fbpx

Δημήτρης Κασίμης για Φώτη Ζησιμόπουλο: «Με στόχο το παγκόσμιο ρεκόρ 24h να γίνει ο “φάρος” για τις υπεραποστάσεις»

Δημήτρης Κασίμης συνέντευξη iRun

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποίησε δύο τρελές προπονήσεις στην πίστα του Δημοτικού Σταδίου Αγρινίου, προετοιμαζόμενος για τον αγώνα των 24 ωρών στη Βαρκελώνη (UrB22), στις 26-27 Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη το… κοντέρ έγραψε 94,26 χλμ., στη δεύτερη 106,1 χλμ. με τον Αγρινιώτη δρομέα να γίνεται αποδέκτης θαυμασμού. Τέτοιες προπονήσεις από τον νικητή του «Σπάρταθλον» 2021, προς το παρόν ξεχάστε τες.

Ο άνθρωπος που καθοδηγεί τεχνικά τον 40χρονο δρομέα, ο Δημήτρης Κασίμης έδωσε το σύνθημα μέσω του iRun. «Ακούω την κούρασή του, σιγά-σιγά από αυτή την εβδομάδα και μετά θα αρχίσει η ελάττωση των χιλιομέτρων» δηλώνει ο 42χρονος προπονητής.

Είναι η ώρα για το φορμάρισμα του Φώτη Ζησιμόπουλου για το νέο μεγάλο στοίχημα της αθλητικής του καριέρας και ο αγώνας στη Βαρκελώνη αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή να επικοινωνήσουμε με τον προπονητή του.

Με βάση τη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κασίμης είναι ο επικεφαλής της Kasimis Training. Ήδη κουβαλά στις πλάτες του πορεία 20 ετών στις εξειδικευμένες υπηρεσίες προπονητικής.

«Από μικρός το είχα μεράκι» λέει στο iRun o Δημήτρης Κασίμης, που υπήρξε αθλητής τριάθλου και τώρα όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες τρέχει σε αγώνες υπεραποστάσεων.

«Προσπαθώ να επινοώ ultra αγώνες που να με εξιτάρουν και φυσικά να μην έχω συμμετοχή αθλητών μου. Εχω πάρει μέρος στο Marathon des Sables, ενώ πέρυσι διοργανώσαμε την 5ήμερη περιπέτεια υπεραπόστασης από το Ιόνιο στο Αιγαίο» λέει γελώντας ο Δημήτρης Κασίμης, που έχει μεγάλη ηλικιακή γκάμα αθλητών.

Κασίμης

«Διαμορφώνω εξειδικευμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε αθλητή, έχει τύχει να προπονώ και άτομο 70 ετών» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όμως επιστρέφουμε στον Φώτη Ζησιμόπουλο και ένα μήνα πριν από το 24ωρο της Βαρκελώνης συζητήσαμε με τον Δημήτρη Κασίμη. Για την πολυεπίπεδη προετοιμασία του αθλητή και του ίδιου, για τον στόχο του ταξιδιού στη Βαρκελώνη.

«Το προσδοκώμενο, να τρέξει έστω ένα μέτρο πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ» δηλώνει ο Δημήτρης Κασίμης. Κι αυτό είναι 309,399 χλμ. και ανήκει στο Λιθουανό, Αλεκσάντρ Σορόκιν από το 2021.

Βρήκαμε την ευκαιρία να μας μιλήσει για το πώς βίωσε από την πλευρά του προπονητή τον θρίαμβο του Φώτη Ζησιμόπουλου στο «Σπάρταθλον 2021», αλλά μπήκαμε και σε τεχνικά μέρη εν όψει του 24ωρου της Βαρκελώνης προκειμένου να βγει ο στόχος του παγκοσμίου ρεκόρ.

«O ρυθμός του να είναι κοντά στα 4:30 λεπτά το χιλιόμετρο, μαζί με τις στάσεις, που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν συνολικά τα 45 λεπτά» δηλώνει ο Δημήτρης Κασίμης. Παράλληλα, μας έλυσε και μια απορία, σε τι ρυθμό έτρεχε στο «Σπάρταθλον».

