fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Φειδιππίδειος

Φειδιππίδειος Δρόμος: Η λίστα των συμμετοχών

Ο 7ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αθηναίοι Δρομείς», μαζί με τον Φυσιολατρικό Αθλητικό Ορειβατικό Σύλλογο Φ.Α.Ο.Σ., στις 24-28 Νοεμβρίου 2022.

Ο Αγώνας υπεραπόστασης των 490 χιλιομέτρων, ο μεγαλύτερος επί ανοιχτής οδού στον κόσμο, που παράλληλα έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, τελείται υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Α, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άθλησης για Όλους FISpT και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άθλησης για Όλους UESpT, και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Σπάρτης.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην όμορφη αίθουσα του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης

Στο πάνελ: Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, ο Πρόεδρος του ΑΟΔ Σπάρτης κ. Σταύρος Περγαντής, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα κ. Γιώργος Διαμαντής και ο Έφορος Αθλητισμού του Α.Π.Σ. «Αθηναίοι Δρομείς», κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος. Παρών και ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών Δρομέων που κρατάει τον αγώνα τον Κεντρικό Σταθμό της Σπάρτης, Σπαρταθλητής κ. Γιώργος Κουλόγιαννης.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης μετά το καλωσόρισμα, δήλωσε ότι θα είναι πάντα κοντά στον αγώνα και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξή του. Παράλληλα, δήλωσε ότι θέλει να κάνει τη Σπάρτη Διεθνές κέντρο Υεραποστάσεων και θέλει σε αυτή την προσπάθεια τους Αθηναίους Δρομείς αρωγούς.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις:

Λάμπρος Λαμπρόπουλος (IONIAN CHANEL)

– Χρειάζεται ο αγώνας περισσότερη επικοινωνία; Θα θέλατε τα Μέσα Επικοινωνίας της Σπάρτης Χορηγούς Επικοινωνίας;

Απάντηση: Εχει γίνει αίτημα στο Υπουργείο τουρισμού και στον ΕΟΤ να το επικοινωνήσει με τις, ανά τον κόσμο, υπηρεσίες του. Με χαρά, γίνεται δεκτή η πρόταση για τα μέσα επικοινωνίας της Σπάρτης.

– Τα πολλά χιλιόμετρα είναι αρνητικός παράγων για συμμετοχή;

Απάντηση: Αντιθέτως, είναι κίνητρο για κάποιον να συμμετέχει στον μεγαλύτερο αγώνα του κόσμου, επί ανοικτής οδού.

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Σπάρτης, τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού Σπάρτης που κάθε χρόνο στηρίζουν τον Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου

 

Φειδιππίδειος

 

Λίγα λόγια για τον αγώνα:

Ο Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος αναβιώνει τον άθλο του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη που διέτρεξε την απόσταση των 490 χιλιομέτρων το 490 π.Χ., μέσα από την υπερπροσπάθεια των 45 αθλητών που συμμετέχουν από 14 χώρες.

