fbpx

Επιστολή προς όλους τους φίλους του ορεινού τρεξίματος και των ορεινών δραστηριοτήτων – του Λουκά Πρατίλα

iRun

Η σκληραγωγημένη -από τις ατελείωτες ώρες έξω στη φύση- και συγχρόνως, αγνή φυσιογνωμία του Λουκά, γνώριμη σε όλους όσοι έχουν τρέξει τους ορεινούς αγώνες που έχει δημιουργήσει, χαράξει, σηματοδοτήσει, ή έχει την τεχνική διεύθυνση. Ένας από τους πρωτεργάτες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινού Δρόμου και του ελληνικού πρωταθλήματος Skyrunning. Ποδηλάτης, αθλητής ορειβατικού σκι, δρομέας υπερμαραθωνίων, εκπαιδευτής αναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, συνθέτουν την πολυδιάστατη εμπειρία του στις δραστηριότητες υπαίθρου και υποδηλώνουν την αγάπη του για το φυσικό περιβάλλον. Το τρίπτυχο “Φύση – Περιπέτεια – Αθλητισμός” εκφράζει, ίσως καλύτερα, τη φιλοσοφία του Λουκά Πρατίλα, που οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο, τον ωθούν να γράψει την επόμενη δημόσια επιστολή… 


 

Θέλω να γράψω αυτά τα λίγα λόγια, γιατί πολλούς από εσάς σας έχω συναντήσει κάπου εκεί έξω στα βουνά και νιώθω την ανάγκη να σας μιλήσω. Ήλπιζα πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να γράψω μια τέτοια επιστολή, όμως οι εξελίξεις είναι τέτοιες.

Πολλά νομοσχέδια παλιότερα ήρθαν να καταστρέψουν ό,τι ομορφότερο έχουμε… την φύση (βουνά, θάλασσες, ποτάμια, παραλίες). Τώρα ήρθε και το τελευταίο, σαν “ταφόπλακα”. Κατά 99% οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντιώθηκαν. Έγιναν εκδηλώσεις, πορείες, γράφτηκαν κείμενα από επιστήμονες και καλλιτέχνες, αλλά τίποτα.

Δεν χρειάζεται να γράψω λεπτομέρειες (δεν είμαι άλλωστε ειδικός επιστήμονας). Όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες παντού. Ο καθένας μπορεί εύκολα με αναζήτηση στο διαδίκτυο να βρει τις πληροφορίες. Ζώνες Natura καταργούνται, ανεμογεννήτριες και εξορύξεις παντού, άδειες με υποτυπώδεις περιβαλλοντικές μελέτες (από ιδιώτες μάλιστα), νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε καμένες δασικές εκτάσεις κ.λπ, κ.λπ…

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 25,8% των αιτήσεων για ανεμογεννήτριες που έχουν κατατεθεί για εκτός Natura περιοχές είναι αρκετές για να καλύψουμε τον στόχο (που έχουμε σαν χώρα από την Ε.Ε.) μέχρι το 2030. Και βέβαια, να επισημάνω εδώ, ότι νέες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο από την ενέργεια που παράγουν (μικρή διάρκεια ζωής κ.λπ.).

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε τις αντιδράσεις των πολιτών, όπως στην Τήνο αυτή τη στιγμή που βάζουν τα σώματά τους μπροστά στις μπουλντόζες. Σας καλώ όλους να κάνουμε το ίδιο. Μπορεί η πανδημία covid-19 να μας στέρησε τις εξορμήσεις στα βουνά αλλά, τώρα είναι η ευκαιρία να βρεθούμε εκεί. Τις εκδηλώσεις που οργανώνουν τοπικοί σύλλογοι και φορείς για την προστασία των βουνών ας τις δούμε σαν εκδρομές στην φύση. Η συμμετοχή μας έχει νόημα, έχει αξία!


 
 

Τα βουνά μάς δίδαξαν ελευθερία και η παρθένα φύση μας δίνει ζωή…
δεν μπορεί να λείπει κανείς από τον αγώνα για την προστασία τους!

– ΥΓ: Με την ευκαιρία να σας ενημερώσω και για την εκδήλωση στην Οίτη αυτή την Κυριακή 24/05/2020. Θα ήταν χαρά μου να σας συναντήσω όλους εκεί πάνω να πεζοπορήσουμε μαζί υψώνοντας φωνή για την προστασία του Εθνικού Δρυμού (ζητάνε άδεια για ανεμογεννήτρια ακόμα και μπροστά στον Αρχαιολογικό Χώρο “Πυρά Ηρακλέους”). Όλες οι πληροφορίες για όποιον θέλει να έρθει υπάρχουν στο facebook στην σελίδα “Κίνηση Πολιτών για την προστασία της Οίτης”.

Φιλικά

Λουκάς Πρατίλας
Φυσιολάτρης

 

 

Δημοφιλη Αρθρα