Πώς γνωρίσατε τον Φώτη;

«Συνεργαζόμαστε σχεδόν 4 χρόνια, τον διάλεξα, δεν τον γνώρισα. Μου έκανε εντύπωση, είχε έρθει σε έναν αγώνα στο Olympus Marathon, μου έκανε εντύπωση πώς κατέβαινε τα μονοπάτια. Μου αρέσει να αξιολογώ τους αθλητές, δηλαδή πέρα από τους αθλητές μου στους αγώνες βλέπω κι άλλους αθλητές, μου αρέσει πάρα πολύ αυτό. Είδα πολύ καλά στοιχεία, τον αναζήτησα, εκείνο τον καιρό ο Φώτης δεν λειτουργούσε με κάποιον προπονητή, βρισκόταν στη Λέσβο, έκανε ελεύθερες προπονήσεις. Αρχίσαμε τη συνεργασία, σιγά σιγά συστηματοποιήσαμε τις προπονήσεις, βάλαμε εντάσεις, βρήκαμε στόχους, κάθε χρόνο  ανεβαίνουμε και ένα σκαλί, συνειδητά και με σταθερότητα».

Η ενασχόλησή του με το τρέξιμο ήρθε στην κατάλληλη ηλικία;

«Ο Φώτης έχει περάσει από την πυγμαχία, η πυγμαχία απαιτεί φυσική κατάσταση, οι ανάγκες τον ώθησαν στο τρέξιμο. Παρόλο ότι είναι στα 39 προς τα 40, είναι ακόμα νέος στο τρέξιμο, κι όταν είσαι νέος στο τρέξιμο σκέφτεσαι και λειτουργείς ως μικρό παιδί και δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η ηλικία».

Πώς ζήσατε ως προπονητής, μαζί με την ομάδα σας, το «Σπάρταθλον»;

«Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία, έπρεπε και εμείς να λειτουργήσουμε πάρα πολύ γρήγορα, δύο διαπιστευμένοι και έναν οδηγό που μας μετέφερε. Ήταν ιδιαίτερο, βέβαια όλα ήταν μεθοδευμένα, τι θα φάει, τι θα πιεί, λειτουργούσαμε πάνω σε κάποιες φόρμες που είχαμε οργανώσει από την αρχή, Όλα πήγαν καλά, μας βγήκαν όλοι οι υπολογισμοί, ο Φώτης ήταν πάρα πολύ καλά εκείνη την ημέρα».

Ζησιμόπουλος

Μετά το κατέβασμα από το Αρτεμίσιο, τον πιέσατε με στόχο να κατέβει τις 22 ώρες

«Τον πιέσαμε στο τέλος, γιατί αυτό αποτέλεσε κι ένα κίνητρο για τον Φώτη, σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα το μυαλό κάποιες φορές υποχωρεί στην κούραση, δώσαμε ένα κίνητρο πιστεύοντας πως το μυαλό του θα λειτουργούσε καλύτερα».

Υπήρχε ανησυχία για την πρωτιά αφήνοντας το Αρτεμίσιο;

«Η αλήθεια είναι πως δεν αγχωνόμασταν για την 1η θέση, θεωρούσαμε πως αυτή υπάρχει από την αρχή, χωρίς να θέλω να δείξω κάποια πλεονεξία με αυτό. Πιστεύαμε στις δυνατότητες του Φώτη και ασχολιόμασταν πώς θα λειτουργήσουμε με βάση τον Φώτη, η αλήθεια είναι πως δεν αναλωνόμαστε με άλλους αθλητές».

Πόσο καιρό προετοιμάστηκε για το «Σπάρταθλον»;

«Από τον Μάιο, σχεδόν 4-5 μήνες, στη συγκεκριμένη περίοδο του καλοκαιριού είχε βάρδιες στην υπηρεσία του ως αστυνομικός, έχει οικογένεια με δύο παιδιά, οπότε έπρεπε να προσαρμοστεί η προπόνηση με βάση τις υποχρεώσεις του. Λειτουργούμε έξυπνα, επιδιώκουμε μια πολύ καλή φυσική κατάσταση, μεγάλη πρόληψη οξυγόνου, αναερόβια κατώφλια, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων».

