fbpx

Λαφονήσιος Δρόμος 2024 – Μεταγωνιστικό Δελτίο & Αποτελέσματα

270 περίπου συμμετέχοντες όλων των ηλικιών από όλη την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, περπάτησαν, έτρεξαν και τερμάτισαν στην μοναδικής ομορφιάς παραλία του Λαφονησιού

iRun
Λαφονήσιος Δρόμος

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 (Κυριακή των Βαΐων) πραγματοποιήθηκε ο επετειακός Λαφονήσιος Δρόμος με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Σφαγή του Λαφονησιού την ημέρα του Πάσχα του 1824.

Κάτι παραπάνω από ένας αγώνας δρόμου ο οποίος περιελάμβανε 2 κύριες αγωνιστικές διαδρομές όπου περίπου 270 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών από όλη την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθαν, περπάτησαν και έτρεξαν στα χνάρια των προγόνων μας και τερμάτισαν στην μοναδικής ομορφιάς παραλία του Λαφονησιού.

Στις 10:45 π.μ. δόθηκε η εκκίνηση στην μεγάλη διαδρομή των 18,4 Χιλιομέτρων με σημείο εκκίνησης το Ξωτικόσπηλιο στην παραλία Κεραμωτής, επίσης σημείο σφαγής την Μ. Παρασκευή του 1824. Η συμβολική αυτή διαδρομή ένωσε τους 2 τόπους μαρτυρίου των προγόνων μας με τους δρομείς να εκκινούν κυριολεκτικά μεσα από την σπηλιά σαν να τρέχουν προς την ελευθερία τους.

Στις 11:00 π.μ. εκκίνησαν και οι δρομείς των 6 χλμ. με σημείο εκκίνησης την Χρυσοσκαλίτισσα και τερματισμό επίσης στην παραλία του Λαφονησιού ενώ λίγο νωρίτερα στις 09:15 πραγματοποιήθηκε και ένας παιδικός αγώνας 1200 μέτρων επίσης στην Χρυσοσκαλίτισσα χωρίς ανταγωνιστικό χαρακτήρα όπου πάνω από 40 παιδιά έτρεξαν και είχαν την χαρά της συμμετοχής.

Μέσα από την επετειακή διοργάνωση του Λαφονήσιου Δρόμου δώσαμε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ένα άγνωστο, για πολλούς, κομμάτι της τοπικής ιστορίας μας, να αντικρύσουν ξεχωριστά και άγνωστα τοπία, να τρέξουν δίπλα στην άγρια ακτογραμμή της δυτικής Κρήτης, να περάσουν μεσα από τις γειτονιές του οικισμού της Χρυσοσκαλίτισσας και να τερματίσουν λίγα μέτρα από την θάλασσα στην μοναδική παραλία του Λαφονησιού. Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τον αγώνα τους με ασφάλεια αλλά πάνω από όλα με ένα μεγάλο χαμόγελο.

Λαφονήσιου Δρόμου 2024

Στο αγωνιστικό κομμάτι του επετειακού Λαφονήσιου Δρόμου 2024 οι μεγάλοι νικητές στις γενικές κατηγορίες στις δυο διαδρομές ήταν οι κάτωθι:

6 χλμ. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

 1. Αντώνιος Κωστάκης – 21’:21’’
 2. Ζήσης Σούλιος – 22’:25’’
 3. Χαράλαμπος Μπαλωμενάκης – 22’:30’’

6 χλμ. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 1. Αντρή Ευαγγέλου – 26’:10’’
 2. Δήμητρα Λιονάκη – 28’:58’’
 3. Όλγα Σιβουλίδη – 29’:49’’

18,4 χλμ. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

 1. Στράτος Βιολάκης – 1:18’:17’’
 2. Ιωάννης Θανασιός – 1:22’:49’’
 3. Βασίλης Δημητρέλος – 1:24’:14’’

18,4 χλμ. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 1. Μαρία Ρενιέρη – 1:32’:02’’
 2. Claire Bourhis – 1:39’:55’’
 3. Manon Barre Tzortzaki – 1:39’:57’’

Απονομές πραγματοποιήθηκαν και σε επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες όπως και σε κατηγορία ΑΜΕΑ. Αναλυτικά αποτελέσματα εδώ: https://atpro.gr/lafonisios-dromos/

Ο επετειακός Λαφονήσιος Δρόμος 2024 διοργανώθηκε από την ομάδα των Ιναχώριων Διαδρομών, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πλοκαμιανών Κισάμου και την Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Κισάμου τους οποίους φορείς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την στήριξη και συνεργασία.

