fbpx

Γιάννης Κούτσικος: «Να ξεσηκωθεί ο ίδιος ο κόσμος»

«Με το χέρι στη... σκανδάλη» για τον Μαραθώνιο της Οίτης

iRun

Μία ημέρα μετά την άκρως πετυχημένη ορειβατική συνάντηση-διαμαρτυρία στην Οίτη, ο Γιάννης Κούτσικος, μέλος του συλλόγου δρομέων Τραχίνα, μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Lamia radio «Μαγκαζίνο» που παρουσιάζουν η Λ. Χαχοπούλου και ο Π. Κατσώνης. Απαντώντας στις ερωτήσεις των παρουσιαστών έδωσε το δικό του στίγμα για το πώς κύλησαν τα πράγματα στη δράση της περασμένης Κυριακής, ενώ έδωσε και τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Οίτης «Ηρακλής», που αναμένουμε με αγωνία τον Σεπτέμβριο…


Επιμέλεια: Κώστας Μαρούντας (kostas@irunmag.gr)

Φωτογραφία από την πορεία της Κυριακής στην Οίτη (φωτό: Παντελής Μανώλης)

Μεγάλη συμμετοχή

Ξεκινώντας ανέφερε πως από τη συμμετοχή του κόσμου αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα και οι ίδιοι οι διοργανωτές. Ήταν μία ορειβατική συνάντηση, ένα οδοιπορικό στα σημεία που σχετίζονται με τα μέρη που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Ο κόσμος περπάτησε σε ένα βουνό που αρκετοί το ξέρουν, αλλά το περπάτησαν και αρκετοί για πρώτη φορά μένοντας έκπληκτοι με την ομορφιά του. Άλλωστε, αυτή την εποχή βρίσκεται στο ζενίθ της η ανθοφορία. «Η φύση στα καλύτερά της» ήταν η σχετική φράση του Γιάννη Κούτσικου. Επί του πρακτέου, όλοι είδαν από κοντά την καταστροφή που σχεδιάζεται.

Οι φίλοι του βουνού και της προστασίας του περιβάλλοντας προσήλθαν στην Οίτη ακόμα και με ποδήλατα από την Αθήνα. Βρέθηκαν εκεί φορείς και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν η Νάξος, η Φλώρινα, το Αγρίνιο και τα Άγραφα. Εξάλλου, σχεδιάζεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στα περισσότερα βουνά της χώρας. Υπήρχε, λοιπόν, μεγάλη συμμετοχή που δεν την περιμένανε ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές, σε μία άκρως πετυχημένη συνέχεια προηγούμενων κινήσεων (βλ. Άγραφα), ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για τον Γιάννη Κούτσικο ο μόνος τρόπος να σταματήσει η μεγάλη καταστροφή είναι να ξεσηκωθεί ο ίδιος ο κόσμος για να προστατευθεί αυτό που παρέλαβε η γενιά μας από τις προηγούμενες. Και να παραδοθεί στην επόμενη γενιά, αν όχι καλύτερα, τουλάχιστον στην ίδια κατάσταση. «Ένα ελάττωμα έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Βλέπουμε σύμφωνα με το δικό μας κύκλο ζωής».

Γιάννης Κούτσικος

Ο Γιάννης Κούτσικος στα μονοπάτια της βορειοδυτικής Οίτης

«Είμαστε πελάτες της βαριάς βιομηχανίας της Βόρειας Ευρώπης»

