fbpx

Μαραθώνας: Ένας πλούτος και ένα διαμάντι ανεκτίμητης αξίας!

iRun
Μαραθώνας

Ο πρωτοπόρος σύλλογος Μαραθωνοδρόμων του Μαραθώνα ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ Ν.Μάκρης – Μαραθώνος, τιμά και προβάλει την ιστορική γενέτειρά του τον Μαραθώνα. Ένα βαρύ όνομα με μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Μαραθώνας, Ολυμπία, Παρθενώνας, Δελφοί θεωρούνται τα πιο γνωστά ονόματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

• Του Βλάση Καραβασίλη

Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου με μια βαρύτατη πολιτιστική κληρονομιά, με πλούσια ιστορία, και με το καλύτερο κλίμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Στη χώρα του φωτός και του ήλιου, με τις ατελείωτες φυσικές ομορφιές.

Όσο για την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα που μου δίνεται η δυνατότητα να γράψω και να αναφερθώ, εδώ στην γενέτειρά μου, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τους προβληματισμούς μου και όλο το ενδιαφέρον για την περιοχή μου.

Ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής με αρκετά προνόμια καθώς και με μεγάλη ιστορική σημασία!

Ένας πλούσιος τόπος προσφέροντας την δυνατότητα έχοντας όλα τα προνόμια ανάπτυξης και ευημερίας σε όλους τους τομείς. Ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα με την γεωργία όπως γνωρίζουμε τόσα χρόνια τροφοδοτώντας σχεδόν όλη την πρωτεύουσα, την κτηνοτροφία που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά πολύ, την αλιεία όσο το δυνατόν, και τον τουρισμό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει και αυτός μειωθεί κατά πολύ.

Η περιοχή μας έχει το προνόμιο να βρίσκεται κοντά μάλλον κεντρικά απόκεντρα από την Αθήνα, αλλά και κοντά στον διεθνή αερολιμένα και στο λιμάνι της Ραφήνας προσφέροντας την δυνατότητα να εξυπηρετεί άμεσα όλους τους ταξιδιώτες και επισκέπτες τις ιστορικής περιοχής μας.

Η περιοχή μας είναι ένας πλούτος και ένα διαμάντι στην κυριολεξία ανεκτίμητης αξίας!

Τύμβος Μαραθώνα

Δυστυχώς όμως όχι όπως θα έπρεπε να της αρμόζει. Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη η λέξη και το τοπωνύμιο ΜΑΡΑΘΩΝ έχει την τιμητική της.

Ένα όνομα δυνατό, μόνο και μόνο με το μοναδικό αγώνισμα στον κόσμο τον Μαραθώνιο Δρόμο που προέρχεται από το
τοπωνύμιο αναδεικνύοντας την ιστορικοτερη μάχη όλων των αιώνων που σήμανε την ελευθερία και τα ιδεώδη του πολιτισμού.

Πόσα βιβλία και πόσοι ιστορικοί έχουν αναφερθεί και έχουν προσφέρει τις γνώσεις και τα φώτα τους για τον ιστορικό μας Μαραθώνα!

Είναι λυπηρό σε αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο τόσα χρόνια να μην έχουμε την σωστή προβολή που του χρειάζεται.

Ως αθλητής αλλά και ως πρωτεργάτης σε όλη την ευρύτερη περιοχή επάνω στο αγώνισμα που αγάπησα και αγαπώ τόσο πολύ δίνοντας μου την δυνατότητα να το προβάλω, έχοντας την χαρά και την τύχη να ασχοληθώ εδώ και αρκετά χρόνια ενεργά με αυτό που αγαπώ, προβληματίζομαι και συνάμα πληγώνομαι τόσο πολύ!

Εδώ θα έπρεπε να είναι το κέντρο προβολής της χώρας μας με όλες αυτές τις δυνατότητες που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και να αναπτύξουμε.

Αφετηρία Αυθεντικός Μαραθώνιος

Έχοντας πολλά προνόμια όπως αναφέραμε, υπάρχει η δυνατότητα από όλους εμάς που πραγματικά αγαπάμε αυτόν τον τόπο, να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις καθώς και την διάθεση και τις γνώσεις μας, με στόχο την ανάπτυξη και προσφορά για τον τόπο μας και φυσικά για όλους εμάς που είτε γεννηθήκαμε εδώ είτε επιλέξαμε να ζήσουμε εδώ.

Με όφελος για το κοινό όλων και όχι για τα προσωπικά μας οφέλη και συμφέροντα. Έχουμε όλη την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο μας.

Διερωτώμαι λοιπόν! Πώς θα ήταν κάτω από τον Παρθενώνα, ή δίπλα στην Ολυμπία, ή στους Δελφούς στο κέντρο της Γης να είχαμε έναν ΧΥΤΑ;
ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!

