fbpx

ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ: Ιστορική διαδρομή 73χλμ. στις 4 αρχαίες πόλεις του Δ. Μαραθώνα

iRun

Τιμώντας την ιστορία του τόπου του ο ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ Ν. Μάκρης – Μαραθώνος διοργανώνει ένα δρομικό ταξίδι στην ιστορία, τρέχοντας δίπλα από τα σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα του Δήμου Μαραθώνα.

Μαραθώνας – Οινόη – Προβάλυνθος – Τρικόρυνθος

Είναι οι τέσσερις αρχαίοι δήμοι της ιστορικής πεδιάδας του Μαραθώνα που συνιστούσαν την περίφημη ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ της περιοχής.
Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 (στις 6:00πμ) τρέχουμε στην ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ (όχι αγωνιστικά) τιμώντας την ιστορία του Δήμου Μαραθώνα, στον υπερμαραθώνιο 73 χιλιομέτρων.

Περιγραφή διαδρομής

Με εκκίνηση στην περιοχή Προβάλινθος -τη σημερινή Νέα Μάκρη και τα περίχωρά της- και συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης, κατευθυνόμαστε προς παραλία Μαραθώνα ακολουθώντας τη διαδρομή του παραλιακού μετώπου και περνώντας από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα.

Στη συνέχεια θα αντικρύσουμε τον Τύμβο Μαραθώνα και θα κατευθυνθούμε προς την περιοχή Τρικόρυνθο και προς το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα. Κατόπιν κατευθυνόμαστε προς περιοχή κάτω Σούλι και περιοχή Λοιμικού στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Αμέσως μετά ακολουθούμε τη διαδρομή προς Γραμματικό και Βαρνάβα. Από εκεί επιστρέφουμε προς Μαραθώνα, με κατεύθυνση προς την περιοχή Οινόη Μαραθώνα, Πύργο Οινόης, Σπήλαιο Πανός, κατοικία Ηρώδη Αττικού.

Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής ακολουθεί την κατεύθυνση προς περιοχή Βρανά -Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο- Τύμβο Πλαταιών Μαραθώνα – Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα περιοχή Τσέπι, και ο τερματισμός θα γίνει στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα.

• Η συνολική απόσταση είναι 73 χλμ.

Σκοπός και στοιχεία διαδρομής

Σκοπός της διαδρομής είναι η ανάδειξη της ιστορικής μας περιοχής, με τα σπουδαία και σημαντικής αρχαιολογικής και περιβαλλοντολογικής σημασίας αξιοθέατα.

Η διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ, τρέχουμε μαζί κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Δεν θα υπάρχει χρονομέτρηση. Σε όλη τη διαδρομή η οποία θα είναι σηματοδοτημένη, θα υπάρχει υποστήριξη με προπορευόμενα οχήματα για τροφοδοσία και για κάθε άλλη βοήθεια και ανάγκη. Θα υπάρχουν και τρεις κεντρικοί σταθμοί υποστήριξης στη διαδρομή μας. Τρέχουμε με δική μας ευθύνη και εάν επιθυμούμε δικό μας συνοδό αυτοκίνητο, αυτό θα γίνει αποδεκτό αρκεί να μας το δηλώσετε με τη δήλωση συμμετοχής σας.

Εφοδιασμός

Θα υπάρχει εφοδιασμός τροφίμων και απαραίτητων υγρών καθ΄ όλη τη διαδρομή με προπορευόμενο αυτοκίνητο εθελοντών καθώς και αυτοκίνητο που θα ακολουθεί όλους τους συμμετέχοντες. Τα προσωπικά σας ρούχα ή αντικείμενα μπορείτε να τα παραδώσετε στα αυτοκίνητα των εθελοντών μας που θα ακολουθούν τους δρομείς σε όλη τη διαδρομή. Επίσης θα υπάρχουν και δυο ή τρεις σταθμοί ανεφοδιασμού σε κεντρικά σημεία της διαδρομής. Εάν επιθυμείτε δική σας τροφοδοσία, δεν τίθεται κανένα πρόβλημα. Κατά τον τερματισμό μας στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου θα παραχωρηθεί γεύμα και κέρασμα από συλλόγους της Δήμου μας στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Κατά τον τερματισμό, μπορείτε να αλλάξετε στο χώρο του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου. Μετά το πέρας θαυπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των δρομέων προς την εκκίνηση στον Άγιο Ανδρέα.

Ώρα εκκίνησης και τόπος

Εξωκλήσι Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης Αττικής.


 
 

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 – ώρα: 06:00 πμ.

Χρονικό όριο τερματισμού και τόπος

Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου Μαραθώνα.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020- ώρα:16:30μμ.

Στοιχεία συμμετοχής

Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ. Είναι μια μεγάλη προπόνηση με περιορισμένες θέσεις. Τρέχουμε μαζί χωρίς συναγωνισμό και χωρίς χρονομέτρηση. Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε όποιον θελήσει να κάνει μια μικρότερη διαδρομή, πχ από την παραλία της Νέας Μάκρης μέχρι το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα στον Σχοινιά. Αυτό θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ατομική ευθύνη του κάθε δρομέα. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα να τιμήσουμε και να γνωρίσουμε τρέχοντας και μικρότερες διαδρομές στην ιστορική περιοχή μας.

Δηλώσεις συμμετοχής

Δηλώνουμε τη συμμετοχή μας με ατομική ευθύνη.

Το όριο συμμετοχών είναι αυστηρά έως 20 άτομα και δεν υπάρχει κόστος.

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας από Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 έως Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, επικοινωνώντας με τον Βλάση Καραβασίλη στο τηλ: 6942633465.


Στον τερματισμό θα μας υποδεχθεί το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον προαύλιο χώρο του όπου θα υπάρχουν κεράσματα και γεύματα, τα οποία θα προσφερθούν από τοπικούς συλλόγους του Δήμου μας. Επίσης θα δοθούν σε όλους τους τερματίσαντες αναμνηστικά και συλλεκτικά μετάλλια καθώς και από ένα δίπλωμα.

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά να τρέξουμε και να ανακαλύψουμε την απαράμιλλη ομορφιά της αρχαίας Τετραπόλεως. Είναι για το σύλλογό μας ένας μικρός φόρος τιμής στην τεράστια κληρονομιά που έχουμε ως δημότες του σύγχρονου Δήμου Μαραθώνα.

ΑΠΣ Τελμησσός Μαραθώνος – www.telmissos.gr

Δημοφιλη Αρθρα