fbpx

Οίτη: «Αυτόν τον παράδεισο οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε!»

Κυριακή 24 Μαΐου 2020: Ώρα 10.30, με έναν καταπληκτικό καιρό σύμμαχο πάνω στην Οίτη, στα 1800 μέτρα. Το ραντεβού μας με τον Γιάννη Κούτσικο και τον Λουκά Πρατίλα του Συλλόγου Δρομέων Φθιώτιδας “Τραχίνα” δεν θα μπορούσε να έχει οριστεί σε καλύτερο μέρος! Διάσελο Πάθαινας στα 1.440μ. η εκκίνηση, στη βορειοδυτική Οίτη. Trail παπούτσια για εύκολη πεζοπορία, σακίδιο με πολλά νερά, αντηλιακό και προχωράμε στα χνάρια του μαραθωνίου της Οίτης και του Ηρακλή!

Δεν τρέχουμε;

Αν και iRun, αυτή την Κυριακή δεν τρέξαμε, αν και πολύ το ζηλέψαμε, αντικρύζοντας τα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια του Ορεινού Μαραθωνίου της Οίτης «Ηρακλής». Μας έμεινε μόνο το “i am free!”… Είσασταν στο βουνό θα μου πεις… Ναι, βουνό μπορεί να σημαίνει ορεινός αγώνας για εμάς τους δρομείς, αλλά το βουνό δεν υπάρχει -εδώ και χιλιάδες αιώνες- μόνο για να μας προσφέρει. Το κάνει, βέβαια, αγόγγυστα και αέναα… Έχει έρθει η ώρα, όμως, που το βουνό -και πολλά άλλα βουνά της Ελλάδας δυστυχώς- μας χρειάζεται! Δεν μας καλεί μόνο για να το χαρούμε, αλλά και για να το προστατεύσουμε και να το διατηρήσουμε ελεύθερο και αβίαστο!

Δυστυχώς, η “ευρηματικότητα” κάποιων ανθρώπων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το πρόσφατο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψήφισε η ελληνική βουλή στις αρχές του Μαΐου, ευτυχώς φαίνεται ότι αφύπνισε την κοινωνία, μετά τις αρχικές αντιδράσεις των περισσότερων περιβαλλοντικών οργανώσεων που προέβαλαν τις τεκμηριωμένες ενστάσεις τους. Έχουν ήδη γραφεί πάρα πολλά σε διάφορα Μέσα σχετικά με τη Φύση και το περιβάλλον ή μή, που μπορείτε, άλλωστε, να ανατρέξετε για την ενημέρωσή σας. Αλλά αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα, ήρθε η ώρα και για δράση!

Αυτή η Κυριακή, λοιπόν, ήταν αφιερωμένη στο Σπίτι μας!

Αν είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα στον τρεξιματικό μικρόκοσμό μας είναι η προσέγγιση πολλών από εμάς ότι η Φύση είναι Το Σπίτι μας! Είναι, επίσης, η αγαπημένη ατάκα της Λένας μας, που πολύ τη θαυμάζω και την εκτιμώ! Μα μπορεί να είναι και διαφορετικά; Είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς αυτήν υγιή και ακμάζουσα; Δεν αρκεί να “συμβιώσουμε” συναινετικά μαζί της, αλλά να βιώσουμε δίπλα της προστατεύοντάς την. Να συνυπάρξουμε αρμονικά και να τη διαφυλάξουμε! Έτσι ακριβώς, όπως τα είπε και ο αγαπητός Λουκάς στην κάμερα του Λαμιώτικου MAG24, που ακολούθησε και αυτό μαζί μας την πορεία και κατέγραψε τη δράση της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης σε όλη τη διαδρομή από Πάθενα – Αετό – Τούρλα μέχρι Βλιτοτσούμαρο…

> Δείτε σκηνές από την Ορειβατική Συνάντηση – Πορεία Αλληλεγγύης και τις δηλώσεις του Λουκά Πρατίλα εδώ…

Γνωρίζω ότι πολλοί εξ ημών εκτιμούμε ιδιαίτερα το πρόσωπο του Λουκά Πρατίλα, ο οποίος έχει προσφέρει τόσα και τόσα έργα στις ελληνικές αθλητικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στις ορεινές, αλλά αξίζει να διαβάσετε -όσοι τυχόν δεν το έχετε κάνει ακόμα- και τη δική του σχετική επιστολή εδώ. Δεν είναι τυχαίο που παρά την πολυδιάστατη επαγγελματική του δράση, υπογράφει λιτά και χωρίς κανένα βαρύγδουπο τίτλο ως… Φυσιολάτρης!

