση. Διαβάστε τι αναφέρει για την τοποθέτηση των δρομέων στην εκκίνηση.

«Οι δρομείς κάθε Αγώνα Μαραθωνίου δρόμου (Α και Β) θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά blocks, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει διάσταση 1.008τμ και θα περιλαμβάνει περίπου 500 άτομα ως τελική συμμετοχή. H παράταξη των blocks συμμετεχόντων, ορίζεται κατά μήκος της ευθείας εκκίνησης της αφετηρίας του μαραθωνίου δρόμου εντός της εγκατάστασης.

Μαραθώνιος

 • Κάθε block θα έχει μήκος 84μ. περίπου, προκειμένου να επιτρέπει στους δρομείς να τηρούν τον κανόνα της φυσικής απόστασης 1,5μ-2μ μεταξύ των σε οριζόντια και κάθετη κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι το πλάτος του κάθε block είναι 12μ.
 • Όταν οι δρομείς εισέλθουν στο block της εκκίνησης, καθώς και στο επόμενο block, θα τοποθετούνται – με βάση τον κανόνα του 1,5μ. ασφαλούς απόστασης – σε συγκεκριμένες σειρές των 9 ατόμων εκάστη. Στο block εκκίνησης θα υπάρχει σαφής οδηγία για την (υποχρεωτική) θέση/στάση αναμονής εκκίνησης κάθε δρομέα, όπως αυτή ορίζεται στο Σχεδιάγραμμα: runners’ safe positioning, με τη προσδιορισμένη Ασφαλή Θέση Εκκίνησης Δρομέα (Α.Θ.Ε.Δ.).
 • Οι δρομείς θα εισέρχονται στο χώρο του block στο οποίο έχουν τοποθετηθεί με βάση το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:
 • Αγώνας Μαραθωνίου Α: Μέχρι τις 08.45πμ
 • Αγώνας Μαραθωνίου Β:  Μέχρι τις 09.30πμ
 • Οι συμμετέχοντες σε κάθε block και σε κάθε σειρά καθορίζονται εκ των προτέρων ονομαστικά από το σύστημα χρονομέτρησης και φέρουν ονομαστικοποιημένο chip επί του αριθμού συμμετοχής τους, ώστε αφενός να διατηρούν την συγκεκριμένη και ορισμένη συμμετοχή τους στο block εκκίνησης ώστε να ελέγχεται η θέση τους στο block, και αφετέρου να ελέγχεται η πορεία τους στην εκκίνηση, η πορεία τους στη διαδρομή (μέσω των σημείων ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης), αλλά και στον τερματισμό.
 • Έχοντας νωρίτερα υποχρεωτικήθέση/στάση αναμονής για την εκκίνηση, οι δρομείς εκκινούν διαδοχικά – εκ των πραγμάτων – διατηρώντας τις προ-υπάρχουσες αποστάσεις μεταξύ τους, προς κάθε κατεύθυνση. Η εκκίνηση των δρομέων θα πραγματοποιείται ανά 5-6 σειρές (ανά περίπου 50 συμμετέχοντες).
 • Να σημειωθεί ότι, οι δρομείς κατανέμονται στα blocks εκκίνησης (χωρίς δυνατότητα αυθαίρετης αλλαγής) με βάση τις επιδόσεις τους, οπότε εξασφαλίζεται ενιαίος ρυθμός κίνησης για τους συμμετέχοντες σε συγκεκριμένο block εκκίνησης, με επακόλουθο τις λιγότερες πιθανές προσπεράσεις δρομέων σε ολόκληρη την εξέλιξη του αγώνα και τον μικρότερο δυνατό συγχρωτισμό με άλλους δρομείς, πέραν των τριγύρω ευρισκομένων. Η απόσταση από το τέλος τoυ 1ουμέχρι την αρχή του 2ου block εκκίνησης ορίζεται σε 4-5 μ.
 • Η χρονοκαθυστέρηση εκκίνησης μεταξύ των block, δύναται να εκτείνεται μέχρι10’. Στον χρόνο που απαιτείται για την εκκένωση του block που εκκινεί, προστίθεται α) o χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση των δρομέων του επόμενου block στις υποχρεωτικές ατομικές θέσης/στάσης αναμονής για την επόμενη εκκίνηση και β) επιπλέον χρόνος 3-4’, μέχρι την έναρξη της εκκίνησης του εν λόγω block.
 • Για απόσταση τουλάχιστον 200μ – 300μ. (3.000 μ2) μετά την εκκίνηση θα υπάρχει ένδειξη ροής, προκειμένου να υποδεικνύονται στους δρομείς η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούν κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου.
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ: Ταυτόχρονη εκκίνηση χωρίς την τήρηση της ασφαλούς απόστασης των 1,5-2μ μεταξύ των αθλητών θα εφαρμοστεί μόνο για την εκκίνηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου 2021. Για να έχει ένας αθλητής/αθλήτρια δικαίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, πέραν όλων των άλλων όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών που ορίζει η σχετική Προκήρυξη Πανελληνίου Πρωταθλήματός και του Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας, θα πρέπει να προσκομίζει τη σχετική βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού έως και 15 ημέρες πριν από την παραλαβή του υλικού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών, βάση τις διευκρινιστικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

 

 

 

 

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X