fbpx

Αλέξανδρος Βαμβακίδης: Κατακτώντας την κορυφή του Δόλιχου Δρόμου!

iRun

Ο διεθνής αγώνας υπεραποστάσεως «ΔΟΛΙΧΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» είναι ένα μοναδικό και σπάνιο ταξίδι 255 χιλιομέτρων που ενώνει τις δύο πασίγνωστες τοποθεσίες του αρχαίου κόσμου: Το Ιερό των Δελφών, τον «ομφαλό της γης» και την Αρχαία Ολυμπία, τον χώρο όπου το 776 π.Χ. γεννήθηκε το Ολυμπιακό πνεύμα.

Ένα ταξίδι 48 ωρών που μόνον οι προνομιούχοι συμμετέχοντες δρομείς -και φυσικά οι συνοδοί τους- μπορούν να απολαύσουν.

Με έναν από αυτούς και μάλιστα τον πρωταγωνιστή και νικητή (με χρόνο 38 ώρες και 55 λεπτά) του περσινού αγώνα του Δόλιχου Δρόμου, τον Κορίνθιο Υπερμαραθωνοδρόμο Αλέξανδρο Βαμβακίδη, μίλησε η ρεπόρτερ μας Λένα Τζίμα, λίγες μέρες μετά τον άθλο της ψυχικής και σωματικής δοκιμασίας του…

  • Αλέξανδρε, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τις υπεραποστάσεις και τι σου κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτές;

Με τις υπεραποστάσεις άρχισα να ασχολούμαι από το 2013 με τον πρώτο μου αγώνα τον Σαρώνικο δρόμο (62χλμ). Κάπου είχα διαβάσει το 2010 για αυτόν τον αγώνα και είχα πει μέσα μου ότι κάποια στιγμή θα τον τρέξω. Από την στιγμή που τον τερμάτισα, είχε μπει το μικρόβιο των υπεραποστάσεων. Οι πιο σημαντικοί αγώνες που έχω συμμετάσχει είναι ο διπλός Ευχίδειος άθλος (215 χλμ), το Σπάρταθλο (246χλμ) και ο Ολύμπιος Δρόμος (180χλμ).

  • Μίλησέ μας για την εμπειρία του Δόλιχου Δρόμου με το πολύ σκληρό τερέν και την απαιτητική υψομετρική. Ποιες ήταν οι πιο μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισες, πως τις ξεπέρασες για να φτάσεις στον τερματισμό και ποιες θυσίες απαιτήθηκαν για την προετοιμασία αυτού του τόσο δύσκολου αγώνα;

Γνωρίζοντας ότι πας να τρέξεις 255χλμ. έχεις αποδεχτεί όλες τις δυσκολίες που θα συναντήσεις στον αγώνα. Έτσι μόλις αυτές παρουσιαστούν, αμέσως το μυαλό κάνει τις ανάλογες προσαρμογές και δεν χάνει τον έλεγχο γι’ αυτό που έχει σχεδιάσει. Απλά όταν βρίσκεσαι στην εκκίνηση ενός αγώνα υπεραπόστασης, που είναι για μένα ένα ταξίδι στο άγνωστο που δεν ξέρεις που θα σε φτάσει και τι θα συναντήσεις, πρέπει να είσαι έτοιμος ψυχικά, σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά για να μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Δεν θα έλεγα ότι έκανα θυσίες προσωπικές για την προετοιμασία του αγώνα, διότι αυτές τις ώρες έκανα κάτι που με ευχαριστεί και με γεμίζει σαν αθλητή.

  • Είχες κάποιο αγαπημένο αντικείμενο μαζί σου στον αγώνα; Θεωρείς αυτή την πρωτιά σου στο Δόλιχο την σημαντικότερη νίκη σου σε αγώνα υπεραπόστασης;

Δεν έχω κάποιο αντικείμενο μαζί μου κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά έχω όλες τις ευχές της οικογένειάς μου και των φίλων μου που μου έδιναν δύναμη να συνεχίζω να τρέχω σε αυτά τα ατελείωτα χιλιόμετρα. Σίγουρα λόγω του ότι πλέον τον θεωρώ τον δυσκολότερο και πιο σκληρό αγώνα της χώρας μας, άσχετα από την πρωτιά μου και μόνο ο τερματισμός για μένα είναι η πιο σημαντική νίκη.

  • Σύμφωνα με την εμπειρία σου ποιά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για να ολοκληρώσεις έναν τέτοιο αγώνα; Τα “μυστικά” της επιτυχίας σου δηλαδή…

Αν έχει γίνει μια σωστή προπονητική προετοιμασία, εάν υπάρχει ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο και υπάρχει και ο σωστός εξοπλισμός, αυτό που μένει και είναι και το πιο σημαντικό, είναι η πολύ μεγάλη υπομονή του αθλητή για να βγάλει όλα αυτά τα χιλιόμετρα. Μυστικά σε αγώνες με τόσα πολλά χιλιόμετρα πιστεύω πως δεν υπάρχουν.

