fbpx

Ο Αριστοτέλης Ντεντόπουλος μας ξεναγεί στο υπέροχο “Konitsa 2024”

Πάμε να μάθουμε περισσότερα για τη διπλή γιορτή στη μοναδική χαράδρα του Αώου!

Άρης Ντεντόπουλος Konitsa 2024

Είχα τη χαρά να μιλήσω με τον Αριστοτέλη Ντεντόπουλο, πρόεδρο της κοινότητας Κόνιτσας και ερασιτέχνη αθλητή. Λίγο πριν το “Konitsa 2024, ήθελα να μάθω λεπτομέρειες για αυτή τη διπλή γιορτή που συνδυάζει τρέξιμο στην χαράδρα του Αώου και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Πέρσι το καλοκαίρι έκανα μόνος μου ακριβώς την ίδια διαδρομή του αγώνα και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!

  • Συνέντευξη στον Άρη Γαβριελάτο (aris@irunmag.gr)

Η Κόνιτσα είναι κούκλα, έχει πολλά πράγματα να κάνετε. Δραστηριότητες στο ποτάμι αλλά και στη γύρω περιοχή, διαδρομές να περπατήσετε και καλό φαγητό, αρκετά προσεγμένα ξενοδοχεία και καλή πρόσβαση από τα Ιωάννινα.

Ας δώσουμε, όμως, το… λόγο στον Αριστοτέλη!

— Αριστοτέλη, η Κόνιτσα φιλοξενεί ένα ξεχωριστό διήμερο ορεινού τρεξίματος και αλεξίπτωτου πλαγιάς. Πριν από χρόνια φιλοξενούσε τον Εύαθλο. Ποια ανάγκη σας ώθησε μαζί με τη No Limits να διοργανώσετε αυτή την εκδήλωση στις 25-26 Μαΐου;

Η Κόνιτσα πρωτοστάτησε στις διοργανώσεις αθλητικών δραστηριοτήτων. Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, από το 1997, η Κόνιτσα διοργάνωνε τον Εύαθλο με την εταιρεία No Limits και την ισχυρή συμμετοχή του δήμου Κόνιτσας, μία διοργάνωση που είχε πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και ήταν μοναδική για τα τότε δεδομένα. Φέτος ένας τοπικός αθλητικός σύλλογος, ο ΑΟ Κόνιτσας (για το ορεινό τρέξιμο) και η No limits (για το αλεξίπτωτο πλαγιάς) διοργανώνουν αυτό το αθλητικό διήμερο με την υποστήριξη του δήμου Κόνιτσας.

Έρχομαι να απαντήσω και στο ερώτημά σου, ότι αποτελεί χρέος μας να ξεκινήσουμε να διοργανώνουμε, με συνέπεια, διοργανώσεις τέτοιας βαρύτητας οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο για τον τόπο μας και χρησιμοποιώ πληθυντικό αριθμό  γιατί σκοπός μας είναι να στηρίξουμε και τις διοργανώσεις που ήδη υπάρχουν στο δήμο μας, όπως το Grammos mountain run και το Smolikas trail run.

χαράδρα Αώου

Απόδραση στη μοναδική χαράδρα του Αώου (Φωτό: Άρης Γαβριελάτος)

 

— Πες μας λίγα πράγματα για τη διαδρομή που φτάνει στη Μονή Στομίου. Να σου πω ότι την έκανα μόνος μου πέρσι το καλοκαίρι και πραγματικά είναι μοναδικής ομορφιάς!

Καταρχάς χαίρομαι που η συγκεκριμένη διαδρομή, της χαράδρας Αώου, σου άφησε αυτό το αποτύπωμα. Πράγματι πρόκειται για διαδρομή μοναδικής ομορφιάς όπως είπες. Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά από την κεντρική πλατεία Κόνιτσας, προς το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι του Αώου με προορισμό τη Μόνη Στομίου (του Αγίου Παΐσιου) και  επιστροφή με τερματισμό την κεντρική πλατεία Κόνιτσας. Μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής, στόχος είναι η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Κόνιτσας.

Μόνη Στομίου Κόνιτσα

Η Μονή Στομίου κτισμένη σε μια εντυπωσιακή θέση στην αριστερή όχθη του Αώου, σε ένα φυσικό πλάτωμα κοντά στο στόμιο της χαράδρας.

— Θεωρητικά μιλώντας, μπορεί να υπάρξει ένα μπουκέτο αγώνων το 2025, που θα τραβήξει αθλητές και αθλήτριες από ολόκληρη τη χώρα; Ίσως ένα 42άρι, μαζί με μικρότερες διαδρομές ή ένα δίαθλο με ποδήλατο και τρέξιμο;

Δεν θα είναι δίαθλο αλλά πολύαθλο με εκπλήξεις! Ακριβώς λοιπόν, αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός μας, το 2025 να λάβει χώρα μία διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών με πολλά διαφορετικά αθλήματα.

