fbpx

Επετειακό Ζαγόρι – Όχι, δεν ήταν όλα τέλεια!

Γαβριελάτος στο Ζαγόρι TeRa 80k 2021

«Δυστυχώς οι διοργανώσεις χαμηλώνουν τον πήχη». Αυτό μου είπε ένας δρομέας των 80 χλμ. στο Ζαγόρι την ώρα που φτάναμε στους Κήπους. Όχι, λοιπόν, δεν ήταν όλα υπέροχα και δεν ήταν όλα άρτια. Με το να χαϊδεύουμε τα αυτιά των διοργανωτών δεν καταφέρνουμε τίποτα…

Ο κορωνοϊός έχει δώσει την τέλεια δικαιολογία για να αλλάζουν πράγματα πάντα προς το χειρότερο. Θα το πάω από το τέλος και θα μιλήσω βασικά για τον αγώνα των 80 χλμ. καθώς αυτόν έτρεξα…

• Γράφει ο Άρης Γαβριελάτος (aris@irunmag.gr)

Για κανένα λόγο δεν λες «καλό βράδυ» στις 9 που τελειώνουν οι απονομές. Αν είναι έτσι, ας τερματίζουμε στην πλατεία του Τσεπέλοβου που είναι πιο «ζεστή». Ουσιαστικά τι λες σε 80 δρομείς που ακόμα έτρεχαν; Να κάνατε πιο γρήγορα παίδες και κορασίδες! Εννοείται ότι υπήρχαν 4-5 άτομα να δώσουν μετάλλιο, drop bag και ένα νερό. Από εκεί και πέρα, ο τερματισμός έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία που στο Ζαγόρι την έζησα πιο πολύ στην πλατεία του Τσεπέλοβου παρά στο τέρμα. 

Γαβριελάτος στο Ζαγόρι TeRa 80k 2021

Πάμε ανάποδα πάλι. Η προκήρυξη το έγραφε, αλλά θεωρώ αδιανόητο να κόβονται σταθμοί τροφοδοσίας και μάλιστα νερού. Στους Κήπους στο 70 από μόνοι τους οι εθελοντές είχαν κόψει καρπούζι και με προσοχή το έβαζαν σε ποτήρια, αν υποθέσουμε ότι κάποια εφόδια κόπηκαν λόγω ιού.

Σας φαίνεται χαζό αλλά το καρπούζι δροσίζει, δίνει νερό και ζάχαρη!

Πάλι στο Δίλοφο στο 66 μας ενημέρωσαν ότι τα πατατάκια και τα κρακεράκια είναι «κλεφτά» από το 44άρι και ότι δεν προβλέπονταν. Οι περισσότεροι ζητούσαν πατάτες και αλάτι, ενώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κόλλημα είναι αυτό με τη Zero και την Max. Θέλουμε ζάχαρη και καφεΐνη!

Ο σταθμός Σιάδι της Μύγας πάει και αυτός! Προσωπικά ζήτησα νερό από διασώστη στο 25 διότι δεν άντεχα άλλο και ντράπηκα για αυτό, καθώς σίγουρα και άλλοι δίψαγαν. Επειδή δεν υπήρχε ο σταθμός αυτός στο 19ο χλμ. οι δρομείς λίγο πριν τη Μονή Στομίου στο ποτάμι, έβαζαν νερό στα παγούρια 500 μέτρα πριν το σταθμό!

Όλο αυτό με οδηγεί να μην έχω καμία εμπιστοσύνη στο τι θα βρω και τι μου λέει η εκάστοτε διοργάνωση. Προτιμώ να κουβαλάω τα πάντα από το να με «πουλάει» η διοργάνωση.

Κατεβαίνοντας από την Αστράκα εγώ δεν χρειάζομαι νερό. Οι δρομείς του αγώνα των 44ων που ανέβαιναν είχαν ψοφήσει από τη ζέστη και προσπαθούσαν να βάλουν νερό στη μια πηγούλα που έσταζε λίγο νερό στο ανέβασμά τους για το καταφύγιο.

Ζαγόρι TeRA 80Km


 
 

Στο 55 στο Κλήμα υπήρχε το παράδειγμα προς μίμηση, ο Νίκος Καλοφύρης. Οι σταθμοί πρέπει να στελεχώνονται από τέτοιους ανθρώπους. Γνώστες και με κατανόηση για τον δρομέα. Ο ίδιος και η ομάδα του είχαν φροντίσει για κάτι αλμυρό.

Για άλλη μια χρονιά η βρύση στη βάση της Σκάλας Μονοδενδρίου είχε θέμα και φυσικά δεν είχε νερό. Η απογοήτευσή μας ήταν τρομερή, καθώς είχαμε να ανέβουμε μέσα σε ζέστη τη σκάλα χωρίς γουλιά νερό πλέον. Η βρύση φαίνεται ως σταθμός στην προκήρυξη!

Την επόμενη ημέρα έγινε μπέρδεμα με τη διαδρομή των 10 χιλιομέτρων όπως έμαθα, ενώ ο παιδικός αγώνας Ζαγοράκι ακυρώθηκε μια μέρα πριν. Για το συμβάν στο 10άρι, πάντως, προς τιμήν του ο Βασίλης Τζουμάκας ζήτησε συγγνώμη αργότερα, εξηγώντας τι συνέβη.

Το επετειακό του πράγματος δεν το είδα πουθενά, να με συγχωρήσετε. Η έκθεση ήταν η ίδια, δύο αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο χώρο από τον χορηγό, τα γνωστά μακαρόνια και το μπαρ-σουβλακερί να κάνει χρυσές δουλειές. Παρόμοια τεχνική ενημέρωση.

Θα ήθελα τους ντόπιους. Πού είναι οι κυρίες του Συλλόγου που μας φίλευαν πριν 4-5 χρόνια; Πού είναι η Ήπειρος;

Στα θετικά ήταν η φοβερή δουλειά που έγινε στη Σκάλα Τσεπέλοβου και το άνοιγμα του χώρου πάνω από την εκκίνηση. Εννοείται ότι είχε γίνει καλός καθαρισμός των μονοπατιών.

Δεν έχω τίποτα με τους διοργανωτές, τους εκτιμώ και τους πιστεύω, αλλά όταν τρέχεις εναν αγώνα σαν το Ζαγόρι έχεις απαιτήσεις. Αν υπάρχει πρόβλημα με τους εθελοντές, ας βρεθεί μια λύση. Πρόσκοποι, ίσως κάποιοι παλιοί αθλητές να αναλάβουν 5-6 σταθμούς. Δεν ξέρω… ιδέες λέω!

Επίσης, τι διαόλο! Γιατί να γράψεις στο ΔΤ ότι είχες 2600 αθλητές; 1850 βγαίνουν από τα αποτελέσματα!

Δεν είμαστε όλοι γρήγοροι και συγγνώμη για αυτό. Έχουμε ανάγκη τη στήριξη της διοργάνωσης και στα 80 χλμ. Ελπίζω να αλλάξουν κάποια πράγματα για όσους πάνε του χρόνου. Εμένα ο κύκλος μου στον συγκεκριμένο αγώνα έκλεισε για την ώρα!

Δημοφιλη Αρθρα