Μετά τη νίκη του στο «Σπάρταθλον» έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο σκέψης σας;

«Είμαι της φιλοσοφίας πως μέσα από τους αγώνες, τις εμπειρίες και τα λάθη γίνεσαι καλύτερος. Πολλά πράγματα πήγαν καλά στο “Σπάρταθλον” όπως και έγιναν μερικά λάθη, αυτά τα μικρά λάθη αν τα βελτιώσουμε όλα θα πάνε καλύτερα στον αγώνα που έρχεται σε ένα μήνα στη Βαρκελώνη».

Πείτε μας για παράδειγμα ένα λάθος;

«Η αλήθεια είναι πως είναι ψεγάδια (γέλια), ίσως λίγο παραπάνω φαγητό, ίσως λίγη καλύτερη ενυδάτωση, ίσως λίγη περισσότερη εγκράτεια στην αρχή. Ναι, έφυγε γρήγορα και κακά τα ψέματα φοβηθήκαμε, γιατί δεν είχε άλλη εμπειρία ενός τέτοιου μεγάλου αγώνα».

Σπάρταθλον

Πώς επιλέξατε τη Βαρκελώνη και το 24ωρο αγώνα;

«Επειδή ο Φώτης επιδιώκει να τρέχει αγώνες σε εγκεκριμένους από παγκόσμια ομοσπονδία. Αν όλα πάνε καλά, έχει καλό καιρό, ο Φώτης είναι σε καλή ημέρα, στόχος είναι να πλησιάσουμε κι αν μπορούμε να σπάσουμε το παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτό είναι το προσδοκώμενο, να τρέξει έστω ένα μέτρο πάνω από το παγκόσμιο ρεκόρ. Ο αγώνας ξεκινά στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στις 26 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου».


 
 

Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτό το εγχείρημα;

«Είναι ακραίο, χωρίς αμφιβολία, αλλά το ακραίο είναι και εντυπωσιακό».

Είναι πιο δύσκολο να τρέξεις ένα 24ωρο σε μια πίστα σταδίου, από το να ανέβεις για παράδειγμα στον Όλυμπο;
«Κάθε αγώνας έχει τη δυσκολία του, τώρα να τρέχεις μέσα σε ένα στάδιο, σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό, με τις ίδιες εικόνες έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας. Το κίνητρο του στόχου θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις όποιες κουραστικές σκέψεις».

Τι κανόνες θα υπάρχουν στον αγώνα;

«Μπορεί να σταματήσει, να αλλάξει ρούχα, παπούτσια δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά όσο περισσότερες φορές κάτσεις στο σταθμό, χάνεις όχι μόνο μέτρα αλλά από το ρυθμό σου, γιατί αν βγεις από τους πραγματικούς σου ρυθμούς σε τέτοιους αγώνες, δύσκολα θα τους ξαναπιάσεις».

Πόσα διαλλείματα σχεδιάζετε πως θα χρειαστούν;
«Ο μέγιστος χρόνος σε κάθε διάλειμμα πρέπει να είναι τρία λεπτά, αλλιώς μετά θα υπάρχει πρόβλημα, στις 24 ώρες συνολικά κοντά στα 45 λεπτά, όχι παραπάνω».

Ζησιμόπουλος

Πώς βλέπετε τον Φώτη τέσσερις εβδομάδες πριν από τον αγώνα;

«Έχουμε καθημερινή επικοινωνία, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, προετοιμαζόμαστε για όλες τις συνθήκες, για την κούραση, το κρύο, την υγρασία».

Αυτά τα long run που είδαμε να κάνει στο στάδιο Αγρινίου, θα έχουν και συνέχεια;

«Τα πολλά χιλιόμετρα έχουν τελειώσει για τον Φώτη, στις ultra αποστάσεις η περίοδος του φορμαρίσματος πρέπει να είναι λίγο παραπάνω από ό,τι αντίστοιχα σε έναν αθλητή του μαραθωνίου. Πρέπει να δώσουμε στον αθλητή το χρόνο να ξεκουραστεί. Σιγά-σιγά από αυτή την εβδομάδα και μετά θα αρχίσει η ελάττωση των χιλιομέτρων».