Bib Surname Name Gender Country
2 Agathokleous Ektoras Male CYPRUS
3 Amodio Silvia Female URUGUAY
4 Anastasiadis Stergios Male GREECE
5 Anastasiou Michalis Male CYPRUS
6 Aristidou Petros Male CYPRUS
7 Asimakopoulos Konstantinos Male GREECE
8 Benz Fabian Male GERMANY
9 Bergmann Heike Female GERMANY
10 Blaskó Mihály Male HUNGARY
11 Bochons Eusebio Male SPAIN
12 Bogár János Male HUNGARY
13 Chronis Dimitrios Male GREECE
14 Curatolo Leonardo Male ITALY
15 Da Costa Didier Male FRANCE
16 Da Roit William Male ITALY
17 Dops Ghislain Male BELGIUM
18 Drakos Grigoris Male GREECE
19 Ferenczi István Male HUNGARY
20 Ferraro Francesca Female ITALY
22 Freeman Rodrigo Male BRAZIL
23 Ganter Martin Male GERMANY
24 Hayashibara Makoto Male JAPAN
25 Ioannou Ioannis Male GREECE
26 Kanellos Christos Male GREECE
27 Kavvadas Konstantinos Male GREECE
28 Kontis Nikolaos Male GREECE
29 Kozjek Domen Male SLOVENIA
30 Kragiopoulos Pavlos Male GREECE
31 Maltezos Ioannis Male GREECE
32 Michas Dimitrios Male GREECE
33 Moriya Mitsuo Male JAPAN
34 Niemenmaa Ville Male FINLAND
35 Perttila Petri Male FINLAND
36 Porfyropoulos Nikolaos Male GREECE
1 Sagan Lukasz Male POLAND
37 Šavs Špela Female SLOVENIA
38 Syrakis Dimitrios Male GREECE
39 Toldi Peter Male HUNGARY
40 Tsikrikis Symeon Male GREECE
41 Tuominen Timo Male FINLAND
42 Varadas Ilias Male GREECE
43 Vardas Ioannis Male GREECE
44 Wunder Armin Male GERMANY
21 Zachariadis Georgios Temonaek Male GREECE
45 Ziamparas Dimitrios Male GREECE

 

ΕΚΚΙΝΗΣΗ/ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Εκκίνηση-τερματισμός στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών (Μουσείο Κεραμικού)

 

Εκκίνηση: 24 Νοεμβρίου 2022: 06:00

Τερματισμός τελευταίου δρομέα: 28 Νοεμβρίου 2022: 14:00

Διάρκεια αγώνα: 104 ώρες

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η διαδρομή θα ακολουθήσει όλο τον αρχαίο δρόμο από ΑθήναΕλευσίναΜέγαραΑρχαία Κόρινθο και εκεί θα ακολουθήσει τον δρόμο προς Αγ. Βασίλειο, Αρχ. Κλεωνές, για να φτάσει στην Αρχαία Νεμέα.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τη διαδρομή προς Μαλανδρένι, Λύρκεια, Καρυά. Θα ανέβει το Αρτεμίσιο, θα κατέβει στη Νεστάνη, θα περάσει από Τεγέα, για να μπει πλέον στον δρόμο ΤρίποληςΣπάρτης και να φτάσει στο άγαλμα του Λεωνίδα, στο Στάδιο της Σπάρτης.

Επιστροφή από τον ίδιο ακριβώς δρόμο.

Ενας εξαιρετικά δύσκολος αγώνας, με συνολική υψομετρική διαφορά 6.479 μ. και μέγιστο υψόμετρο 1.227 μ.

Στην παραπάνω διαδρομή θα υπάρχουν συνολικά 11 κεντρικοί σταθμοί/check points, 4 σταθμοί ξεκούρασης / rest points και 104 τραπεζάκια προς εξυπηρέτηση των αθλητών.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΣΠΑΡΤΗ (245 ΧΛΜ. / 43 ΩΡΕΣ):

– ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ – ΜΕΓΑΡΑ (41 χλμ) 5.30 ώρες (μόνο σταθμός ελέγχου)

– ΚΑΠΗ ΚΙΝΕΤΑΣ (55ο χλμ) Κεντρικός σταθμός – σταθμός ξεκούρασης

– MEΓΑΡΑ – ΕΞΑΜΙΛΙΑ (46,1 χλμ) 7 ώρες

– ΕΞΑΜΙΛΙΑ – ΝΕΜΕΑ (31,1 χλμ) 5:30 ώρες

– ΝΕΜΕΑ – ΝΕΣΤΑΝΗ (51,5 χλμ) 11 ώρες

– ΝΕΣΤΑΝΗ – ΤΕΓΕΑ (22,5 χλμ) 4 ώρες

– ΤΕΓΕΑ – ΣΠΑΡΤΗ (52,8 χλμ) 10 ώρες

(θα υπάρχει δυνατότητα ξεκούρασης στους Βουτιάνους)