Οι προετοιμασίες για τον επετειακό Λαφονήσιο Δρόμο ξεκίνησαν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Λαφονήσιου Δρόμου 2023 αφού θέλαμε να τονίσουμε την σημασία αυτού του γεγονότος, γι’ αυτό και μεταφέραμε την διεξαγωγή του στο τέλος Απριλίου για να είναι κοντά στην φυσική ημερομηνία όπου είχε γίνει και η Σφαγή το 1824. Τον χαρακτήρα της επετειακής διοργάνωσης έκανε εικόνα ο γραφίστας Θοδωρής Παρασκάκης όπου με το ταλέντο του δημιούργησε το λογότυπο για τα 200 χρόνια από την Σφαγή του Λαφονησιού.

Λαφονήσιος Δρόμος 2024

Για να πραγματοποιηθεί όμως με τέτοια διοργάνωση είναι σημαντική η συμβολή των υποστηρικτών, χορηγών, χορηγών επικοινωνίας αλλά και των εθελοντών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Κέντρο Υγείας Κισάμου για την υγειονομική κάλυψη της διοργάνωσης, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων, την Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, τον ΕΦΑ ΘΗΣΕΑ Περιβολίων, το Α.Τ. Κισάμου, καθώς και τους λοιπούς τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Να ευχαριστούμε τους χορηγούς μας όπου με την υλική ή οικονομική τους συνεισφορά συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης:


 
 

Glykeria Hotel & Restaurant (Αφοί Τζανάκη), Αννουσάκης – Γενικό Εμπόριο, Τράπεζα Χανίων, Anthrax, ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου,  Strata Tours (Μυλωνάκης), Elafonisi Resort (Οικ. Καλομοιράκη), CretaStrom (Οικ. Λαντζάκη), Athitakihoreca supplier (Αθητάκη Μαρία), DigitalPro web & marketing (Ζερβουδάκης Νικόλαος), Mini Market Χρυσοσκαλίτισσα (Μουντάκης), Mini Market Λαφονήσι (Σχοινοπλοκάκης), Γαλανάκης (Διανομές Ποτών – Κάβα), SYNKA super markets, Σκλαβενίτης, ΑΝΕΚ Lines, ΣΥΝ Ελαφονησίου – ΑΣΠΚΘ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παράγωγων Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου Χρυσοσκαλίτισσας), Δροσοσταλιά (Προϊόντα Aloe Vera), Eskadar Bakery, Εξοπλισμός Ξενοδοχείων – Νικολουδάκης – Κιαγιαδάκης, Παγοδυναμική Κρήτης (Γιώργος Βεστάκης), Nireides Villas (Χρυσοσκαλίτισσα), Εταναπ – SAMARIA, Pnevmatikakis Winery, Σημανδηράκης ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ, Χημικές Τουαλέτες Σημαντηράκης.

Ο  επετειακός Λαφονήσιος Δρόμος 2024 έγινε γνωστός σε όλους με την βοήθεια των χορηγών επικοινωνίας, ηλεκτρονικά, έντυπα και ραδιοφωνικά μεσα ενημέρωσης. Ευχαριστούμε τα: iRun, RunBeat, RunningNews.gr, Runntrail.gr , SportOfRunning, Tο Τρεχαλητό, Νέοι Ορίζοντες, Ζαρπα, Hania news, Χανιώτικα Νέα, Flashnews, Biskotto.gr, Νέα Τηλεόραση, Αγώνας της Κρήτης, parakritika, Ρέθεμνος, Sportevent, ΡέθυμνοSports.gr, athlitiko.gr, Γαύδος-FM, Goodnet.gr.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πολύπειρο εκφωνητή – παρουσιαστή του Λαφονήσιου Δρόμου, Ηλιάκη Δημήτρη που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια του αγώνα ενώ ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε στην athletic progress (atpro.gr) για την άψογη συνεργασία και την απροβλημάτιστη διενέργεια του αγώνα από τεχνικής άποψης (χρονομέτρηση, μετάλλια, μπλουζάκια, ΒΙΒ) όπως επίσης να ευχαριστήσουμε και τον Τάσο Χαιρετάκη για τα ξεχωριστά επετειακά έπαθλα των νικητών σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και τον Σεφ Τζανάκη Μιχάλη που επιμελήθηκε τα μεταγωνιστικά σνακ των αθλητών.