Στον Ιστορικό ΜΑΡΑΘΩΝΑ εδώ που γράφτηκε η Ιστορία μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά, εδώ στην γενέτειρά του ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, που δεν υπάρχει στον πλανήτη άνθρωπος Μαραθωνοδρόμος η ακόμη για πρώτη φορά να μην θέλει να έρθει να τρέξει στα βήματα της ιστορίας στην Ιερά Γη του Μαραθώνα που γέννησε το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου!

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ; Η Ιστορία μας είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ; Για συμφέροντα και οικονομικά οφέλη;

Ισοπέδωση σε όλα;


 
 

Για τα ΧΡΗΜΑΤΑ;

Η καταστροφή του περιβάλλοντος; Η τεράστια καταστροφή σε αυτόν το τόπο;

Εδώ θα έπρεπε να είναι η κοιτίδα του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ! Υπάρχουν άνθρωποι και υπάρχουν και μυαλά με γνώσεις και αγάπη πραγματική για αυτόν τον σμαραγδένιο τόπο!

Να προσφέρουν και να αξιοποιήσουν όπως αρμόζει σε αυτόν τον ιερό τόπο!

Αλλά βλέπεις δυστυχώς είναι στο σκοτάδι.

Μπορούμε όμως, για άλλη μια φορά μπορούμε όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας για τον τόπο μας.

Τα εμπόδια εάν αγαπάμε πραγματικά τον τόπο μας τα ξεπερνάμε.

Έχουμε το διαμάντι και το έχουμε μέσα στην λάσπη!

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ρίξει το μέλλον μας το μέλλον του τόπου μας στα σκουπίδια!

Έχουμε την δύναμη αρκεί να θέλουμε!

Ο Μαραθώνας και εννοώ όλη την περιοχή που ανήκει στον ιστορικό Δήμο μας, έχει όλες τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τον πλούτο του σε όλους τους τομείς.

Ας σεβαστούμε τον τόπο μας, μην απαξιώνουμε τους συνανθρώπους μας, τις γνώσεις και προτάσεις τους, ας αφήσουμε τα προσωπικά συμφέροντα επιτέλους!

Ας σεβαστούμε πρώτα τον εαυτό μας και παράλληλα τους συνανθρώπους μας, ας αγαπήσουμε αυτόν τον τόπο όπως πραγματικά πρέπει να τον αγαπήσουμε.

Στο χέρι μας είναι!


Νέα προσφυγή του Δήμου Μαραθώνα στο ΣτΕ για τον ΧΥΤΑ

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, στις 22 Απριλίου 2021 κατέθεσε την 2η προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της δημοπράτησης έργων στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Σταθεροί ως προς την αρχική της θέση, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό να αποτραπεί η επιχειρούμενη κατασκευή των μονάδων ΜΕΑ και ΜΕΒΑ στο ΧΥΤΑ Γραμματικού με την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της.

 «Όπως έχουμε δεσμευθεί από την αρχή της θητείας μας, όντας εκ διαμέτρου αντίθετοι με αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα με το οποίο επιχειρείται η υποβάθμιση του τόπου μας, συνεχίζουμε τον αγώνα με κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεσή μας, ενωμένοι με τους συλλόγους, τους φορείς και όλους τους δημότες που είναι δίπλα μας και αισιόδοξοι με την πεποίθηση ότι θα δικαιωθούμε», δηλώνει ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας.

ΧΥΤΑ Γραμματικού

ΧΥΤΑ Γραμματικού

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 28/1/2021 και με την 1η/2021 Απόφαση, υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση σχετικά με τη λειτουργία της ΟΕΔΑ στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκε απέναντι στα σχέδια παράτασης δοκιμαστικής λειτουργίας και επέκτασης των εγκαταστάσεων με τη χρηματοδότηση που ενέκρινε πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων. Ειδικότερα, ψηφίστηκε ότι βρίσκονται αντίθετοι προς:

  1. Τη λειτουργία ΟΕΔΑ στη θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό.
  2. Τη σχεδιαζόμενη κατασκευή, στον ίδιο χώρο, δύο εργοστασίων ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) και ΜΕΒΑ (Μονάδα επεξεργασίας Βιοαποβλήτων).
  3. Την ανά εξάμηνο παράταση της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή με το ψήφισμα της, ζητά ο χώρος όπου, παράνομα, αντισυνταγματικά και πέραν πάσης λογικής και σεβασμού του Περιβάλλοντος, της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Δήμου, χωροθετήθηκε η ΟΕΔΑ, να μετατραπεί σε περιβαλλοντικό πάρκο.

Δημοφιλη Αρθρα