fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Χειμωνιάτικος Ενιπέας Παγουνάδης

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2021: Η διαδρομή στο ξακουστό Φαράγγι [vid]

Το σημαντικό χειμωνιάτικο γεγονός στον Όλυμπο, για τους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος έφτασε! Ο 15ος Χειμωνιάτικος Ενιπέας και ο παράλληλος αγώνας 6α Ολύμπια Μονοπάτια υποδέχονται ήδη τους τυχερούς αθλητές που θα τρέξουν στα πανέμορφα μονοπάτια του μυθικού βουνού!

Tο Φαράγγι του Ενιπέα αποτελεί μια μαγευτική διαδρομή στους πρόποδες του Ολύμπου! Το τρέξιμο αλλά και η πεζοπορία στο ονομαστό φαράγγι προσφέρει εικόνες μοναδικής ομορφιάς, αφού διασχίζει επιβλητικές χαράδρες, καταπράσινες ρεματιές και κρυστάλλινα ορμητικά νερά. Οι δρομείς και οι πεζοπόροι συναντούν πανέμορφες ξύλινες γεφυρούλες, έχοντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής τη σκιά των πελώριων δέντρων και συνοδεία  το γλυκό ήχο των κελαριστών νερών του Ενιπέα.

Aς δούμε, όμως, τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής και τι πρέπει να προσέξουν οι δρομείς, ώστε να ολοκληρώσουν με ασφάλεια τα 22,5 χιλιόμετρα του Χειμωνιάτικου Ενιπέα…

Μονοπάτια

Το μονοπάτι από την εκκίνηση ως την Γκόλνα και στη συνέχεια ως την γέφυρα της Καστάνας δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Σε όλη την διαδρομή υπήρχαν αρκετά φύλλα, τα οποία έχουν καθαριστεί, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες. Αλλά κάτω από το παχύ στρώμα των φύλλων εμφανίστηκε λάσπη, που στα κατηφορικά σημεία της διαδρομής γλιστράει αρκετά. Οπότε προσοχή στην επιλογή των παπουτσιών σας.

Μονοπάτια Χειμωνιάτικος Ενιπέας

Σε γενικές γραμμές, λόγω υγρασίας, της βροχής που ενδεχομένως να έχουμε το διήμερο του αγώνα και των χαμηλών θερμοκρασιών, το τερέν είναι γλιστερό. Λόγω της ολισθηρότητας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις υγρές πέτρες, τα ξύλινα σκαλοπάτια και τις ρίζες των δέντρων.

Ξύλινη γέφυρα Ενιπέας Νέες λινάτσες τοποθετήθηκαν στις 6 ξύλινες γέφυρες. Μεγάλη προσοχή, διότι αν και έχουν τοποθετηθεί οι λινάτσες και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, υπάρχει ένα λεπτό στρώμα πάχνης που γλιστράει σημαντικά. Καλό είναι για την δική σας ασφάλεια πάνω στις γέφυρες να τις περνάτε περπατώντας.

Προσοχή μετά το 17ο χιλιόμετρο, όπου υπάρχει μια συνεχόμενη έντονη κατηφόρα για τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα. Γλιστράει και εκεί αρκετά, οπότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πτώσης.

 

> Το βίντεο της ομάδας Shooting Therapy, μέσα από τον αγώνα του 2018, κοντά στο 13ο χλμ. της διαδρομής του Ενιπέα

Σήμανση

Η διαδρομή έχει σχετικά πυκνή σήμανση (περίπου ανά 100 με 150 μέτρα ακόμα και σε καλογραμμένα μονοπάτια). Θα υπάρχουν ταμπελάκια με το λογότυπο της διοργάνωσης, ταμπελάκια με δείκτες για να δείχνουν την κατεύθυνση, και τέλος ταινία σήμανσης. Στα ασφάλτινα σημεία της διαδρομής θα υπάρχουν βέλη με σπρέι. Η σήμανση σε σημείο που υπάρχει περίπτωση κάποιος αθλητής να χαθεί είναι πολύ πυκνή.