Η Οίτη που φιλοξενεί τους ορεινούς αγώνες μας, τις πεζοπορίες μας, τις ποδηλατικές διασχίσεις, τις οικογενειακές εκδρομές μας στην πανέμορφη φύση του Εθνικού Δρυμού, ας μη λησμονούμε ότι είναι μία από τις 446 Προστατευόμενες Περιοχές NATURA, με πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, είναι το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου Rupicapra, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Και όλα αυτά μαζί, απειλούνται!


 
 
Δύο χαρακτηριστικά σημεία από την Κυριακάτικη πορεία μας στην Οίτη. Δεξιά μία από τις κορυφές που σύμφωνα με τα σχέδια θα πρέπει να ισοπεδωθεί για να εγκατασταθεί ανεμογεννήτρια ύψους 120 μέτρων.
  • Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να παραθέσω και τη δήλωση του Δρ. Ioannis Mitsopoulos που έκανε με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000 «Το Natura 2000 δεν είναι απλώς ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών. Αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνυπάρχουν!» (αξίζει να διαβάστε όλο το άρθρο εδώ).

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Και αυτό συμβαίνει ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για 5.514 νέες ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (πηγή: kathimerini.gr). Ας μην επεκταθώ και περαιτέρω, στις νέες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ανεμογεννητριών είναι μεγαλύτερο από την ενέργεια που παράγουν…

Το ρεπορτάζ στην Οίτη

Στη συγκέντρωση-πορεία-διαμαρτυρία ανταποκρίθηκαν πολλές συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και τοπικοί φορείς. Μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός, ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας και γνωστός στα δρομικά δρώμενα Κώστας Αποστολόπουλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Λαμίας και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργος Δελιχάς κ.ά.

Πραγματικά συγκινητική ήταν η συμμετοχή ανθρώπων από όλη σχεδόν την Ελλάδα, που ανέβηκαν στην Οίτη για να διαμαρτυρηθούν και να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους κι άλλους! Σε όλη την ανθισμένη διαδρομή συναντήσαμε φίλους του βουνού από Αθήνα, Νάξο, Φλώρινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και από άλλα μέρη της χώρας που ενώθηκαν με τους Φθιωτούς κατά της “κακοποίησης” της φύσης! Δεξιά και αριστερά μας, αγέρωχα τα Βαρδούσια και η Γκιώνα, μας έδιναν δύναμη με την επιβλητικότητά τους.

Ιδιαίτερη αξία στα μάτια μου είχε και η συμμετοχή πολλών παιδιών που έφτασαν με πάθος ακόμα και στην υψηλότερη κορυφή της πορείας μας το “Βλιτοτσούμαρο” στα 1.800 μέτρα περίπου υψόμετρο. Εκεί όπου μεθοδεύεται η κατασκευή του αιολικού σταθμού των 15 πρώτων ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων η κάθε μια… (το βίντεό μας από το σημείο).

Συγχαρητήρια σε όσους κατάφεραν να συμμετάσχουν και να αντιδράσουν στα ανομολόγητα σχέδια που δρομολογούνται, λόγω του προφανούς κέρδους κάποιων εταιριών που καμία σχέση δεν έχουν με τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος και του φυσικού περιβάλλοντος. Η Ορειβατική Συνάντηση – Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη με το σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ» οργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης (μπορείτε να παρακολουθείτε τις δράσεις της στη facebook σελίδα της) σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας ΤΡΑΧΙΝΑ.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

 

Αργύρης Κριθαρούλας

Παρατηρητής και της Φύσης Ευεργετηθείς.

Δημοφιλη Αρθρα