fbpx

Ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Νέα Ιωνία Αττικής στις 3 Δεκεμβρίου 2023

Newsroom
Παγκόσμια Ημέρα για τα Aτομα με Αναπηρία

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας, η προγραμματισμένη για 3 Δεκεμβρίου 2023 ημερίδα, που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (Α. με Α.).

Τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Δήμος Νέας Ιωνίας με τη συνεργασία του Αθλητικού Συλλόγου ΣΤΙΒΟΥ «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Δημάρχου κ. Δέσποινας Θωμαΐδου, η οποία κήρυξε και την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν: η Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία εκπροσωπούσε την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος παρουσιάστηκε μέσω βίντεο. Στη συνέχεια: ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Μανούρης, η εθελόντρια κ. Ουρανία Κουτούλα, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κωφών κ. Γιάννης Ζαχάκης και τέλος ο Διευθυντής των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Μιχάλης Σουρμελής.

Παγκόσμια Ημέρα 
για τα Aτομα με Αναπηρία

Η κυρία Υπουργός και οι υπόλοιποι που έκαναν χαιρετισμό, αφού συνεχάρησαν τους διοργανωτές της ημερίδας, αναφέρθηκαν στην ιδιαιτερότητα των ατόμων με αναπηρία καθώς και στις δομές που υπάρχουν για τα Άτομα με Αναπηρία, αλλά και όσα προβλέπονται αλλά δεν εφαρμόζονται (στους νόμους, στην περιφέρεια και στο Δήμο Ν. Ιωνίας).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ΟΚΤΩ εισηγήσεις από ειδικούς για τα θέματα των αναπήρων, που ήταν χωρισμένες σε δύο θεματικούς κύκλους. Συντονιστής του πρώτου κύκλου ήταν το μέλος του Δ.Σ. της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κ. Γιάννης Μωυσιάδης.  Οι εισηγήσεις είχαν την ακόλουθη σειρά:

Παναγιώτα Μάνου, Προϊσταμένη Δ/νσης Πολιτικών ΑμεΑ της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του  Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με θέμα: «Ανεξάρτητη διαβίωση Ατόμων με  Αναπηρία»,

Ηλίας Μαργιόλας Εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (επί 30 συναπτά έτη Πρόεδρος αυτού) με θέμα: «3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία».

Δρ. Πέτρος Ορφανός Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής με εξειδίκευση στην τυφλοκώφωση, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων με θέμα: «Η ένταξη ως πρόκληση στο συμπεριληπτικό σχολείο».

Θεοφάνης Τσιλιγκίρης Φυσικοθεραπευτής – Γενικός Συντονιστής  της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΚΕΝΤΡΟΥ  ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ με θέμα: «Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός».

Παγκόσμια Ημέρα 
για τα Aτομα με Αναπηρία

Στο σημείο αυτό έγινε ένα διάλειμμα και ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος του οποίου συντονιστής ήταν ο ειδικός γραμματέας της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κ. Χρήστος Καρακίτσος. Οι εισηγητές και οι εισηγήσεις του δεύτερου κύκλου ήταν οι εξής:

Γιάννης Βούρβουλης Πρόεδρος Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ) με θέμα: «Αντιφατικές Όψεις του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος απέναντι στις Εκπαιδευτικές Ανάγκες των Α. με Α.»

Βασιλική Κούργια Διαιτολόγος – διατροφολόγος, με θέμα: «Τροφές που ενισχύουν την υγεία των Ατόμων με Αναπηρία»

Χρήστος Γιαννόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών με θέμα: Κωφοί και Αθλητισμός

Δρ. Στέργιος Σιούτης Διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Προσαρμοσμένη εκπαίδευση για Άτομα με Αναπηρία».


 
 

Την εκδήλωση κάλυψε στη διερμηνεία για τα άτομα με πρόβλημα κώφωσης ο καθηγητής διερμηνείας για την Ελληνική νοηματική γλώσσα κ.  Ματθαίος Φουφουδάκης. Το χειρισμό των ηλεκτρονικών μέσων έκανε ο Αντιπρόεδρος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κ. Γιάννης Φιλτισάκος.

Παγκόσμια Ημέρα 
για τα Aτομα με Αναπηρία

Στο τέλος των εισηγήσεων υποβλήθηκαν ερωτήσεις και αναπτύχθηκε σύντομος διάλογος στα διάφορα θέματα που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή των Α. με Α.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κ. Βαγγέλης Βασιλείου, ο οποίος αναφερόμενος στο Σύλλογό μας, τόνισε το Κοινωνικό μας πρόσωπο, με τις ειδικές εκδηλώσεις και την ευαισθησία προς τα Άτομα με Αναπηρία, των οποίων τη διαφορετικότητα οφείλουμε να σεβόμαστε και να προσπαθούμε να τους συμπεριφερόμαστε με ευγένεια, με κατανόηση και μαζί τους να αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή, τουλάχιστον, των υφισταμένων νόμων και διατάξεων.