Στο τέλος της διαδρομής θα περάσετε μέσα από ένα χωράφι περνώντας από 2 κόκκινες πόρτες. Ιδιαίτερη προσοχή και εκεί, διότι οι πόρτες είναι χαμηλές και υπάρχει περίπτωση τραυματισμού από χτύπημα στο κεφάλι.

Είναι σημαντικό να προσέξετε ότι όποιος δεν δει κάποια από τα παραπάνω σημάδια για τουλάχιστον 500 μέτρα, σημαίνει ότι έχει χαθεί και καλό είναι να γυρίσει πίσω στο τελευταίο σημάδι.

 

Σημεία τρεχούμενου νερού

Γκόλνα – Καστάνα: Τρεχούμενο νερό ρεματιάς περίπου 2κμ μετά την κορυφή της Γκόλνας.
Καστάνα (1η Γέφυρα) – Σταθμός Μοναστήρι: οι αθλητές περνάνε 4 φορές νερό (τρεχούμενο νερό ποταμιού και ρεματιών).
Σταθμός Μοναστήρι – Σταθμός Ζηλνιά: Περίπου 3κμ μετά τον κεντρικό σταθμό υπάρχει αυτοσχέδια βρύση με τρεχούμενο νερό.

Χειμωνιάτικος Ενιπέας Γιώργος Διαλεκτός

Σταθμοί

Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών σε δυο σημεία, το ένα περίπου στη μέση της διαδρομής, στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου (gel που θα δίνεται ανοιγμένο και θα καταναλώνεται επί τόπου, ηλεκτρολύτης, σνακς) και στην θέση Ζηλνιά στο 18ο χιλιόμετρο (νερο, ηλεκτρολύτης, σνακς).

Φέτος, λόγω των έκτακτων μέτρων και του υγειονομικού πρωτοκόλλου, δεν θα υπάρχει η σούπα για τους αθλητές στον τερματισμό, παρά μόνο ελαφρύ γεύμα και φρούρα.

Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει μαζί του, παγούρι ή κύπελο. Δεν θα υπάρχουν ποτήρια στους σταθμούς.

 

Εξοπλισμός

Η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να ορίσει σαν υποχρεωτικό εξοπλισμό το αδιάβροχο ή αντιανεμικό μπουφάν. Συστήνεται επίσης να μεταφέρουν ελάχιστο εξοπλισμό επιβίωσης (εκτός του αδιάβροχου), αιμοστατικό επίδεσμο, τροφή ανάγκης, κύπελλο (δεν θα προσφέρονται κύπελλα στο Σταθμό Υποστήριξης) και υδροδοχείο. Η αλουμινοκουβέρτα, καθώς και αξεσουάρ ένδυσης όπως γάντια και σκούφος, συστήνονται σε όσους αθλητές που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε επιπλέον ασφάλεια και άνεση στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Οι καιρικές συνθήκες το Δεκέμβριο ενδέχεται να είναι ακραίες λόγω εποχής. Για αυτό το λόγο σκόπιμο είναι να λάβουν οι αθλητές ειδική μέριμνα για την ένδυσή τους. 

Η χρήση μπατόν πεζοπορίας απαγορεύεται, για λόγους ασφάλειας των αθλητών από ακούσιους τραυματισμούς.

Ο αριθμός Bib θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανή σημείο. Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει δεμένο στο παπούτσι του το chip της χρονομέτρησης. Σε άλλο σημείο εκτός του παπουτσιού (π.χ. τσέπη, σακίδιο κτλ) το chip δεν λειτουργεί. Αθλητής που δεν θα έχει μαζί του τον αριθμό bib και δεν θα εμφανιστεί ο χρόνος του λόγω κακής τοποθέτησης του chip, θα θεωρείτε άκυρη η συμμετοχή του στον αγώνα.

 

  • Όλες οι πληροφορίες του αγώνα και της διαδρομής στο www.olympus-marathon.com

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register
X