fbpx

Δύο από τους πρωτεργάτες του “Syros City Trail” στις σελίδες του «iRun»

iRun

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Syros City Trail, ή «το trail αλλιώς!» έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα, να μας χαρίσει μαγικές στιγμές στην «Αρχόντισσα του Αιγαίου», ενώ παράλληλα θα δοκιμάσουμε τον εαυτό μας στα γραφικά στενά του νησιού. Δύο δυναμικοί άνθρωποι, ως βασικοί συντελεστές του Αγώνα, ο διοργανωτής του, Ισίδωρος Παλαμάρης και ο ιδιοκτήτης της “Chronosystems”, ως βασικός χορηγός του αγώνα, αλλά και υπεύθυνος της χρονομέτρησης του event, Σίμος Παπαγεωργίου, εξηγούν στο iRun, τι εστί Syros City Trail και τι σημαίνει ο θεσμός αυτός για τους ίδιους…


• Μίλησαν στον Σπύρο Γουναρόπουλο 

 

Ισίδωρος Παλαμάρης

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αληθινή Σύρο»

iRun: Πείτε μας με λίγα λόγια για το έναυσμα που οδήγησε στην εκκίνηση αυτής της διοργάνωσης.

Ισίδωρος Παλαμάρης: «Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε την πραγματική Ερμούπολη και τα στενά της Άνω Σύρου. Επίσης σε αυτά τα σοκάκια έστω και για λίγα λεπτά να δώσουμε ζωή, γιατί λίγοι πλέον περπατάνε σε αυτά τα στενά. ‘Εχουν μείνει λίγοι ηλικιωμένοι και αυτό θα πρέπει σιγά σιγά να αλλάξει».

Συνδιοργανωτές ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος – Δρομείς Σύρου, πιστεύετε ότι χωρίς την αρωγή αυτών των φορέων ο αγώνας δεν θα ήταν το ίδιο επιτυχημένος;

«Και βέβαια τους χρειαζόμαστε, είναι η ψυχή όλων των δρομικών events της Σύρου. Όλοι βοηθάνε, όσο μπορούν. Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τοπικοί σύλλογοι του νησιού που προσφέρουν τη βοήθειά τους και αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε».

Πόσο σημαντική είναι και για τη δική σας διοργάνωση η βοήθεια των εθελοντών; Θέλετε να ευχαριστήσετε ιδιαίτερα κάποιους;

«Οι εθελοντές πάντα χρειάζονται, φυσικά είναι το κλειδί στον αγώνα για να πάνε όλα καλά. Μακάρι να είχαμε παραπάνω εθελοντές. Αλλά και οι λίγοι όταν κάνουν σωστά την δουλειά τους και τους αρέσει αυτό που κάνουν, είναι όλα υπέροχα».

Η τοπική κοινότητα έχει αγκαλιάσει τον αγώνα; Είναι ένα αθλητικό γεγονός το οποίο περιμένουν με χαρά κάθε χρόνο;

«Η Σύρος είναι πάντα φιλόξενη. Εντύπωση μου έχει κάνει που στις προπονήσεις των Δρομέων Σύρου, οι ηλικιωμένοι περιμένουν να βγουν έξω από την πόρτα τους για να θαυμάσουν τους αθλητές. Αρκεί να τους προλάβουν φυσικά…».

«Κολόνα» της επιτυχίας είναι και η σύνδεση του αγώνα με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και ιδιαίτερα της Ερμούπολης. Πως το αναδεικνύετε αυτό, σαν διοργάνωση, ποιες άλλες δραστηριότητες ετοιμάζετε για τους συμμετέχοντες;

«Κάθε χρόνο προσπαθούμε να παρέχουμε κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί πεζοπορία σε μια από της βόρειες παραλίες του νησιού και φέτος θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Ερμούπολης».

Οι αθλητές και όσοι συμμετάσχουν θα τρέξουν μέσα στα σοκάκια της πόλης μέχρι και τους λόφους του Βροντάδου στην Άνω Σύρο. Ποιες εικόνες θα τον περιμένουν σε αυτή τη διαδρομή;

«Σίγουρα θα μαγευτούν από τις εικόνες που θα δουν. Περνάνε πραγματικά από πολύ ωραία σημεία. Αυτός ο αγώνας συνδυάζει σκαλάκια, σοκάκια, παραλία και βουνό, έχει λίγο απ’ όλα».

Τη μικρή διαδρομή των 3χλμ. θα τη συστήνατε ακόμα και σε κάποιον που θέλει να κάνει τα πρώτα του «τρεξιματικά» χιλιόμετρα;

«Η μικρή διαδρομή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την μεγάλη, απλά είναι πιο εύκολη. Όταν φτάσεις στο 1,3χλμ μετά είναι όλα σχετικά εύκολα. Ακόμα και περπατώντας μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε».

Οι παροχές στον αγώνα από όσο γνωρίζουμε θα είναι πλήρεις, θέλετε να επισημάνετε κάτι ιδιαίτερα;

«Οι σταθμοί θα έχουν ότι πραγματικά χρειάζεται ένας αθλητής για την συγκεκριμένη διαδρομή και στα σημεία όπου πραγματικά χρειάζεται. (Νερό, ισοτονικό, Pepsi, μπανάνα, μπισκότο, σταφίδες)».

