Την Κυριακή 26 Απριλίου 2020, υπό κανονικές συνθήκες, θα στεκόμασταν στην εκκίνηση της Πλατείας Ηρώων στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου, για τον 7ο Νικηφόρειο Δρόμο. To κάλεσμα, του Δημήτρη Λαχνιδάκη, να μη χάσουμε τον φετινό αγώνα είχε γίνει -εδώ και καιρό- δεκτό με μεγάλη ευχαρίστηση, μιας και οι κρητικοί αγώνες δεν μας έχουν απογοητεύσει ποτέ. Ντόμπροι και παλικαρίσιοι σαν τα κρητικά κοπέλια! Ας όψεται όμως ο κορονοϊός…
Ο Δημήτρης Λαχνιδάκης είναι ένας Κρητικός που σε κερδίζει με την πραότητα και το σπινθηροβόλο βλέμμα του, και ίσως ο καταλληλότερος για τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου Αθλητισμού στο Δήμο Ρεθύμνου. Στα Σφακιά, όμως, τον γνωρίσαμε και ως δεινό δρομέα! Όπως λέει ο ίδιος «όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν το δρομικό κίνημα και ειδικά αυτό του ορεινού τρεξίματος ήταν σε ”νηπιακή ηλικία”. Οι αγώνες στη χώρα μας ήταν ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που έχουμε σήμερα. Όσοι έτρεχαν ήταν «οι κουζουλοί του χωριού». Τον πρώτο καιρό, οι προπονήσεις μου και γενικά η ενασχόλησή μου με το τρέξιμο ήταν εντελώς ερασιτεχνική. Άρχισα να πηγαίνω σε αγώνες και κάθε φορά με μάγευε, όλο και περισσότερο το να δοκιμάζω τα όριά μου σε κάτι πιο μεγάλο, πιο δύσκολο. Έτσι, μέσα από ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα προπονήσεων και βάζοντας το τρέξιμο στη ζωή μου σαν μια καθημερινή συνήθεια – ανάγκη βρέθηκα να τρέχω μαραθωνίους, αγώνες βουνού και υπεραποστάσεων».
Αυτή η “καθημερινή συνήθεια” βέβαια, τον έκανε ικανό να τρέξει μέχρι και τον ultra μαραθώνιο βουνού 170 χιλιομέτρων στο Mont Blanc των Άλπεων! Οπότε η αντοχή του στον κορονοϊό και… στις ερωτήσεις μας ήταν αναμενόμενη. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, προσεκτικά όσα έχει να μας σχολιάσει για τα επίκαιρα θέματα των ημερών και για την κατάσταση στη Μεγαλόνησο Κρήτη…
– Πώς αντιμετωπίσατε ως τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνης, το 1ο στάδιο αυτής της αναπάντεχης υγειονομικής κρίσης; Ως διοργανωτές με τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να λάβετε για τον αγώνα, αλλά και προσωπικά ως ενεργός δρομέας και μέλος του Συλλόγου Δρομέων Ρεθύμνου…
Ως τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνης, ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ, ακυρώσαμε τη διοργάνωση του Νικηφόρειου Δρόμου της 26ης Απριλίου καθώς και τον Γύρο Πόλης της 17ης Μαΐου. Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ειδικά για το Νικηφόρειο δρόμο είχε γίνει πολύ δουλειά στο κομμάτι της προετοιμασίας και οργάνωσης του αγώνα.
Προσωπικά είχα σχεδιάσει, μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, να τρέξω δύο ορεινούς αγώνες, το TihioRace καθώς και τον Olympus Marathon. Δυστυχώς όπως γνωρίζετε και οι δύο αγώνες ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.
Το σημαντικό για εμάς τους δρομείς ήταν ότι μας δόθηκε η δυνατότητα άθλησης σε εξωτερικούς χώρους. Εκμεταλλευόμενος αυτή την ελευθερία, συνέχισα κανονικά τις προπονήσεις μου στις πανέμορφες διαδρομές του Ρεθύμνου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην νιώσω έντονα τον εγκλεισμό και την καραντίνα.
– Ποια ήταν η διάθεση και η συμπεριφορά του δρομικού κοινού που αθλείται στο νομό σας, δεδομένης της ευκολότερης πρόσβασής σας σε όμορφες διαδρομές;
Θεωρώ ότι το σύνολο των δρομέων του νομού μας «απολαύσαμε» αυτό το διάστημα το τρέξιμο στην φύση, διότι είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο καθώς οι περισσότεροι αναγκαστικά δεν εργάζονταν και φυσικά όλες οι διαδρομές ήταν σχεδόν ελεύθερες από την κίνηση οχημάτων. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να αναζητήσουμε νέους δρόμους να δούμε όμορφες εικόνες μια ανοιξιάτικης φύσης που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην είχαμε δει.
