fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Χένρι Ρίτσαρντ

Δύναμη ψυχής: Πώς είναι να τερματίζεις τον Μαραθώνιο Βοστόνης για το σκοτωμένο αδελφό σου

Για τον 20χρονο Χένρι Ρίτσαρντ, η ζωή είναι μισή. Αλλά το μυστικό που γνωρίζει και αναγνωρίζει, είναι ότι το τρέξιμο την κάνει να αξίζει.

• Γράφει ο Λευτέρης Ελευθερίου

Η επίδρασή του είναι ευεργετική, όχι επειδή την κάνει να μοιάζει όμορφη αλλά, επειδή απορροφά την ασχήμια και τον εσωτερικό πόνο. Όμως, μερικές καταστάσεις είναι πιο μεγάλες από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Και όσο και να τρέχει ο Χένρι Ρίτσαρντ, ο αδελφός του, Μάρτιν, δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω.

Χένρι Ρίτσαρντ

Ο εφιάλτης της βόμβας συνεχώς επιστρέφει. Ο Μάρτιν Ρίτσαρντ ήταν 8 ετών όταν οι βομβιστές αποφάσισαν να κόψουν το νήμα της ζωής του, μαζί με εκείνα άλλων δύο ανθρώπων, στο πλαίσιο του Μαραθωνίου της Βοστόνης. Οι τραυματίες ήταν πολύ περισσότεροι, αφού εκατοντάδες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Εξ αυτών, οι 17 έχασαν τα άκρα τους. Οι αδελφοί Τζοκάν Τσαρνάγεφ και Ταμερλάν Τσαρνάγεφ, που χρησιμοποίησαν δύο pressure cooker bombs, δεν γλίτωσαν. Ο δεύτερος σκοτώθηκε. Ο πρώτος συνελήφθη και το 2020 καταδικάστηκε με θανατική ποινή, αλλά το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση τον προηγούμενο μήνα. Ήταν τρομοκρατική πράξη, αλλά όποιο κίνητρο κι αν είχαν, ήταν αργά για όλους.

Χένρι Ρίτσαρντ

Για την οικογένεια Ρίτσαρντ και τον 11χρονο Μάρτιν, ο χρόνος σταμάτησε στις 15 Απριλίου 2013.

Μόνο που… συνεχίστηκε. Εκείνες τις νύχτες ακούγονταν τα οδυνηρά τικ τακ του ρολογιού και ουδείς στο μαύρο σπίτι μιλούσε. Η σιωπή ήταν θανάσιμη και, όπως όλοι εκείνοι που έχουν δει δικό τους άνθρωπο να πεθαίνει αδόκητα, πολλές φορές νόμιζαν ότι ο μικρός Μάρτιν θα χτυπούσε την πόρτα και θα έμπαινε στο σπίτι σαν να μην είχε συμβεί κάτι.

Χένρι Ρίτσαρντ

Το πρωί, ο Χένρι και η αδελφή του, Τζέιν, θα ξεχνιούνταν με το παιχνίδι. Οι γονείς τους, όμως, θα προσπαθούσαν να υπενθυμίζουν στον κόσμο τον Μάρτιν τους, να τον καταστήσουν σύμβολο ειρήνης και καλοσύνης. Αν ο Τζοκάρ Τσαρνάγεφ έμαθε το όνομα του παιδιού που δολοφονήθηκε, είναι αμφίβολο. Σημασία είχε να το μάθαινε ο κόσμος.

Το ίδρυμα «Μάρτιν Ρίτσαρντ» δημιουργήθηκε για να προωθήσει τα ιδανικά της καλοσύνης και της ειρήνης. Μαζί, φτιάχτηκε και η ομάδα MR8, με τα αρχικά του ονοματεπώνυμου του αδικοχαμένου πιτσιρικά και την ηλικία του. Σημαντικοί αθλητές, όπως ο Μεμπ Κεφλεζίγκι, Αμερικανός από την Ερυθραία, «ασημένιος» ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004 και νικητής στη Βοστόνη το 2014, ένα χρόνο μετά την τραγωδία, φόρεσε τη φόρμα και το σορτσάκι για να τρέξει ως μέλος αυτής της ομάδας το 2018, προκειμένου να μαζέψουν λεφτά για το ίδρυμα.

Το φετινό Απρίλιο, όπως, ήταν η σειρά ενός μέλους της οικογένειας να διανύσει τη διαδρομή. Στα 20 του, πια, ο Χένρι Ρίτσαρντ θα επέστρεφε στον τόπο των κρανίων και θα αντιμετώπιζε όλους τους εφιάλτες του.

Η στιγμή ήταν συγκινητική. Ο νεαρός κατάφερε να βγάλει τη διαδρομή και τερμάτισε φανερά συγκινημένος, στην ηλιόλουστη Βοστόνη, μία πολή που είναι από τις κοιτίδες του αθλητισμού στις ΗΠΑ. Στο τέλος, τον περίμεναν οι γονείς του και η αδελφή του, για μια μεγάλη αγκαλιά. Το κακό δεν έχει ξορκιστεί, αλλά ακόμα και μια μάχη να πάρεις σε αυτόν τον άνισο πόλεμο, δημιουργείται η αίσθηση ότι έχεις νικήσει στον πόλεμο.

Χένρι Ρίτσαρντ

Τουλάχιστον έτσι ένιωσε ο Χένρι, που έτρεξε για τα δύο αδέλφια του και την υπόλοιπη οικογένειά του. Αν ήταν δεδομένο ότι κουβαλούσε τον Μάρτιν πάντα μέσα του, τώρα το κάνει δύο φορές. Έκανε ειρήνη με τον εαυτό του -στον τόπο που συνέβη η πιο ολέθρια στιγμή της σύντομης ζωής του.

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register