 

ΣΠΑΡΤΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ (245 ΧΛΜ. / 61 ΩΡΕΣ):

– ΣΠΑΡΤΗ – TΕΓΕΑ (52,8 χλμ) 16:30 ώρες

(θα υπάρχει δυνατότητα ξεκούρασης στους Βουτιάνους)

– ΤΕΓΕΑ – ΝΕΣΤΑΝΗ (22,5 χλμ) 6 ώρες

– ΝΕΣΤΑΝΗ – ΝΕΜΕΑ (51,5 χλμ) 13 ώρες

– ΝΕΜΕΑ – ΕΞΑΜΙΛΙΑ (31,1 χλμ) 8:15 ώρες

– ΕΞΑΜΙΛΙΑ – MEΓΑΡΑ (46,1 χλμ) 9:30 ώρες (μόνο σταθμός ελέγχου)

– ΚΑΠΗ ΚΙΝΕΤΑΣ (435ο χλμ) Κεντρικός σταθμός – σταθμός ξεκούρασης

– ΜΕΓΑΡΑ- ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ (41 χλμ) 7:45 ώρες

 

Στο πλευρό της Διοργάνωσης έχουν ήδη σταθεί ενεργά Φορείς, Σύλλογοι και εθελοντές από διαφορετικούς χώρους, που θα δώσουν το καλύτερο των δυνατοτήτων τους για την ασφάλεια και την κάλυψη των αναγκών του αγώνα.

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι ο 7ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος έχει και οικολογικό προσανατολισμό, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών όπου διέρχεται ο αγώνας.

Ολοφάνερο, λοιπόν, ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες του άθλου του Φειδιππίδη και το βαρύ αθλητικό υπόβαθρο της υπερπροσπάθειας των σύγχρονων ημεροδρόμων, προδίδουν στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό της Χώρας μας περαιτέρω αίγλη και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Μέσα από τη δική σας ματιά, ο 7ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος θα πρωταγωνιστήσει στις ψυχές των αθλητών κι όλου του κόσμου.

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Θα υπάρχει σε όλη τη διαδρομή επαρκής ιατρική κάλυψη από ιατρούς, διασώστες και το ΕΚΑΒ, ενώ εκπονήθηκε και επιχειρησιακό σχέδιο από το ΕΚΑΒ με το οποίο ενημερώνονται όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της διαδρομής του Φειδιππιδείου, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν περιστατικό υγείας των αθλητών.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Αγώνα έχει φροντίσει να υπάρχει χρονομέτρηση των αθλητών με ενδιάμεσους σταθμούς ελέγχου (check points), καθώς και έλεγχος από επόπτες, κατά μήκος της διαδρομής, με σκοπό την άρτια και αξιόπιστη διεξαγωγή του Αγώνα.

Παράλληλα, θα υπάρχει έλεγχος με ηλεκτρονική παρακολούθηση με συσκευή από την GPS Events Tracking που θα φέρουν οι αθλητές. Το σύστημα θα έχει imap link και η συσκευή που θα φέρουν οι αθλητές θα έχει κουμπί S.O.S. για την ασφάλειά τους αλλά και τον έλεγχο από το προσωπικό της Διοργάνωσης.

ΦΥΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Θα υπάρχει μέριμνα για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των συμμετεχόντων.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Η ενημέρωση των αθλητών, παραλαβή αριθμών και παράδοση ιδίων εφοδίων θα γίνει στις 23/11/2022 17:00, στο Crystal City Hotel στην Αχιλλέως

 

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Η τελετή λήξης και βράβευσης των τριών πρώτων αθλητών και των τριών πρώτων αθλητριών θα γίνει στις 28/11/2022 18:00, στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα, Τ.Κ. 11854.