  • Όταν ολοκληρώνεις έναν ultra αγώνα, τι πλάνο ακολουθείς μετά;

Μετά τον αγώνα ακολουθεί η περίοδος αποκατάστασής μου, η οποία περιλαμβάνει πολύ ξεκούραση και καλό ποιοτικό φαγητό, για να βοηθήσω το σώμα να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Η οποία κρατάει μερικές εβδομάδες όπου ξεκινάω ενδυνάμωση και σιγά-σιγά ξαναμπαίνω σε ρυθμό προπονήσεων, αλλά και ελεύθερων προπονήσεων. Τρέχω όσο θέλω και όπου θέλω, έως ότου ξεκινήσει ξανά κάποια περίοδος προετοιμασίας για κάποιον αγώνα.

  • Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή ψυχολογία στη διάρκεια των αγώνων υπεραποστάσεων; Μίλησέ μας και για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Ό,τι και να θέλουμε να κάνουμε χωρίς την καλή ψυχολογία, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Έτσι και σε όλους μου τους αγώνες αφού η προετοιμασία μου έχει βγει χωρίς προβλήματα, προσπαθώ να κρατώ την καλή ψυχολογία εώς και τον τερματισμό του αγώνα, αν κάτι όμως παρουσιαστεί, π.χ. κάποιος πόνος, τότε προσπαθώ να προσαρμοστώ άμεσα για να μην αλλάξει και η ψυχολογία μου.
Με την πρωτιά αυτή στον Δόλιχο κέρδισα και την απευθείας πρόκριση για τον αγώνα Σπάρταθλο του 2020, οπότε είναι και ο επόμενος μεγάλος μου στόχος. Εώς τότε θα θα λάβω μέρος σε αγώνες aquathlon που μου αρέσουν πολύ και σε αγώνες βουνού και ασφάλτου με λιγότερα χιλιόμετρα που θα τους εντάξω στην προετοιμασία μου.

 


 
 

Ο Αλέξανδρος Βαμβακίδης υπηρετεί ως αστυνομικός στο Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και μαζί με τον αδελφό του Γιάννη Βαμβακίδη έχουν ιδρύσει το αθλητικό – πολιτιστικό σωματείο με την επωνυμία «ΤΡΙΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» – TRIATHLON CLUB CORINTH CANAL. www.triathlonclubcc.com


• H συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 20 του free press περιοδικού iRun …and i am free!

Αγώνας Δρόμου Δόλιχος-Δελφοί-Ολυμπία: 255 χιλιόμετρα Αρχαίας Ιστορίας!

Ένας αγώνας που εδώ και 8 χρόνια ξεκινάει την τελευταία Παρασκευή κάθε Απρίλη από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Κατεβαίνει το μοναδικής ομορφιάς αρχαίο μονοπάτι προς την Ιτέα, περνάει μέσα από το ιστορικό Γαλαξίδι, ακολουθεί τον δρόμο παράλληλα με τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου και επισκέπτεται τα υπέροχα γραφικά λιμανάκια της περιοχής. Αφήνοντας πίσω του τη Ναύπακτο, διασχίζει σε όλο της το μήκος της την εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για να καταλήξει στην Πελοπόννησο, στο Ρίο.

Εδώ, ύστερα από διαδρομή 111 χιλιομέτρων, κλείνει το πρώτο σκέλος της μεγάλης προσπάθειας που είναι και ο τερματισμός του μικρότερου αγώνα «ΠΑΜΕ ΡΙΟ». Ένα πολύ γρήγορο γεύμα, δυο ανάσες και αμέσως μετά έχουμε το δεύτερο -το βουνίσιο πια- κομμάτι της διαδρομής, τον αγώνα «ΡιΟλυμπίΑ» μήκους 144 χιλιομέτρων. Αρχίζει το ανέβασμα από το επίπεδο της θάλασσας στο όρος Παναχαϊκό στα 1100 μέτρα υψόμετρο και ακολούθως στο όρος Ερύμανθος. Στις διαδρομές αυτές οι δρομείς κινούνται πότε σε μονοπάτια, πότε σε πέτρινα δρομάκια, πότε σε χωματόδρομους και πότε σε λιβάδια. Διασχίζουν ποταμάκια, συναντούν μικρούς καταρράκτες και δροσίζονται σε νερά πηγών. Κατεβαίνοντας προς τον τερματισμό περνάνε μέσα από το μαγευτικό δάσος της Φολόης (ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000). Μετά από λίγο τους περιμένει ο κότινος του τερματισμού στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

Το 60% της διαδρομής αποτελείται από δασικούς δρόμους και μονοπάτια και το υπόλοιπο άσφαλτο. Η ορεινή διαδρομή έχει μεγάλη θετική και αρνητική υψομετρική. Ένα μεγάλο δύσκολο ταξίδι από το κέντρο του ομφαλού της γης για την Ολυμπία.

Εκεί που τα ανθρώπινα όρια δοκιμάζονται, αλλά και ξεπερνιούνται.

 

> Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.doliho.gr

 

Δημοφιλη Αρθρα