Στην ερώτηση των παρουσιαστών της εκπομπής γιατί γίνεται αυτό (σ.σ. η εγκατάσταση ανεμογεννητριών) στην Ελλάδα, ενώ αυτή η πρακτική έχει εγκαταλειφθεί σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, ο Γιάννης Κούτσικος είπε πως αυτό συμβαίνει γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια «είμαστε πελάτες της βαριάς βιομηχανίας της Βόρειας Ευρώπης». Κάπου πρέπει να τα προμηθεύσουν, να τα πουλήσουν. Βοηθούμενοι από τις επιδοτήσεις από την ΕΕ, γιατί χωρίς αυτές είναι ασύμφορη η παραγωγή αιολικής ενέργειας. «Καταναλώνουμε τη βαριά βιομηχανία της Βόρειας Ευρώπης». Το αν αξίζουν τον κόπο οι ΑΠΕ σα λειτουργία θα μας το πουν λεπτομερώς οι επιστήμονες. Αν αξίζουν, δηλαδή, τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, κοκ. Κάποια μπορούν να αποδώσουν και να αφήσουν πράσινο αποτύπωμα. Όχι, όμως, αν εγκατασταθούν σε προστατευόμενες περιοχές, σε μέρη Νatura, κοκ. O Γιάννης Κούτσικος έφερε ένα παράδειγμα, συνειδητά ακραίο, για να δείξει τον παραλογισμό της υπόθεσης: Αναρωτήθηκε πως αν τα φωτοβολταϊκά μπορούν να βοηθήσουν, θα τα βάλουμε στην οροφή της Ακρόπολης; Έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια μέχρι την κορυφή του Ολύμπου. Είναι συγκεκριμένα συμφέροντα που οδηγούν εκεί. Με επιδοτήσεις και με τη στόχευση κεφαλαίων.

Από εδώ και πέρα

Όσον αφορά στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις. Τα μηνύματα της Οίτης θα βοηθήσουν και τις υπόλοιπες περιοχές. Τα συνοδά έργα που προβλέπονται για τα διάφορα αιολικά πάρκα προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή από την ίδια την ανεμογεννήτρια. Στη Γκιώνα και στα Βαρδούσια έχουν σταματήσει ήδη κάποια έργα, λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από ανθρώπους που αντιστέκονται. Και αυτό πρέπει να παραδειγματίσει όλους τους άλλους…

Για τον Μαραθώνιο της Οίτης: «Με το χέρι στη σκανδάλη»

Ο Γιάννης Κούτσικος -όπως ήταν αναμενόμενο- ρωτήθηκε και τι μέλλει γενέσθαι με τον ορεινό Μαραθώνιο της Οίτης τον «Ηρακλή» (σ.σ. θυμίζουμε ότι πραγματοποιείται συνήθως στα μέσα του Σεπτέμβρη, με αφετηρία την Υπάτη Φθιώτιδας).

Απάντησε πως είναι σε αναμονή των εξελίξεων «με το χέρι στη σκανδάλη» περιμένοντας τις οδηγίες της Πολιτείας. Το σίγουρο είναι πως θα γίνει η συντήρηση των μονοπατιών (μία απόσταση 90χλμ.) και ο σχετικός καθαρισμός. «Μένει να δούμε τις εξελίξεις κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ο αγώνας. Να φέρουμε τον κόσμο με ασφάλεια». Όταν διακυβεύονται θέματα ασφάλειας και υγείας των αθλητών, πρέπει να είναι οι διοργανωτές πιο αυστηροί, έχοντας τα ανάλογα στάνταρντς και κριτήρια. Βλέποντας και κάνοντας, λοιπόν, καθώς πρόκειται για μία πρωτόγνωρη -λόγω κορονοϊού- κατάσταση. «Είμαστε επιφυλακτικοί. Όταν υπάρξουν οι οδηγίες, θα ξεκινήσουμε» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του Γιάννη Κούτσικου.

Πρόσθεσε, τέλος, πως η “Τραχίνα” είναι ένα κομμάτι της εναλλακτικής τουριστικής προβολής, που φέρνει κόσμο από Ελλάδα και εξωτερικό. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η, δε, τοπική αυτοδιοίκηση βοηθάει στη διεξαγωγή των αγώνων. Ο Γιάννης Κούτσικος ξεκαθάρισε πως σε γενικές γραμμές ζητάνε από τους τοπικούς άρχοντες συνεχώς να αντιληφθούν και να δουν συνολικά το ζήτημα του εναλλακτικού τουρισμού. «Χρειάζεται κεντρική πολιτική και βούληση». Στο πλαίσιο της συνάντησης της περασμένης Κυριακής, μάλιστα, υπήρξε δυναμική παρουσία από το Δήμο με ψήφισμα από όλες τις παρατάξεις για στήριξη του αγώνα για την προστασία της Οίτης. «Λείπει η κεντρική στρατηγική» ήταν η καταληκτική αναφορά του Γιάννη Κούτσικου.

Δημοφιλη Αρθρα