Τρέχοντας στο ΟΑΚΑ πίσω από την αψίδα του Καλατράβα, έβλεπα τους τοξοβόλους με τα ωραία τους τόξα, να ηρεμούν, καθώς στόχευαν στους ομόκεντρους στόχους τους. Φφφφτσακ ακούγεται το βέλος!
• Επιμέλεια: Άρης Γαβριελάτος (aris@irunmag.gr)
Απόστολος Νάνος: «Η πρόκριση την φετινή χρονιά ήταν λίγο δύσκολη λόγω υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού. Μόνο 64 αθλητές και 64 αθλήτριες μπορούν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες κερδίζοντας την συμμετοχή τους μέσα από αγώνες πρόκρισης, πράγμα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο».
Α.Γ.: Πόσοι άνθρωποι ασχολούνται ερασιτεχνικά με την τοξοβολία στην χώρα μας; Προτιμούν το άθλημα περισσότερο άνδρες, γυναίκες, αθλητές άλλων αγωνισμάτων;
Α.Ν.: «Στη χώρα μας ασχολούνται περίπου 2000 άτομα όλων των ηλικιών. Πολλοί αθλητές άλλων αγωνισμάτων προτιμούν την τοξοβολία για να συνεχίσουν την αθλητική τους ενασχόληση, και ο κύριος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας, φύλου ή φυσικής κατάστασης. Ο καθένας ανάλογα με τις ικανότητές του μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει σε θέματα εξοπλισμού και σε χρόνο άθλησης».
Α.Γ.: Ποιες χώρες έχουν παράδοση στην τοξοβολία και ποιοι εξελίσσουν το άθλημα σε ό,τι σχετίζεται με τα υλικά των τόξων, των βελών, κ.λπ.;
Α.Ν.: «Το τόξο ιστορικά έχει εμφανιστεί ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο και πάρα πολλές χώρες έχουν παράδοση στην κατασκευή τόξων και βελών.
Για το κομμάτι της αθλητικής τοξοβολίας, οι χώρες που έχουν δυνατές ομάδες τοξοβολίας με πολλές επιτυχίες είναι η Κορέα, Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία και πολλές Ευρωπαϊκές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία)».
Α.Γ.: Θα μπορούσατε να μου πείτε τα αγωνίσματα; Υπάρχουν αγώνες με αλλαγές στα μέτρα που γίνεται η βολή; Παίζει ρόλο η ηλικία π.χ. juniors, ενήλικες;
Α.Ν.: «Τα αγωνίσματα χωρίζονται στις κατηγορίες ολυμπιακού τόξου και σύνθετου τόξου. Οι αγώνες χωρίζονται σε εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η απόσταση για τους αγώνες εσωτερικού χώρου είναι τα 18μ. για το ολυμπιακό και σύνθετο τόξο. Για τους αγώνες εξωτερικού χώρο στο ολυμπιακό τόξο οι αποστάσεις είναι τα 70μ. για τους άντρες και γυναίκες, και τα 60μ. για τους έφηβους και νεανίδες. Για τους αγώνες εξωτερικού χώρου η απόσταση είναι 50μ. για όλες τις κατηγορίες».
Α.Γ.: Ποια είναι η προπόνηση ενός/μιας τοξοβόλου; Από τη μια βλέπω ότι απαιτείται συγκέντρωση, αλλά αυτή δεν επιτυγχάνεται χωρίς φυσική κατάσταση. Ευνοεί κάποιος σωματότυπος;
Α.Ν.: «Η τοξοβολία είναι τεχνικό άθλημα ακρίβειας, συγκέντρωσης και υψηλής εσωτερικής πειθαρχίας. Σε μελέτη που έγινε στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων Rio 2016, η τοξοβολία είναι δεύτερη σε κατανάλωση θερμίδων μετά το αγώνισμα του μαραθωνίου. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ενώ σαν δραστηριότητα είναι χαμηλής έντασης, ο αγώνας έχει μεγάλη διάρκεια.
Η φυσική κατάσταση που χρειάζεται για αθλητικές επιτυχίες είναι αερόβια ικανότητα, καλό νευρομυϊκό συντονισμό, ευλυγισία ιδιαίτερα στην ωμική ζώνη, ισορροπία και δύναμη σε βασικές μυϊκές ομάδες (κορμός – πόδια – πλάτη).
