Αφιερωμένο στο πλέον εμβληματικό αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Μαραθώνιο, και στην πόλη που το «γέννησε», την Αθήνα, είναι αφιερωμένο το μετάλλιο του 2022, η κύρια όψη του οποίου φέρει την υπογραφή του σπουδαίου Ελληνα ζωγράφου, Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Στην άλλη όψη του -δημιουργία του σχεδιαστή βιομηχανικών προϊόντων Σπύρου Κίζη/KIZI Design Studio- απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο κάθε δρομέας.
Στο μετάλλιο που θα απονεμηθεί σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο αποδίδεται αφαιρετικά ένα αέτωμα που παραπέμπει στο κορυφαίο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας, τον Παρθενώνα, το οποίο δημιουργήθηκε στο απόγειο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον 5ο αι. π.Χ. και στο πλαίσιο του φέρει την επιγραφή «Λίκνο της Δημοκρατίας».
Το αέτωμα, όπως έχει αποδοθεί, εμπεριέχει το γράμμα «Α», από το οποίο ξεκινά το όνομα της Αθήνας, οι πολίτες της οποίας κατά κύριο λόγο αντιμετώπισαν νικηφόρα τους Πέρσες στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.. Μετά το πέρας της, ο οπλίτης-δρομέας μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης στο άστυ, πραγματοποιώντας τον πρώτο Μαραθώνιο στην Ιστορία.
Εμπεριέχεται, όμως, και το γράμμα «Δ», το οποίο παραπέμπει στη Δημοκρατία και τα ιδανικά της, στο πολίτευμα που έφτασε στο αποκορύφωμά του στην Αθήνα της κλασικής εποχής.
Κάτω από τη «σκέπη» της Αθήνας, της Δημοκρατίας και στη σκιά του Παρθενώνα, δεν τρέχει πλέον ένας, μοναχικός, δρομέας όπως ο οπλίτης μαραθωνοδρόμος, ο οποίος μόλις μετέφερε το χαρμόσυνο νικητήριο μήνυμα «Νενικήκαμεν», ξεψύχησε. Είναι πολλοί, καθώς πλέον ο Μαραθώνιος έχει εξελιχθεί σε ένα δρομικό κίνημα που διαρκώς διευρύνεται.
Οι μαραθωνοδρόμοι τρέχουν κάτω από ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Και ο αποσπασματικά σωζόμενος κίονας μπροστά τους θυμίζει τις πληγές του Παρθενώνα στο διάβα των αιώνων, ενώ δημιουργεί ένα άνοιγμα, ένα πέρασμα προς το μέλλον.
Το φετινό μετάλλιο είναι το τρίτο της σειράς που φιλοτεχνείται από Ελληνες εικαστικούς και αποτελεί μέρος της σειράς οκτώ μεταλλίων, η οποία ξεκίνησε το 2019 με τη νικηφόρα για τους Ελληνες «Μάχη του Μαραθώνα», που φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός.
Το 2021, ο Κώστας Βαρώτσος εστίασε στον «Θρυλικό Ημεροδρόμο του 490 π.Χ.» που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να μεταφέρει τα καλά νέα, αποτελώντας την πηγή έμπνευσης για τη γέννηση του Μαραθωνίου Δρόμου.
Κάθε χρόνο χαράσσεται έντονα πάνω στα μετάλλια και ένα διαφορετικό από τα οκτώ γράμματα της λέξης «MARATHON», ώστε να δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα μία μοναδική συλλογή για τους δρομείς και τους συλλέκτες, σε εγχώριο και διεθνές πεδίο. Φέτος σειρά έχει το R.
Το κάθε μετάλλιο της σειράς έχει διάμετρο 7 εκ., είναι κατασκευασμένο από κράμα ψευδαργύρου (zinc) και ζυγίζει περίπου 120 γραμμάρια. Στη μία όψη του αναγράφονται το έτος, το όνομα του αγώνα και η λέξη «FINISHER».
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες εικαστικούς και ένας από τους βασικούς εκφραστές του κριτικού ρεαλισμού, ενός κινήματος τέχνης που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1960. Πολυβραβευμένος, έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ευρώπη και είναι ομότιμος καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Στο βιογραφικό του καταγράφονται περισσότερες από 100 ατομικές εκθέσεις ως σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μεγάλος αριθμός ομαδικών εκθέσεων σε σημαντικά ιδρύματα, πινακοθήκες και μουσεία.
Σε 55 και πλέον χρόνια εικαστικής διαδρομής, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έχει αναπτύξει πολλών ειδών καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο, επιμέλειες εκθέσεων, ενώ βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο με το ευρύ κοινό μέσα από το έργο του, καθώς η μνημειακή εικαστική εγκατάστασή του «Σταθμός Ειρήνη» εκτίθεται σε μόνιμη θέση στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».
Ο ζωγράφος με την έντονη διεθνή παρουσία υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση του ΣΕΓΑΣ να σχεδιάσει και να σφραγίσει με την υπογραφή του το μετάλλιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας για το 2022 και να αποτυπώσει με τον δικό του τρόπο τη γέννηση του αγωνίσματος του Μαραθωνίου δρόμου.
Τόσο ο Γιάννης Ψυχοπαίδης όσο και ο Σπύρος Κίζης προσφέρουν αφιλοκερδώς τα σχέδιά τους στον ΣΕΓΑΣ για να στηρίξουν την προβολή της πολύτιμης κληρονομιάς του Μαραθωνίου και τον τεράστιο κοινωνικό του ρόλο παγκοσμίως.
Πηγή: ΣΕΓΑΣ
Διαβάστε ακόμα:
9 Οκτωβρίου 2022: Το πανελλήνιο ρεκόρ του Ανδριόπουλου στον μαραθώνιο
Θεατρική παράσταση η ζωή της Μαρίας Πολύζου
Ατομικό ρεκόρ ο Κώστας Γκελαούζος στις Σπέτσες