– Πώς κρίνετε την «επόμενη» μέρα, σύμφωνα με το πλάνο επανεκκίνησης των αθλητικών δραστηριοτήτων που ανακοινώθηκαν από τη Γ.Γ. Αθλητισμού;
Είναι πολύ δύσκολο να κρίνω τις αποφάσεις που παίρνονται αυτή την στιγμή από την Πολιτεία διότι αυτές, έχουν πίσω τους, τις συμβουλές και προτάσεις των ειδικών επιστημών πάνω στα θέματα πανδημίας. Σίγουρα σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο το ότι πρέπει υποχρεωτικά να απέχει από τις προπονήσεις και την προετοιμασία του, αλλά στην παρούσα φάση θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να ακούσουμε και να ακολουθήσουμε τις εντολές της πολιτείας και κατ’ επέκταση των ειδικών. Άλλωστε η μέχρι σήμερα θετική πορεία της χώρας μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έδειξε ότι αυτή η στάση είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν πολίτες.
– Πώς σχεδιάζετε σαν διοργάνωση την επανένταξη του θεσμού στη νέα “κανονικότητα”, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις που φαίνονται να μένουν και τα ειδικά χαρακτηριστικά του αγώνα σας;
Όλοι οι δρομικοί αγώνες που διοργανώνουμε σαν Αθλητικό Τμήμα του Δήμου ακυρώθηκαν και μεταφέρονται για την Άνοιξη του 2021. Έως τότε αισιοδοξώ ότι όλα θα έχουν επανέρθει στην κανονικότητα. Παρόλα αυτά ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί εμείς θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα δοθούν κεντρικά από την Πολιτεία, διότι πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των αθλητών και εθελοντών των αγώνων.
– Ο Νικηφόρειος Δρόμος, στο πέρασμα των χρόνων, δίνει την ευκαιρία σε εσάς που τον σχεδιάζετε, εκτός της παρακίνησης στην άθληση, να αναδεικνύετε τις πτυχές του αθλητικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την ιστορικότητα και τον φυσικό πλούτο του τόπου σας. Υπάρχουν εναλλακτικές για να στηρίξετε όλα αυτά και εκτός διοργάνωσης;
Ένας από τους βασικούς μας στόχους στην διοργάνωση του Νικηφόρειου δρόμου είναι η ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής που περνάει ο αγώνας, καθώς και η προβολή της ιστορίας και αρχιτεκτονικής των παραδοσιακών οικισμών της. Σε αυτή την προσπάθεια πάντα με αρωγούς τους τοπικούς συλλόγους και φορείς διοργανώνουμε παράλληλες δράσεις που υπηρετούν αυτούς τους στόχους. Το τελευταίο διάστημα γίνετε μια εκτεταμένη προσπάθεια, από όλους μας για σχεδιασμό, χάραξη και σηματοδότηση πεζοπορικών διαδρομών, στην ευρύτερη περιοχή, θέλοντας να δώσουμε την ευκαιρία σε δρομείς και πεζοπόρους να απολαύσουν την φυσική ομορφιά του τόπου μας παράλληλα με την κρητική φιλοξενία, οποιαδήποτε στιγμή και αν βρεθούν στο Ρέθυμνο.
– Σας ανησυχούν οι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η πόλη από τον περιορισμό ή αναβολή των αθλητικών εκδηλώσεων γενικότερα; Και πόσο, πραγματικά, ενισχύουν οι αθλητικές εκδηλώσεις το ρεύμα του αθλητικού τουρισμού που έδειχνε -προ κορονοϊού- να αναπτύσσεται;
Σίγουρα οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας θα είναι έντονες και ειδικά στο Ρέθυμνο που το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων στηρίζονται στον τουρισμό. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την κακή ψυχολογία του κόσμου πράγμα που μπορεί να έχει προσωρινό αρνητικό αντίκτυπο και στις συμμετοχές των αγώνων. Πιστεύω ότι θα είναι προσωρινό διότι, έχοντας το πρόσφατο παράδειγμα της τελευταίας δεκαετίας που η χώρα μας πέρασε μια από τις πιο δύσκολες ιστορικά οικονομικές κρίσεις, το δρομικό κίνημα όχι μόνο δεν επηρεάστηκε, αλλά αντίθετα αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα, παρά τους όποιους κραδασμούς, που σίγουρα θα υπάρξουν. Μην ξεχνάμε ότι το τρέξιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσεις την κακή ψυχολογία. Η συμμετοχή στην γιορτή ενός αγώνα μας κάνει όλους να χαιρόμαστε, να νιώθουμε πιο δυνατοί και να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
– Η αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου δίνει προφανώς θετικό πρόσημο στην πραγματοποίηση των αθλητικών εκδηλώσεων, ο ρόλος αυτός στο εξής, πώς πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί; Σε πρώτη φάση, αλλά και μακροπρόθεσμα, αν αντιληφθούμε ότι οι κοινωνικές απαιτήσεις προς τους θεσμικούς φορείς θα είναι -λόγω της νέας κρίσης- περισσότερες…
Η Περιφέρεια Κρήτης καθώς και ο Δήμος Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια των φορέων που διοργανώνουν αθλητικές εκδηλώσεις. Με την άρση των μέτρων και λόγω της μεγάλης ανάγκης της κοινωνίας για άθληση μέσω του μαζικού αθλητισμού, η στήριξή τους πιστεύω ότι θα είναι όπως πριν και ακόμα καλύτερη.