Η προπόνηση του αθλητή τοξοβολίας που έχει στόχο την διάκριση, γίνεται στο γήπεδο, στο γυμναστήριο και στο “δωμάτιο” του. Στο γήπεδο η προπόνηση έχει κυρίως εξειδικευμένο τεχνικό περιεχόμενο, στο γυμναστήριο προσπαθεί να βελτιώσει τις ικανότητες δύναμης και αντοχής, ενώ στο “δωμάτιο” δουλεύει προγράμματα ψυχολογικής προετοιμασίας. Το χαμηλής έντασης τρέξιμο ή ποδήλατο είναι μέρος της προσπάθειας για διατήρηση της αερόβιας ικανότητας.
Τα οφέλη από την ενασχόληση με την τοξοβολία είναι πολλαπλά και απευθύνονται σε ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων κάθε ηλικίας και σωματικών δυνατοτήτων».
Α.Γ.: Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος/α να ξεκινήσει την τοξοβολία, και ποιο είναι το κόστος που θα πρέπει να υπολογίζει; Χρειάζεται στολή; Τόξο και βέλη μόνο, ή και κάτι άλλο; Κάποια συνδρομή;
Α.Ν.: «Η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει κάποιος είναι από 8-10 ετών, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πόσο μεγάλος μπορεί να είναι κάποιος για να συμμετέχει.
Τα αθλητικά σωματεία έχουν όλα τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό για τους αρχάριους. Μετά από 3-4 μήνες ενασχόλησης μπορεί να αρχίσει να αποκτά τον δικό του εξοπλισμό σε μέσα ατομικής προστασίας στην αρχή, βέλη και φαρέτρα, περιφερειακά εξαρτήματα και στο τέλος το δικό του τόξο. Οι συνδρομές είναι πολιτική του κάθε σωματείου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει η καθοδήγηση προπονητή στα πρώτα βήματα».
Α.Γ.: Πείτε μου λίγα λόγια για τη σχολή στο ΟΑΚΑ…
Α.Ν.: «Το ΟΑΚΑ είναι το επίσημο προπονητήριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και το χρησιμοποιούν για τις προπονήσεις των αθλητών τους πολλά αθλητικά σωματεία. Επομένως δεν υπάρχει μία σχολή, αλλά ένας χώρος που συνυπάρχουν πολλά σωματεία, όπως ένα γήπεδο στίβου ή κολυμβητήριο».
Α.Γ.: Πραγματοποιείται πανελλήνιο πρωτάθλημα; Συνήθως ποια εποχή (καθώς γίνεται σε εξωτερικό χώρο);
Α.Ν.: «Το πανελλήνιο πρωτάθλημα γίνεται τον Φεβρουάριο σε εσωτερικό χώρο στην απόσταση των 18μ., και από αυτό γίνεται η μοριοδότηση για εισαγωγή αθλητών σε Πανεπιστημιακές σχολές. Διοργανώνεται και πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτού χώρου στις επίσημες κατηγορίες και αποστάσεις συνήθως Ιούλιο ή Οκτώβριο».
Α.Γ.: Ποια είναι η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση που έχει η ελληνική τοξοβολία;
Α.Ν.: «Έχουμε αρκετές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα και σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Οι δύο μεγαλύτερες διακρίσεις κατά την άποψή μου είναι η 2η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2011 και η 6η θέση στο ομαδικό γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες Αθήνα 2004».
Ο Αθλητικός Όμιλος «ΣΤΟΧΟΣ» ιδρύθηκε το 2007 από μια παρέα φίλων με παιγνιώδη διάθεση και αγάπη για την τοξοβολία. Είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, έχει την ειδική αθλητική αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Προπονητής του σωματείου από την ίδρυσή του είναι ο Απόστολος Νάνος, πτυχιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής τοξοβολίας κάτοχος διπλώματος Α’ κατηγορίας, αναγνωρισμένος από την ΓΓΑ, καθώς και πρώην Ομοσπονδιακός προπονητής.
Η πρώτη παρουσία του σωματείου σε επίσημους αγώνες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας ήταν τον Ιανουάριο του 2009 όταν κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία κορασίδων.
Αθλητές του σωματείου όλων των ηλικιών, έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα πάνω από 400 μετάλλια σε επίσημους αγώνες και πρωταθλήματα, έχουν συμμετάσχει σε Εθνικές και Προ-ολυμπιακές ομάδες σε διεθνείς αγώνες, έχουν καταρρίψει πανελλήνια ρεκόρ, έχουν αναδειχθεί πολυνίκεις αθλητές και προετοιμάζονται συστηματικά για μελλοντικές επιτυχίες.