Ευχαριστούμε θερμά και έναν έναν ξεχωριστά τους εθελοντές της διοργάνωσης σε όλα τα πόστα (γραμματεία, υδροδοσίες, ποδηλάτες συνοδείας, φωτογράφοι, πιλότοι drone, τροφοδοσίες, κέρασμα, σκούπα) όπου κυριολεκτικά χωρίς αυτούς Λαφονήσιος Δρόμος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Και η ελάχιστη βοήθεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν, γρήγορους και αργούς, μεγάλους και μικρούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους και με τον αγώνα τους είτε έτρεξαν είτε περπάτησαν τίμησαν την θυσία των προγόνων μας.

Με το πέρας του αγωνιστικού κομματιού και των απονομών, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Σφαγής στο Λαφονήσι (Σημείο τερματισμών) από τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Χρυσοσκαλίτισσας, την οποία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από φορείς και συλλόγους της περιοχής όπως και ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της Σφαγής του Λαφονησιού του 1824 από τον δάσκαλο κ. Μουντάκη Μιχάλη. Την επιμέλεια την λιτής αυτής τελετής είχε ο κ. Χαχλάκης Γεώργιος τον οποίο και ευχαριστούμε, όπως επίσης ευχαριστούμε θερμά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «το Ρόδο» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κισάμου του Χάρη Κουμή για την παρουσία μελών τους (2 άνδρες και 2 Κρητικοπούλες) με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές όπως επίσης ευχαριστούμε και τον συλλέκτη Ευτύχη Τζιρτζιλάκη για την διάθεση οπλισμού εποχής όπου έφεραν οι 2 άνδρες.

Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά και τον Ιστορικό κ. Γιάννη Σκαλιδάκη που πραγματοποίησε την περιήγηση στο σημείο της Σφαγής (Τουρκάυλακο) πάνω στο νησί ως μέρος της 3ης πεζοπορικής διαδρομής των 4Χλμ μετά το τέλος όλων των υπολοίπων εκδηλώσεων.

Λαφονήσιος Δρόμος 2024

Ο επετειακός Λαφονήσιος Δρόμος 2024 μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όμως η Ιστορία που κουβαλάει δεν θα πρέπει να ξεχαστεί. Η Σφαγή του Λαφονησιού αλλά και του Ξωτικόσπηλιου μπορεί να είναι σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό και να μην είναι καταγεγραμμένη στα σχολικά βιβλία, εμείς όμως το οφείλουμε στους προγόνους μας, όχι μόνο φέτος με την ξεχωριστή επετειακή διοργάνωση, αλλά και τα επόμενα χρόνια να συνεχίζουμε να τιμούμε την θυσία τους και να υπενθυμίζουμε ότι το Λαφονήσι δεν είναι μόνο μια ξεχωριστή παραλία παγκοσμίου φήμης, αλλά ότι είναι και τόπος θυσίας όπου γράφτηκαν με αίμα, τραγικές στιγμές της ιστορίας μας. Ο αθλητισμός, το τρέξιμο, το περπάτημα, εκτός από τα οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία μας, μπορεί να είναι και αφορμή να γνωρίσουμε τον τόπο και την ιστορία μας, γι’ αυτό και θα κλείσουμε με τους στίχους που αναγράφονται σε πλάκα που είναι τοποθετημένη ακριβώς στο σημείο Σφαγής.

«Ξένε στην άμμο που πατάς, στους βράχους και τα κρίνα, σφάχτηκαν μάνες και παιδιά, γι’ αυτό αν θες προσκύνα».

 

Η οργανωτική ομάδα του επετειακού Λαφονήσιου Δρόμου

WEBSITE: www.lafonisiosdromos.gr

EMAIL: lafonisiosdromos@gmail.com & odykissamou@gmail.com

FB: www.facebook.com/lafonisiosdromos

INSTAGRAM: www.instagram.com/lafonisiosdromos

Δημοφιλη Αρθρα