– Μέσα στην 1η φάση της καραντίνας, παρατηρήθηκε -ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα- αύξηση των καθημερινών (ίσως περιστασιακών) αθλούμενων, από δρομείς και ποδηλάτες, έστω και για απλή άσκηση ή αποσυμφόρηση. Πιστεύετε ότι θα μείνει κάτι θετικό από αυτή την κατάσταση;
Η πανδημία πρέπει να παραδεχθούμε ότι μας άφησε και κάποια καλά. Ένα εξ αυτών είναι ότι έβαλε στην ζωή μας το «6», τον αριθμό που στέλναμε σε sms ώστε να βγούμε για άθληση. Θεωρώ ότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που σηκώθηκαν από τον καναπέ τους για πρώτη φορά και γνώρισαν την χαρά της κίνησης θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το «6» στην ζωή τους. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη ευκαιρία και δεν πρέπει να την αφήσουν να περάσει. Βέβαια όλη αυτή η ήπια κινητικότητα των πολιτών ανάδειξε περίτρανα την ανάγκη, οι πόλεις μας να αποκτήσουν περισσότερους ελεύθερους χώρους από οχήματα, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να περπατήσουν, να τρέξουν, ή να κάνουν ποδήλατο. Φυσικά το βάρος αυτό πέφτει στην πολιτεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίες σε συνεργασία πρέπει να δράσουν άμεσα, όπως άλλωστε γίνεται σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
– Εν τέλει, ποιά η αίσθησή σας για την εξέλιξη του δρομικού κινήματος μετά από το σοκ της πανδημίας; Από ποιους κυρίως παράγοντες θα εξαρτηθεί αυτή, και πόσο θα επηρεάσει η έλλειψη των περισσότερων μεγάλων διοργανώσεων στο εγγύς μέλλον, αν καθυστερήσει η υγειονομική ασφάλεια του πληθυσμού;
Θέλοντας να βλέπω τα πράγματα με μια πιο αισιόδοξη ματιά, πιστεύω ότι παρά τους όποιους κραδασμούς, το δρομικό κίνημα, θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και αυτό διότι το τρέξιμο δεν είναι πολυτέλεια αλλά τρόπος ζωής. Μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή την περιπέτεια δεν έχουμε παρά να βάλουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε για προπόνηση. Οι αγώνες είναι μπροστά μας.
– Αν θα απαιτηθεί στο άμεσο μέλλον, από εμάς τους δρομείς που στηρίζουμε αγαπημένες διοργανώσεις, όπως είναι και ο Νικηφόρειος Δρόμος, να περιοριστούμε χωρίς αυτές, τι άλλες εναλλακτικές θα δίνατε για να επισκεφθούμε τον τόπο σας;
Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος της κίνησης που θέλει να επισκεφτεί τον τόπο μας και να απολαύσει τις ομορφιές του δεν έχει παρά να σχεδιάσει πεζοπορικές, δρομικές ή ποδηλατικές εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια ήπια και παράλληλα εναλλακτική μορφή τουρισμού θα του δώσει την δυνατότητα να γνωρίσει την Κρητική φύση, την τοπική ιστορία σε συνδυασμό με την θερμή φιλοξενία των Κρητικών.
– Τέλος, μέσα σε όλα αυτά, να ελπίζουμε στη διοργάνωση του 2ου τριαθλητικού event στο τέλος Σεπτεμβρίου, που έβαλε με τη σειρά του το Ρέθυμνο στον τριαθλητικό χάρτη της χώρας;
Το 2019 για πρώτη φορά διοργανώθηκε το πρώτο τριαθλητικό event σε πόλη της Κρήτης με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Ο προγραμματισμός για το 2020 έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου να έχει ξεπεραστεί το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουμε και να διεξαχθεί ομαλά η δεύτερη διοργάνωση στην οποία σας περιμένουμε.
– Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε, παρομοίως, όλα να πάνε καλά και να ανταμώσουμε σύντομα, εντός ή εκτός αγωνιστικών ημερών.