fbpx

Η Λένα μας θυμίζει: «Τα ζώα είναι ό,τι μας απέμεινε από τον παράδεισο»

iRun

Σήμερα, 4 Απριλίου, είναι Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους. Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Τα ζώα είναι έμβια όντα και η συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά, η φροντίδα μας για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, θα έπρεπε να είναι δεδομένα.

  • Με αφορμή την ημέρα αυτή, θυμόμαστε το άρθρο της Λένας Τζίμα, στο περιοδικό iRun, για τον συμβολικό αγώνα δρόμου αλληλεγγύης προς τ’ αδέσποτα ζώα “Penny Marathon”, που πήρε το όνομά του από την Penny, μια αδέσποτη σκυλίτσα, της οποίας η ζωή, όπως και πολλών άλλων ζώων συντροφιάς, έληξε με τραγικό τρόπο…

Για όγδοη συνεχή χρονιά, την Κυριακή 21 Ιουλίου, διοργανώθηκε ο “Penny Marathon”, ένας συμβολικός αγώνας δρόμου 10χλμ. μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα και παράλληλα, νωρίς το πρωί, από το κέντρο της Αθήνας ο ποδηλατικός αγώνας  42χλμ. που κατέληγε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και όποιος θέλει προσφέρει μόνο τροφές για τα ζώα που τις έχουν ανάγκη. Μια πρωτοβουλία, θεσμός πια, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα δεινά που υφίστανται τα αδέσποτα της χώρας μας και δεν είναι και λίγα. Εμπνεύστρια και ψυχή του αγώνα η Ελευθερία Προδρόμου που κατάγεται από την Ελλάδα αλλά ζει στην Αυστραλία. Ο αγώνας ονομάστηκε έτσι, γιατί Penny έλεγαν ένα από τα σκυλάκια που φρόντιζε η Ελευθερία όταν ζούσε στην Ελλάδα, το οποίο όμως, δεν κατάφερε να επιβιώσει στους δρόμους της Αθήνας.

Μια μεγάλη γιορτή, ένας όμορφος αγώνας μη αγωνιστικού χαρακτήρα, όπου όλοι οι δρομείς με τα σκυλιά τους γίνονται μια μεγάλη παρέα, αν και δεν λείπουν και κάποιοι… σκυλοκαβγάδες που ζωηρεύουν την εκδήλωση και το χαιρόμαστε όλοι, δίποδοι και τετράποδοι φίλοι.

Το μήνυμα ηχηρό!

Όλοι εμείς που αγαπάμε τα ζώα σαν έμβια όντα, δημιουργήματα της μητέρας Φύσης καταδικάζουμε οποιαδήποτε πράξη κακοποίησης, δηλητηρίασης, βασανισμού των ζώων. Αγαπώ σημαίνει νοιάζομαι, προστατεύω, δεν εγκαταλείπω, δεν παραμελώ. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Γκάντι «Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του  πρόοδος κρίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα του».

Εκεί έδωσε ένα ηχηρό παρόν και το αγαπημένο μας περιοδικό. Αγαπάμε την φύση, το βουνό, δεν θα μπορούσαμε να μην αγαπάμε τα πλάσματα του Θεού και της φύσης.

O Σάββας τρέχοντας με την Τράλα και τον Κίο!


 
 

Ο Σάββας Σπανούδης μάλιστα, έτρεξε και με τα δύο του σκυλιά, ειδικά ο μικρός αποδείχτηκε σπριντ δρομέας …τα γονίδια του μπαμπά βλέπετε! Η Ελένη Εξάρχου και εγώ, δυστυχώς φέτος, χωρίς την σκυλίτσα μου που πρόσφατα  έφυγε από τη ζωή, αλλά με μεγάλη μου χαρά βρέθηκα ανάμεσα σε τόσα υπέροχα ζωάκια. Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω  άλλωστε. Όλα τα αγαπώ και τα νιώθω δικά μου παιδιά!

Αγαπώ την αγνότητά τους, το αληθινό τους βλέμμα, την συντροφικότητά τους,
την άνευ όρων αγάπη που μού προσφέρουν!

Ας γίνει και η δική μας αγάπη συνοδοιπόρος στην ζωή τους. Ας υιοθετήσουμε ένα βασανισμένο ζωάκι και θα μας επιστρέψει δεκαπλάσια την αγάπη του πίσω.

Άλλωστε η αγάπη δεν αγοράζεται, είναι υπόθεση ψυχής και όχι  καθήκοντος… Η πιο ευγενική πτυχή της ανθρώπινης ψυχής!

Με ρωτούσαν πολλοί αν θα ξαναπάρω σκυλί. Εννοείται, αυτό δεν θέλει καν ερώτημα. Η ζωή μου όλη εδώ και 25 χρόνια είναι συνυφασμένη με τα ζώα και ήδη νιώθω μισή… Θα υιοθετήσω μια αδέσποτη ψυχούλα (σ.σ. το έκανε φυσικά και τους βλέπετε μαζί, να λάμπουν στη διπλανή φωτογραφία) και μπορεί να την σώσω από τον δρόμο, αλλά αυτό που θα αποκομίσω εγώ σαν Λένα στην ψυχή μου, στη ζωή μου, στην καθημερινότητά μου δεν περιγράφεται.

Εύχομαι του χρόνου να είμαστε όλοι και περισσότεροι στον αγώνα. Γιατί τα παιδιά, οι εθελοντές του Penny Marathon, διοργανώνουν με πολύ κέφι, αγάπη και μεράκι τον αγώνα, κάνοντας μια πραγματικά σπουδαία δουλειά. Το μετάλλιο με τον σκυλάκο δε εξαιρετικό, συν το Buff με το λογότυπο για τους μικρούς μας φίλους που είχαν περάσει στο λαιμό τους.

Χάρηκα πολύ που ήμουν εκεί, στο φυσικό μου περιβάλλον, όπως συνηθιζω να λέω και τους ευχαριστώ πολύ για όλα! Κυρίως που γέμισε η ψυχή μου το πρωινό της Κυριακής τόση αγάπη! Και για όσους μας θεωρούν  “γραφικούς” που αγαπάμε με όλο μας το είναι τα ζώα, απλά απαντώ… αυτοί δεν ξέρουν τι χάνουν. Μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης μαζί τους, είμαι ευγνώμων για όλα όσα καλά με έχουν διδάξει.

Τέλος, για να κλείσω θα δανειστώ μια φράση που αγαπώ ιδιαίτερα και πραγματικά την πιστεύω, του Μίλαν Κούντερα: «Τα ζώα είναι ό,τι μας απέμεινε από τον παράδεισο».

Δημοφιλη Αρθρα