— Στο αλεξίπτωτο πλαγιάς ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν; Θα γίνει κάποια δραστηριότητα γνωριμίας με το άθλημα;


 
 

Στο αλεξίπτωτο πλαγιάς, όπου την διαδικασία εγγραφών αλλά και τη διοργάνωση έχει αναλάβει η No Limits, μπορούν να συμμετάσχουν πιλότοι που έχουν το ανάλογο δίπλωμα από την ομοσπονδία αλεξίπτωτου πλαγιάς και μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο επικοινωνίας που αναγράφεται στο site, konitsarace.gr για τον συγκεκριμένο αγώνα. Επίσης θα υπάρχουν πιλότοι που θα πραγματοποιούν διθέσιες πτήσεις για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να απολαύσουν το άθλημα.

— Τι παροχές έχει ο αγώνας και ποιοι σας βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια;

Παρότι ο προϋπολογισμός των αγώνων μας είναι σημαντικά χαμηλός για τις παροχές που προβλέψαμε, η προσωπική εθελοντική συμβολή των περισσότερων είναι αυτή που καθιστά την διοργάνωση σημαντική. Οι παροχές του αγώνα είναι αναρτημένες στο site του αγώνα. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω ότι έχουμε ηλεκτρονική χρονομέτρηση για τους αθλητές, σύστημα εγγραφών μέσω της Athletopia, υγειονομική κάλυψη, σημεία τροφοδοσίας με πολλούς εθελοντές/εθελόντριες κατά τη διάρκεια της διαδρομής και άλλα που αναφέρονται στο site της διοργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός μας από αυτή την διοργάνωση να επωφεληθούν πρωτίστως οι επαγγελματίες της Κόνιτσας, αφού σχεδόν όλες οι παροχές προέρχονται από αυτούς, από την δημιουργία της αφίσας των αγώνων, τα μετάλλια μέχρι τα έπαθλα, τα μπλουζάκια, μαρμελάδες (τοπικά προϊόντα που θα δοθούν στους αλεξιπτωτιστές) και άλλα είδη που παρέχονται και στους δύο αγώνες.

Konitsa race διαδρομή

Η διαδρομή του ορεινού αγώνα “Konitsa 2024”

— Οι αγώνες αυτού του είδους, που συνδυάζουν δραστηριότητες, τρέξιμο, παραπέντε, καγιάκ ευνοούν τον ορεινό και περιπατητικό τουρισμό. Η Κόνιτσα και η ευρύτερη περιοχή έχει τη δυνατότητα από πλευράς υποδομών (ξενοδοχειακές, εστιατόρια, οδική πρόσβαση) να φιλοξενήσει αυτούς τους επισκέπτες και να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία;

Η τουριστική Ανάπτυξη της Κόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Κόνιτσας είναι αυτή που δημιουργεί και τις ανάλογες απαιτήσεις ώστε οι επαγγελματίες κάθε κλάδου να εξελίσσουν τις επιχειρήσεις τους έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν αυτές τις απαιτήσεις. Αυτή τη στιγμή οι επαγγελματίες της Κόνιτσας έχουν θέσει ψηλά τον πήχη, επομένως οι απαιτήσεις των επισκεπτών μας θα καλυφθούν και με το παραπάνω. Επίσης, ο Δήμος Κόνιτσας σε συνεργασία με την Περιφέρεια κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε οι οδικοί άξονες να είναι κατάλληλοι και ασφαλείς για τους επισκέπτες και τους κατοίκους.

— Έχεις την ιδιότητα του Προέδρου της κοινότητας της Κόνιτσας. Έμεινα 2 μέρες, όπως σου είπα, και ενώ πέρασα όμορφα και οι κάτοικοι ήταν φιλόξενοι, τα παράπονα σχετίζονταν με τη μείωση του πληθυσμού αλλά και με τις δουλειές που μπορεί να κάνει κανείς στην περιοχή. Υπάρχει κάποια στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξή της; Ο ήπιος τουρισμός είναι μια λύση ή μπορεί και ο πρωτογενής τομέας να δυναμώσει πάλι;

Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση η ανάπτυξη του τουρισμού πράγματι δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας μέσω των επενδύσεων για τον τουρισμό, όμως είναι σημαντικό και ο πρωτογενής τομέας με τη μεταποίηση των προϊόντων να συνδυάζεται με τον τουρισμό. Είναι απαραίτητο, όμως, να ασχοληθούν και νέοι άνθρωποι με τον πρωτογενή τομέα οι οποίοι θα έχουν επιστημονικές γνώσεις στο αντικείμενο. Από πλευράς του δήμου Κόνιτσας γίνονται προσπάθειες προσέγγισης και στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή μας με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα έχει ως  αποτέλεσμα την παραμονή των νέων στην Κόνιτσα.

— Αριστοτέλη καλή επιτυχία να σας ευχηθώ. Και του χρόνου πιο δυνατοί!

Σας ευχαριστώ για τη στήριξη και σας περιμένουμε στην Κόνιτσα.

Δημοφιλη Αρθρα