Όσοι βρεθούν στο όμορφο νησί σας και θελήσουν να δουν κάτι παραπάνω, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στους κλασικούς τουριστικούς οδηγούς, τι θα τους προτείνατε;

«Όποιος έχει χρόνο και όρεξη, να επισκεφτεί τις βόρειες παραλίες του νησιού είτε περπατώντας είτε με βάρκα από το χωριό Κίνι. Και φυσικά να μην ξεχάσει να πάρει παραδοσιακό λουκουμάκι Συριανό και παστέλι από τον Δεναξά».

Τέλος θα θέλατε να μας δώσετε το στίγμα του συλλόγου των Δρομέων Σύρου; Είναι ένας δραστήριος σύλλογος; Βλέπετε τους νέους του νησιού να συμμετέχουν περισσότερο τα τελευταία χρόνια;

«Ο Α.Π.Σ ΔΡΟΜΕΙΣ ΣΥΡΟΥ είναι αρκετά δραστήριος τα τελευταία χρόνια. Προσπαθεί να αναδείξει το δρομικό κίνημα και με αρκετές κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει προσπαθεί να  επιτύχει την ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου «Πευκάκια», όπου τα τελευταία 30 χρόνια το στάδιο έχει ερημώσει».

 

Σίμος Παπαγεωργίου

«Θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στο νησί»

iRun: Ποιό είναι το “δέσιμό” σου με τη διοργάνωση του Syros City Trail και πώς “χτίστηκε” αυτή η συνεργασία;

Σίμος Παπαγεωργίου: «Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το iRun για την προβολή του αγώνα Syros City Trail και για το βήμα που μας παρέχει έτσι ώστε να παρουσιάσουμε τον ιδιαίτερο αυτό αγώνα. Γιατί ιδιαίτερος; Γιατί με 5000 σκαλιά σε μια διαδρομή 10Km μάλλον μιλάμε για έναν ιδιαίτερο αλλά και μοναδικό αγώνα. Με καταγωγή από την Σύρο και λόγω της ενασχόλησής μου με τις χρονομετρήσεις αγώνων, τριγύριζε καιρό η σκέψη ενός αγώνα στην όμορφη Σύρο. Ενός αγώνα διαφορετικού, όπου μέσα από τις διαδρομές του θα αναδειχτεί όλη η ομορφιά του νησιού. Έτσι με την πολύτιμη βοήθεια των δρομέων της Σύρου, την αρωγή του Δήμου Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ετοιμάσαμε τον αγώνα αυτό».

Η εταιρεία σας, η Chronosystems, είναι και ο Μέγας Χορηγός της διοργάνωσης, τί σημαίνει αυτό για εσάς;
«Η εταιρία “Chronosystems” ασχολείται με την ηλεκτρονική χρονομέτρηση αγώνων από τα μέσα του 2011 και είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπος της εταιρίας Chronotrack στην Ελλάδα. Σαν στόχο έχουμε να παρέχουμε ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες στις διοργανώσεις που αναλαμβάνουμε. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να δημιουργήσω έναν αγώνα όπου στην συνέχεια θα μείνει ως παρακαταθήκη στο νησί. Η “Chronosystems” τα δύο πρώτα χρόνια ήταν συνδιοργανωτής του αγώνα Syros City Trail. Πλέον τον αγώνα τον έχει παραδώσει στον Σύλλογο Δρομέων Σύρου ως διοργανωτές, αλλά δεν θα μπορούσε να μην παραμείνει ως μέγας αρωγός στην προσπάθεια αυτή».

 

Είναι η Σύρος ένα νησί που μπορεί να στηρίξει τις απαιτήσεις για ποιοτικό αθλητικό τουρισμό;
«Η Σύρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στον αθλητισμό με κορυφαίες διοργανώσεις. Έχει όλες τις υποδομές που χρειάζονται για να στηρίξει μεγάλες διοργανώσεις και φυσικά έχει πανέμορφα τοπία όπου μπορούν να στηρίξουν τον αθλητικό τουρισμό».

Ποια είναι τα αισθήματα που σε διακατέχουν συμβάλλοντας σε ανάλογα event; Σίγουρα η ευθύνη και η κούραση είναι μεγάλη, αλλά ποιά θεωρείς σαν μεγαλύτερη ηθική επιβράβευση;
«Η ικανοποίηση είναι τεράστια όταν βλέπεις αθλητές και αθλούμενους να χαίρονται από αυτό που έχεις χτίσει. Τα χαμόγελα των αθλητών και τα όμορφά τους λόγια μετά τον τερματισμό είναι η καλύτερη προσωπική επιβράβευση».

Ποιος είναι ο σημαντικότερος στόχος που θα ήθελες να επιτευχθεί μέσω αυτής της διοργάνωσης;
«Στόχος προσωπικός για την διοργάνωση αυτή είναι ο αγώνας να παραμείνει και να συνεχίσει να γίνεται ποιοτικά. Δεν με ενδιαφέρει τόσο το ποσοτικό στοιχείο, δηλαδή η αύξηση των συμμετοχών, όσο η ικανοποίηση στα βλέμματα όσων συμμετέχουν. Επίσης θα ήθελα ο κόσμος να αγκαλιάσει τον αγώνα και να μην τον φοβίζουν τα σκαλιά. Να δει τον αγώνα σαν μια ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από τα σοκάκια την ομορφιά της Σύρου η οποία δεν είναι ορατή με την πρώτη ματιά, αλλά είναι εξίσου εκθαμβωτική».

 


• Οι συνεντεύξεις δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 12 (Αύγουστος 2018) του free press iRun …and i am free!

Δημοφιλη Αρθρα