Πώς θα γίνει το φορμάρισμα τις τελευταίες 15 – 20 ημέρες;

«Η επικοινωνία μας είναι καθημερινή, ακούω την κούρασή του. Έπειτα από τόσα χρόνια δουλειάς, μπορώ να αντιληφθώ αν ο αθλητής είναι κουρασμένος. Γνωρίζω τι χρειάζεται και μέσα από το πώς έχουμε λειτουργήσει σε προηγούμενους αγώνες και την προπονητική μου εμπειρία, οπότε πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά.

Το τελευταίο διάστημα ασχολούμαστε με τα ειδικά του αγώνα, πέρα από τα καρδιοαναπνευστικά, είναι ο ρυθμός του αγώνα, το τι θα φάει στον αγώνα, προσπαθούμε να μελετήσουμε τι θα χρειαστεί στην κάθε ώρα, είναι πολύ βασικό.  Όπως έχουμε μελετήσει πολύ καλά και τον ρυθμό του, υπολογίζουμε ο ρυθμός του να είναι κοντά στα 4:30 λεπτά το χιλιόμετρο. Επιδιώκουμε να βγει στα 4.30 με τις στάσεις μαζί».

Στο «Σπάρταθλον» σε τι ρυθμό έτρεχε;

«Ο ρυθμός του πάνω κάτω ήταν κοντά στα 4:50 χωρίς τι στάσεις, με 5:12 με τις στάσεις».

Ποιος παράγοντας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα;

«Όσο κι αν έχουμε προετοιμαστεί, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Όλη η ομάδα που θα είμαστε μαζί του πιστεύουμε στον Φώτη, εξαρτόμαστε από την πλευρά των συνθηκών και αντίστοιχα θα λειτουργήσουμε. Εμείς θα πάμε προετοιμασμένοι για όλα. Ήδη από τώρα μελετάμε τι καιρό έχει τέλη  Φεβρουαρίου η Βαρκελώνη. Το πιο δύσκολο είναι να έχει πολύ κρύο. Μπορεί να έχει υγρασία, βροχή, ο Φώτης είναι προετοιμασμένος να τρέξει κάτω από βροχή, φοβόμαστε το κρύο στις πρώτες πρωινές ώρες».

Τι κερδίζει ο αθλητής στο οικονομικό κομμάτι από αυτόν τον αγώνα;

«Οικονομικά δεν κερδίζει τίποτα, η αλήθεια είναι αυτή. Το κίνητρο του αγώνα και το αποτέλεσμα είναι το κέρδος».

Ίσως να προσελκύσει κάποιους χορηγούς…

«Ευελπιστούμε πως θα έρθουν, γιατί κακά τα ψέματα, μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει κάτι το ιδιαίτερο»

Μετά το Σπάρταθλον υπήρχε κάποια ανταπόκριση χορηγών, πέρα από αυτούς που είχε;

«Θα έλεγα μικρή».

Σας ενόχλησε που στη διαδικασία ανάδειξης των κορυφαίων αθλητών της χρονιάς το όνομα του Φώτη Ζησιμόπουλου δεν υπήρξε πουθενά;

«Το όνομα του Φώτη δεν ακούστηκε καν, αυτό έφερε κάποιο παράπονο. Ναι η αλήθεια είναι αυτή, ότι υπάρχει μια πικρία, αλλά δεν θέλουμε να μας διακατέχει. Έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο αγώνα, προσπαθούμε η σκέψη μας να είναι θετική για το αποτέλεσμα του αγώνα και προσδοκούμε αν γίνει κάτι καλό να πλησιάσουν τον Φώτη οι χορηγοί».

Ο Φώτης είναι κάτι το ξεχωριστό αυτή τη στιγμή για το τρέξιμο στην Ελλάδα;

«Για εμένα που τον προπονώ θα έλεγα ότι είναι ένα μεγάλο ταλέντο, δύσκολα βρίσκουμε τέτοιους αθλητές. Καλό θα είναι μέσω του Φώτη να βγει μια λάμψη και να είναι ίσως ο φάρος για να αναδειχθεί το τρέξιμο στις υπεραποστάσεις».

 

 

Δημοφιλη Αρθρα