Σε όλους τους εισηγητές και στο διερμηνέα προσφέρθηκαν βιβλία εκδόσεων του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), τα οποία επιμελήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: η Δήμαρχος κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Ηρακλείου κ. Γαβριήλ ο πρεσβύτερος  κ. Μάριος Μακρίδης, (ο οποίος παρέμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης ενθουσιασμένος από τη θεματολογία της ημερίδας), η Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, (η οποία έδωσε επανειλημμένα τα συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της ημερίδας), ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Μανούρης (επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη»), η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Λουκία Κεφαλογιάννη, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γκέλυ Σακαλόγλου, ο ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Χριστοδούλου, η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Γεωργία Μπίμη, ο επίτιμος Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Τάκης Κωστιδάκης, (ο οποίος είχε την πλήρη ευθύνη της βιντεοκάλυψης ολόκληρης της εκδήλωσης), ο διευθυντής των Κοιν. Υπηρεσιών του Δήμου κ. Μιχάλης Σουρμελής, ο επίτιμος Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Ν. Ιωνίας (και μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ) κ. Νίκος Χομπάς, η Πρόεδρος της Πολιτ. Ένωσης Μικρασιατών «η Καππαδοκία» κ. Κούλα Μπρόλιου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας κ. Γιώργος Νουβέλογλου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων κ. Έλσα Ανθρακίδου, η Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών κ. Λαμπρινή Σπανοπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κωφών κ. Ιωάννης Ζαχάκης, ο Παρολυμπιονίκης της ποδηλασίας κ. Σταμάτης Κοτζιάς, ο Πρόεδρος της Διαδημοτικής Πολιτιστικής Ένωσης (ΔΙΑ.Π.Ε.) (και μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ) κ. Γιάννης Δαρμογιάννης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, η κ. Χρυσούλα Χομπά, η οποία βοήθησε στην υποδοχή και καταγραφή της προσκεκλημένων, ο τυφλός Μαραθωνοδρόμος (με συμμετοχή στους Παρολυμπιακούς της Αθήνας του 2004) κ. Νίκος Τσατσακλάς, ο εκπρόσωπος των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Ν. Ιωνίας (και μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ), κ. Πρόδρομος Παπαδόπουλος, τα ιδρυτικά μέλη της ΑΝΑΤΟΛΗΣ: κ. Γιώργος Βασιλάκης και κ. Άρης Ντέκας.

Παγκόσμια Ημέρα 
για τα Aτομα με Αναπηρία

Μετά το πέρας των εισηγήσεων προσφέρθηκαν γλυκίσματα και αναψυκτικά, στο αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου,  προσφορά της κ. Δημάρχου.

Τα πρακτικά της Ημερίδας, αφού ολοκληρωθούν, θα αναρτηθούν στις σχετικές ιστοσελίδες των διοργανωτών. Το βίντεο της εκδήλωσης θα αναρτηθεί επίσης στην ιστοσελίδα του Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ευχαριστεί τη Δήμαρχο κ. Θωμαΐδου, η οποία ενέκρινε τη συνεργασία (στην ημερίδα) με το Σύλλογό μας, στον οποίο εμπιστεύθηκε αρκετά θέματα της διοργάνωσης.

Ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, για την ιδιαίτερη τιμή που έκανε με την παρουσία της στην Ημερίδα του Δήμου μας. Ευχαριστεί επίσης τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη για το μήνυμά του καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Λουκία Κεφαλογιάννη για την παρουσία της και το ενδιαφέρον της για τα Άτομα με Αναπηρία.

Ευχαριστεί όλους τους εισηγητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συνέδραμαν τα μέγιστα στην επικαιροποίηση, στην ανάδειξη και υποστήριξη της επίλυσης θεμάτων που άπτονται της αξιοπρεπούς διαβίωσης  και της ισότιμης κοινωνικής ένταξης των Ανθρώπων με Αναπηρία. Ευχαριστεί τον συμπολίτη μας (και εισηγητή) κ. Στέργιο Σιούτη, για την πολλαπλή βοήθεια που προσέφερε στη διοργάνωση.

Τέλος, σημειώνουμε την απουσία δημοτικών συμβούλων, εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων, παρότι προσκλήθηκαν. Θεωρούμε ότι η παρουσία του καθενός πρώτα θα ωφελούσε το ίδιο το άτομο και δευτερευόντως τη διοργάνωση.

Το Δ.Σ. της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ» θα συνεχίσει και για το επόμενο διάστημα να αναδεικνύει το θέμα των Α. με Α.

 

 

Δημοφιλη Αρθρα