fbpx

ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ: Ιστορικός Υπερμαραθώνιος στις τέσσερις αρχαίες πόλεις του Δήμου Μαραθώνα

Newsroom
Τετράπολις - Τελμησσός

Η ιστορική διαδρομή «ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» είναι ένας υπερμαραθώνιος μη αγωνιστικού χαρακτήρα στις τέσσερις αρχαίες πόλεις του Δήμου Μαραθώνα: Μαραθώνας, Οινόη, Προβάλυνθος και Τρικόρυνθος. Τιμώντας την ιστορία του Δήμου Μαραθώνα, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Τελμησσός Ν. Μάκρης – Μαραθώνος, διοργανώνει ένα δρομικό ταξίδι στην ιστορία την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6:00 π.μ.

Μαραθώνας – Οινόη – Προβάλυνθος – Τρικόρυνθος είναι οι τέσσερις αρχαίοι δήμοι της ιστορικής πεδιάδας του Μαραθώνα που συνιστούσαν την περίφημη ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ της περιοχής.
Τιμώντας την ιστορία του τόπου του ο ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ Ν. Μάκρης – Μαραθώνος διοργανώνει μια εκδήλωση υπεραπόστασης 73 χλμ. που δεν είναι αγώνας, τρέχοντας δίπλα από σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα του Δήμου Μαραθώνα.

Η διαδρομή

Με εκκίνηση στην περιοχή Προβάλυνθος -τη σημερινή Νέα Μάκρη και τα περίχωρά της- και συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης, κατευθυνόμαστε προς παραλία Μαραθώνα ακολουθώντας τη διαδρομή του παραλιακού μετώπου και περνώντας από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα.

Στη συνέχεια θα αντικρίσουμε τον Τύμβο Μαραθώνα και θα κατευθυνθούμε προς την περιοχή Τρικόρυνθο και προς το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα. Κατόπιν κατευθυνόμαστε προς περιοχή κάτω Σούλι και περιοχή Λοιμικού στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Αμέσως μετά ακολουθούμε τη διαδρομή προς Γραμματικό και Βαρνάβα. Από εκεί επιστρέφουμε προς Μαραθώνα, με κατεύθυνση προς την περιοχή Οινόη Μαραθώνα, Πύργο Οινόης, Σπήλαιο Πανός, κατοικία Ηρώδη Αττικού. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής ακολουθεί την κατεύθυνση προς περιοχή Βρανά- Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο- Τύμβο Πλαταιών Μαραθώνα – Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα περιοχή Τσέπι και ο τερματισμός θα γίνει στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα. Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι 73 χλμ.

Σκοπός και στοιχεία διαδρομής

Σκοπός της διαδρομής είναι η ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του Δήμου Μαραθώνα, με τα σπουδαία και σημαντικής αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας αξιοθέατα.
Η διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ. Τρέχουμε μαζί κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Δεν θα υπάρχει χρονομέτρηση. Σε όλη τη διαδρομή η οποία θα είναι σηματοδοτημένη, θα υπάρχει υποστήριξη με προπορευόμενα οχήματα για τροφοδοσία και για κάθε άλλη βοήθεια και ανάγκη. Θα υπάρχουν και τρεις κεντρικοί σταθμοί υποστήριξης στη διαδρομή μας. Τρέχουμε με δική μας ευθύνη και εάν επιθυμούμε δικό μας συνοδό αυτοκίνητο, αυτό θα γίνει αποδεκτό αρκεί να μας το δηλώσετε με τη δήλωση συμμετοχής σας.


 
 

Εφοδιασμός

Θα υπάρχει εφοδιασμός τροφίμων και απαραίτητων υγρών καθόλη τη διαδρομή με προπορευόμενο αυτοκίνητο εθελοντών καθώς και αυτοκίνητο που θα ακολουθεί όλους τους συμμετέχοντες. Τα προσωπικά σας ρούχα ή αντικείμενα μπορείτε να τα παραδώσετε στα αυτοκίνητα των εθελοντών μας που θα ακολουθούν τους δρομείς σε όλη τη διαδρομή. Επίσης θα υπάρχουν και δυο ή τρεις σταθμοί ανεφοδιασμού σε κεντρικά σημεία της διαδρομής. Είναι επίσης αποδεκτή η δική σας τροφοδοσία.
Κατά τον τερματισμό μας στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου θα παραχωρηθεί γεύμα και κέρασμα από συλλόγους του Δήμου μας στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Κατά τον τερματισμό, μπορείτε να αλλάξετε στο χώρο του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου. Τελειώνοντας θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των δρομέων προς το σημείο εκκίνησης στον Άγιο Ανδρέα.

  • Τόπος, ημερομηνία και ώρα εκκίνησης:
    Εξωκλήσι Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης Αττικής.
    Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 – ώρα: 06:00πμ.
  • Τόπος, ημερομηνία και χρονικό όριο τερματισμού:
    Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου Μαραθώνα.
    Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 – ώρα: 16:30μμ.

Στοιχεία συμμετοχής

Ο «Τελμησσός» τονίζει ότι η συγκεκριμένη διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ. Είναι μια μεγάλη προπόνηση με περιορισμένες θέσεις. Τρέχουμε μαζί χωρίς συναγωνισμό και χωρίς χρονομέτρηση. Δίνεται επίσης η δυνατότητα συμμετοχής σε όποιον θελήσει να κάνει μια μικρότερη διαδρομή, π.χ. από την παραλία της Νέας Μάκρης μέχρι το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα στον Σχοινιά. Αυτό θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ατομική ευθύνη του κάθε δρομέα. Έτσι μπορείτε να τιμήσετε και να γνωρίσετε τρέχοντας και μικρότερες διαδρομές της ιστορικής περιοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής

Δηλώνουμε τη συμμετοχή μας με ατομική ευθύνη.
Το όριο συμμετοχών είναι αυστηρά έως 30 άτομα και δεν υπάρχει κόστος.
Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας έως Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, επικοινωνώντας με τον Βλάση Καραβασίλη στο τηλ: 6942633465.

Αναμνηστικά

Στον τερματισμό θα δοθούν σε όλους τους τερματίσαντες αναμνηστικά και συλλεκτικά μετάλλια καθώς και από ένα δίπλωμα.
Ο ΑΠΣ «Τελμησσός» σας περιμένει με μεγάλη χαρά να τρέξετε και να ανακαλύψετε ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΤΡΑΠΟΛΕΩΣ.
Είναι για τον Σύλλογο ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ που έχουν λάβει τα μέλη του, ως δημότες του σύγχρονου Δήμου Μαραθώνα.

 

• Περισσότερες πληροφορίες: ΑΠΣ Τελμησσός Μαραθώνος – www.telmissos.gr

Δημοφιλη Αρθρα