Λίγες ημέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοξενούνται στο Παρίσι και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, από την Τετάρτη 28 Αυγούστου μέχρι την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024.
Η Ελλάδα συμμετέχει με 37 αθλητές, 24 άνδρες και 13 γυναίκες.
Τα αθλήματα στα οποία θα αγωνιστούν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας είναι οι σκοποβολή, άρση βαρών σε πάγκο, ιππασία, κολύμβηση, ποδηλασία, στίβος, τάεκβοντο.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η κορυφαία αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αναπηρίες αποτελεί πλέον έναν θεσμό με τεράστια σημασία σε πολλά επίπεδα.
Το 2004 η Ελλάδα συμμετείχε με 137 αθλητές και αθλήτριες. Το γεγονός αυτό ώθησε περαιτέρω τους ανθρώπους με αναπηρίες με όρους κοινωνικής ισότητας και ένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Δυστυχώς, μια σειρά από αρνητικές έννοιες είχαν συνδεθεί με τους ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην καθημερινότητα, με τους όρους που έθεταν οι αρτιμελείς συμπολίτες τους.
Για να βάλω μια προσωπική πινελιά, είχα αισθανθεί παράξενα σε ένα ταξίδι μου στην Ιταλία όταν ήμουν 19 χρονών. Και αυτό γιατί η συχνότητα με την οποία έβλεπα ανθρώπους σε αναπηρικά αμαξίδια ήταν κάτι ξένο, κάτι περίεργο.
Στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί αδυνατούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, συν το κοινωνικό στίγμα που συνόδευε την ασθένεια ή την παραπληγία τους.
Νιώθω υπερήφανος πλέον που με μικρά βήματα οι άνθρωποι αυτοί συμμετέχουν στα κοινά, διαπρέπουν, προσπαθούν, αγωνίζονται.
Η Παραολυμπιάδα αναδεικνύει τη δύναμης της ανθρώπινης θέλησης, είναι ένα σύμβολο δύναμης και αποφασιστικότητας.
Αναμφίβολα, προσφέρει στους αθλητές με αναπηρίες τη συμμετοχή σε μια παγκόσμια διοργάνωση, ισάξια της Ολυμπιάδας, για να δείξουν τις ικανότητές τους, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και τα στερεότυπα που συχνά συνοδεύουν τις αναπηρίες.
Μέσα από τον αθλητισμό, οι παραολυμπιακοί αθλητές δεν διακρίνονται πλέον για τις αδυναμίες τους, αλλά για τις επιτυχίες και τις προσπάθειές τους.
Όπως χαίρομαι για τον Τεντόγλου και τον Καραλή, έτσι γουστάρω να ακούω για τις επιτυχίες του Στεφανουδάκη, του Γκαβέλα, της Σταματοπούλου, του Τσαπατάκη και όλων των άλλων αθλητών και αθλητριών.
Η Παραολυμπιάδα είναι μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε πόσο άδικες είναι οι κοινωνικές προκαταλήψεις. Και μόνο η συμμετοχή, πόσω μάλλον ένα μετάλλιο, μας υπενθυμίζουν ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι ικανοί να διαπρέψουν σε υψηλό επίπεδο, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί αδυναμίας και άλλες μεσαιωνικές απόψεις.
Η προβολή των επιτυχιών αυτών των αθλητών βοηθά στη διαμόρφωση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και την αναγνώριση που τους αξίζει.
Και σε προσωπικό επίπεδο, είναι προφανές ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες με αναπηρίες, μέσα από τη συμμετοχή σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου όπως μια Παραολυμπιάδα, ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους και αυτό το αίσθημα προσωπικής αξίας που όλοι επιδιώκουμε.
Η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη υψηλών στόχων και αυτή η ομάδα των 37 έρχεται να μας το θυμίσει με τον πιο όμορφο τρόπο. Ζηλεύω με όμορφο τρόπο την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους, ζηλεύω την αγάπη τους για αυτό που κάνουν!
Αν σκεφτούμε και τη διαδικασία προετοιμασίας για την Παραολυμπιάδα, εκεί πραγματικά είναι παραδείγματα προς μίμηση για την αυτοπειθαρχία και την προσαρμοστικότητά τους στις συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα γήπεδα της χώρας.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ την προβολή της Παραολυμπιάδας μέσω των ΜΜΕ, καθώς αυτή συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στη δημιουργία μιας κουλτούρας αποδοχής και σεβασμού. Η αναγνώριση της σημασίας αυτών των αθλητικών διοργανώσεων βοηθά στην εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η Παραολυμπιάδα ξεκινάει και η μασκότ Φρύγη με αναπηρία στο πόδι δίνει δύναμη στους 4400 αθλητές και αθλήτριες.
Εμείς στο iRun ευχόμαστε ολόψυχα πολλές επιτυχίες στους 37 Ελληνες και Ελληνίδες που συμμετέχουν. Είμαστε μαζί σας!