fbpx

“Εξόρμηση” στη Σίφνο με τον Χρήστο Μαυρίκιο για έναν ξεχωριστό υβριδικό αγώνα!

Μαυρίκιος συνέντευξη Atromitos Sifnos Ultra

Σε ένα μήνα θα βρεθώ στα άγρια και άνυδρα βουνά (τυπικά λόφοι είναι) της Σίφνου. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στο νησί για έναν αγώνα και ανυπομονώ να πάρω εκκίνηση σε έναν υβριδικό αγώνα. Υβριδικός γιατί όπως θα διαβάσετε τόσο η κολύμβηση όσο και το τρέξιμο ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και χαράσσουν δικούς τους «δρόμους».

• Του Άρη Γαβριελάτου (aris@irunmag.gr)

Καθώς θα λάβω μέρος μόνο στο δρομικό κομμάτι του Atromitos Sifnos Ultra Trail και όχι στο κολυμβητικό, θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω όσες περισσότερες διαδρομές μπορώ από τις 9 που ορίζει ο κανονισμός των διοργανωτών για να θεωρηθεί κάποιος/α ως finisher. Θέλοντας να μάθω περισσότερα, επικοινώνησα με τον Χρήστο Μαυρίκιο ο οποίος μετά το Atromitos Ultra στο κωπηλατοδρόμιο, στήνει μαζί με την ομάδα του αυτόν τον ξεχωριστό αγώνα στην όμορφη Σίφνο!

Χρήστος Μαυρίκιος Σίφνος

Γιατί στη Σίφνο; Έτσι απλά…

«Υπήρχε ήδη γόνιμο έδαφος στη Σίφνο αφού ο Atromitos Race Sifnos ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια με εμπνευστή τον Αλέξανδρο Αργύρη. Στη συνέχεια ακολούθησε και η δική μου εμπλοκή στη διοργάνωση οπότε στα δρομικά κομμάτια ο βασικός στόχος προσανατολίστηκε στην εκμετάλλευση των απίστευτων δυνατοτήτων που παρέχει το τεράστιο δίκτυο μονοπατιών του νησιού».

 

Τι περιλαμβάνει το αγωνιστικό πρόγραμμα; Ξέρω ότι θα ικανοποιήσετε τόσο τους ultra κολυμβητές όσο και τους ultra δρομείς.

«Το κολυμβητικό κομμάτι περιλαμβάνει αγώνα στην ανοικτή θάλασσα μήκους 7000m με τη δυνατότητα όσοι κολυμβητές επιθυμούν να σταματήσουν στα 3350m. Στο δρομικό κομμάτι τους δρομείς περιμένουν 9 διαδρομές με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το ίδιο για όλες. Η εκκίνηση το σούρουπο εξασφαλίζει την αποφυγή των πιο ζεστών ωρών της ημέρας. Οι δρομείς μπορούν να σταματήσουν σε όποια διαδρομή επιθυμούν και η κάθε μια έχει το δικό της μετάλλιο, ωστόσο μόνο όσοι ολοκληρώσουν και τις 9 θεωρούνται τερματίσαντες».

 

Έχω την αίσθηση ότι αγώνας είναι απλά το δέντρο και το δάσος είναι η επέκταση του αθλητικού-πεζοπορικού τουρισμού στη Σίφνο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια γέφυρα ανάμεσα στο “αθλητικό” κοινό αλλά και σε αυτούς που είναι λάτρεις της πεζοπορίας σε τέτοιου είδους μονοπάτια. Γι’ αυτό άλλωστε προσπαθήσαμε να εστιάσουμε σε πρωτοτυπίες και σε αγωνιστικές “ιδιαιτερότητες” και όχι τόσο στη μαζικότητα. Βασικά χαρακτηριστικά του αγώνα έχουν στηθεί με βάση περισσότερο τις ανάγκες των πεζοπόρων που θα επισκεφτούν το νησί κατά τη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα το κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού δημιουργεί μια “πύλη” εισόδου στα μονοπάτια η οποία διευκολύνει το μελλοντικό επισκέπτη στην επιλογή διαδρομών αλλά και στη διευκόλυνση του προγραμματισμού των εξορμήσεών του».

 

Τα νησιά έχουν τη δυνατότητα να “κερδίσουν” τους ανθρώπους που διψάνε να τα περπατήσουν και παράλληλα να οδηγηθούν σε αυτές τις πιο ήπιες μορφές τουρισμού που ίσως είναι πιο ποιοτικές και όχι ποσοτικές;


 
 

«Η Σίφνος και αρκετά ακόμη νησιά την έχουν, αλλά για να συντηρηθεί αυτή η δυνατότητα πρέπει να υπάρχουν κάποιες δράσεις που θα διατηρούν τα μονοπάτια ζωντανά. Οι αγώνες είναι μια από αυτές τις δράσεις, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου χάνεται το ενδιαφέρον. Γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς σε αναζήτηση καινοτομιών και συνδέσεων με τη ζωή του νησιού και τις ημέρες εκτός του αγώνα».

 

Πίσω στον αγώνα! Πρόκειται για ένα πρωτότυπο αγώνα για τα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχει παρόμοιο δρομικό γεγονός;

«Παρόμοιο δεν υπάρχει προς το παρόν αλλά στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει αντίστοιχο και σε κάποιο άλλο νησί! Η αλήθεια είναι ότι εμπνευστήκαμε από ιδιαιτερότητες αγώνων του εξωτερικού τις οποίες τραβήξαμε από τα μαλλιά ωστόσο αφήσαμε ένα παράθυρο “ανθρωπιάς” παρέχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει ο καθένας το πλήθος των διαδρομών που επιθυμεί να διεκδικήσει κατακτώντας έτσι το αντίστοιχο μετάλλιο».

 

Μεταξύ μας, αν και θα το διαβάσουν όλοι… Ποια είναι η βαθύτερη ανάγκη μας για τέτοιες περιπέτειες, για τέτοιους αδυσώπητους αγώνες;

«Επαφή με τη φύση, σωματική δοκιμασία, υπαρξιακή υπέρβαση, εξέλιξη, βιώματα και εμπειρίες που μας συντροφεύουν και μας καθορίζουν αλλά και αποκοπή από το “θόρυβο” και τις δεσμεύσεις της καθημερινότητας».

 

 

• Tο όριο των συμμετοχών για το Atromitos Sifnos ULTRA TRAIL 24ορίζεται στους 50 αθλητές.
Eπιπλέον πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του αγώνα https://www.fearlessevents.gr/el/atromitos-race

Δημοφιλη Αρθρα