fbpx

Τι ευτυχία να τρέχουμε!

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από το τρέξιμο είναι σημαντικά και αδιαπραγμάτευτα!

Όσοι έχουν επιλέξει να βάλουν το τρέξιμο στη ζωή τους, είτε για την καλύτερη φυσική τους κατάσταση, είτε για τη φυσική και ψυχολογική υγεία τους, απολαμβάνουν τα ευεργετήματά του!

Αυτός που τρέχει, νιώθει πιο γεμάτος και πιο ζωντανός, είναι συνάμα ευτυχισμένος! Έχει να κάνει, αποδεδειγμένα, με την ισορροπία που προκύπτει από την φροντίδα του μυαλού και του σώματος. Διότι το τρέξιμο τα καλύπτει όλα με μια ξεχωριστή αρμονία!

Όλοι μας άλλωστε, δεν αναζητούμε την ευτυχία; Οι τόσες έρευνες το έχουν αποτυπώσει, ότι η πολυπόθητη μπορεί να βρεθεί στους δρόμους, στα μονοπάτια!  Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο του ασκουμένου, προωθώντας τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων ή την πρόκληση αλλαγών στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, με τρόπους που συμβάλλουν στα θετικά συναισθήματα.

Το τρέξιμο σε αλλάζει, σε επηρεάζει θετικά και επεκτείνει την κοινωνική σου ζωή! 

Από τη στιγμή που ξεκινάς να τρέχεις ανήκεις σε μία διαφορετική κοινότητα. Σε μία άλλη οικογένεια, τη δρομική, που αποτελείται από αισιόδοξους και μαχητές ανθρώπους, οι οποίοι θα σε προσεγγίσουν χωρίς προκαταλήψεις, θα θέλουν να σε γνωρίσουν από την αρχή και να εμβαθύνουν στις σκέψεις σου πολλές φορές αγγίζοντας την καρδιά σου.

Όταν βρίσκεσαι εκεί έξω, πάντοτε υπάρχει κάποιος που θα σε χαιρετίσει, θα σου μιλήσει, θα σε ακούσει ή θα σε βοηθήσει σε μια δυσκολία. Και ενώ μπορεί να ξεκινήσεις μόνος, σύντομα θα βρεις με μια μεγάλη παρέα που θα βλέπει τον κόσμο αλλιώς! Κάτω από τον ήλιο ή τη βροχή, ακόμα και μέσα στα χιόνια, κάποιος θα γνέψει με μια φιλική ματιά, θα γυρίσει προς εσένα για ένα πατρικό σκούντημα επιδοκιμασίας. Μια καλοπροαίρετη παρότρυνση να συνεχίσεις. Να τρέχεις, να αγωνίζεσαι!

Ακόμα και η αίσθηση του υγιούς συναγωνισμού και της ομαδικότητας των αγώνων που μας αρέσει να συμμετέχουμε, έχει πολλά ψυχικά οφέλη. Είναι μία κοινωνική διαδικασία. Χαιρόμαστε όταν τρέχουμε όλοι μαζί, βελτιώνοντας τη διάθεσή μας και φυσικά την υγεία μας. Όταν τρέχεις με παρέα, οι στόχοι του ενός συναντούν τους στόχους του άλλου και δημιουργείται ένα ισχυρό κίνητρο για επιτυχία! Έτσι θες να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερο!  Όχι απαραίτητα γρηγορότερο…

Το συστηματικό τρέξιμο μπορεί να σου χαρίσει την ευεξία ενός πρωταθλητή και να σε ανεβάσει… 

Το τρέξιμο στην πιο αγνή μορφή του, με αντίπαλο μόνο τις σκέψεις σου και σύμμαχο τη ψυχή σου, σε ανεβάζει ψηλά στον ουρανό! Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται είναι η “τροφή” που φτάνει στο μυαλό και σε κάνει να τρέχεις αποστάσεις που ποτέ δεν φανταζόσουν πριν ξεκινήσεις. Σε πλημμυρίζει το “runner’s high” –όρος αποδεκτός ακόμα και από την ιατρική κοινότητα-, το αίσθημα ευφορίας που νιώθει o δρομέας μετά την προσπάθειά του.

Τόσο το τρέξιμο όσο και η ευτυχία δίνουν ώθηση στην παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεϊνών που συνδέονται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα αντισώματα, ως πολύτιμοι φρουροί, είναι στοιχειώδη συστατικά του ανοσοποιητικού μας και καλούνται να μας θωρακίσουν από ιούς και ασθένειες. Η άσκηση και το ελεύθερο τρέξιμο μας διώχνουν το άγχος των προβλημάτων, των αυξημένων υποχρεώσεων, της απαιτητικής καθημερινότητάς μας.

Με την άσκηση αποκτούμε ένα σημαντικό όπλο ενάντια σε όσες παθήσεις προκαλεί η σύγχρονη καθιστική ζωή, και μας το προσφέρουν ατέρμονα τα πόδια και τα χέρια μας. Αρκεί να τα φροντίζουμε και να μην ξεχνάμε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές. Ακόμα και μικρά διαστήματα άσκησης μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην ευτυχία του ανθρώπου που γυμνάζεται. Το τρέξιμο μάς ευεργετεί όταν το απολαμβάνουμε!

Ιδιαίτερα το τρέξιμο στη φύση, όταν οι συνθήκες μας το ξαναεπιτρέψουν, προσφέρει μοναδικά οφέλη. Η επαφή με τη φύση συλλέγοντας την απαραίτητη βιταμίνη D και το άνοιγμα των πνευμόνων αναπνέοντας καθαρό αέρα δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Η αίσθηση ελευθερίας που νιώθεις είναι μοναδική, ενώ το στρες αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Οπότε, η ευτυχία ναι, κρύβεται και στο τρέξιμο! Δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο, παρά να βάλεις το ένα σου πόδι μπροστά από το άλλο και να ξεκινήσεις… Φύγαμε! 

 

• Illustration credit by Ward Sutton

Δημοφιλη Αρθρα