 

ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΟ ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΤΑΙ

Ήταν 490 π.χ. Ο Περσικός στρατός πλησιάζει την Αθήνα σκοτώνοντας και καίγοντας. Κινδυνεύουν τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων. Παράλληλα κινδυνεύει όλη η Ευρώπη.

Οι Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να στείλουν τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη στη Σπάρτη να τους ενημερώσει και να ζητήσει την υποστήριξη από τον στρατό των Σπαρτιατών.

Ο Φειδιππίδης ξεκινάει και τρέχει (μπορούμε να τον δείξουμε να κάνει 3-4 βήματα πάνω στον συνημμένο χάρτη) Από την Αθήνα στην Κόρινθο και από κει στη Σπάρτη.

 

Ενημερώνει τους Σπαρτιάτες

Οι Σπαρτιάτες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως και έπρεπε να περιμένουν να γεμίσει το φεγγάρι. Θα έστελναν τον στρατό τους αμέσως μετά όπως και πράγματι ο Στρατός της Σπάρτης ταξίδεψε τρέχοντας.

Ο Φειδιππίδης πήρε τον δρόμο της επιστροφής απογοητευμένος αφού οι Σπαρτιάτες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως και σκεφτόταν πως ίσως όταν έφταναν να ήταν πολύ αργά.

Καθώς διένυε το Παρθένιο όρος είδε όραμα τον Θεό Πάνα (Ο Πάνας ήταν ο τραγοπόδαρος θεός των ποιμένων και των ποιμνίων και κατοικούσε σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες στα βουνά της Αρκαδίας. Ήταν γιος του αγγελιοφόρου των θεών, του Ερμή και της Νύμφης Δρυόπης. Το παιδί που αυτή γέννησε είχε αποκρουστική όψη, πόδια τράγου, μυτερά αυτιά, δυο κέρατα στο κεφάλι και το προσωπό που καλυπτόταν από πυκνή γενειάδα).

Αφού διαμαρτυρήθηκε γιατί στην Αθήνα δεν υπήρχε Ναός προς τιμή του, είπε στον Φειδιππίδη πως οι Αθηναίοι θα νικήσουν τους κατά πολύ υπεράριθμους και καλύτερα εξοπλισμένους Πέρσες. Εκείνος θα βοηθούσε δημιουργώντας φοβερή βουή και πανικό στον στρατό των Περσών. Ζήτησε όμως πως αν βγει αληθινός οι Αθηναίοι θα κατασκευάσουν έναν μεγαλοπρεπή Ναό στο όνομά του.

Ο Φειδιππίδης έφτασε στην Αθήνα και ενημέρωσε τους συμπολίτες του τόσο για την καθυστέρηση των Σπαρτιατών όσο και για την ρήση του Θεού Πάνα ότι οι Αθηναίοι θα νικήσουν τους κατά πολύ υπεράριθμους και καλύτερα εξοπλισμένους Πέρσες.

Η απόφαση ήταν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι υποστηριζόμενοι από χίλιους Πλαταιείς με την έξυπνη τακτική του αρχηγού Στρατηγού Μιλτιάδη νίκησαν. Η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική αν χανόταν αυτή η μάχη. Η Ελλάδα, η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος ολόκληρος θα ήταν πολύ διαφορετικός.

Ο άθλος του ημεροδρόμου Φειδιππίδη, κοσμεί την ιστορία και το όραμά του βγήκε αληθινό. Έλα να πραγματοποιήσεις το δικό σου όραμα. Έλα να τρέξεις στα βήματα του, να πραγματοποιήσεις τον δικό σου άθλο και να γίνεις μέρος της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας.

 

Διαβάστε ακόμα:

Αυλαία στο ποδηλατικό φεστιβάλ της 4ης Historica

Στις 9-12 Νοεμβρίου η ΟΠΑΠ Marathon EXPO

Οι συμμετοχές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register